Berta Sándor

Halálos ítélet egy online cikk letöltéséért

Egy fiatal afgán egyetemi hallgatónak azért kell meghalnia, mert a nők jogaival és az iszlámmal foglalkozó anyagot töltött le a világhálóról.

A 23 éves Sayed Parwez Kaambakhsh-t múlt héten kedden ítélte halálra egy helyi bíróság. Az ítélet megdöbbenést váltott ki nem csak a nyugati világban, de Afganisztánban is. A barbárnak minősített döntés ellen 200 afgán állampolgár tüntetett az ENSZ kabuli kirendeltsége előtt.


Annak ellenére, hogy a 23 éves Kaambakhsh nem kapott ügyvédet és a tárgyalás is zárt volt, az iszlám jogon alapuló helyi törvények szerint az ítélet törvényes és azt eddig minden helyi vallási, jogi hatóság és a parlament is jóváhagyta. Az afgán parlament felsőházának szóvivője, valamint Sibghatillah Mojaddedi képviselő is azt kérte, hogy az ítéletet haladéktalanul hajtsák végre. A saría vagyis az iszlám jog kimondja, hogy a próféta megsértése vagy az iszlám meggyalázása minden esetben halállal büntetendő.

Kaambakhsh bűne, hogy egy iráni oldalról egy olyan bejegyzést töltött le és adott át másoknak (azaz terjesztett), amely azt a kérdést tárgyalta, hogy ha lehet egy férfinek négy felesége, akkor a nőknek miért nem lehet négy férjük. A hallgató csak vitaalapnak tekintette a szöveget, azonban a Balkh tartományi egyetemről mégis kikerült a papír és egyenesen egy Masar-i-Scharif-i bíró asztalán landolt. A fiatalember egyetlen esélye, ha az afgán legfelsőbb bíróság érvényteleníti az ítéletét. Vallási vezetők ugyanakkor óva intették a testületet attól, hogy nyugati mércét alkalmazzon, mivel egy tisztán vallási bűncselekményről van szó és az ország alkotmánya is az iszlám jogra épül.


Amennyiben a legfelsőbb bíróság is helyben hagyja a döntést, az egyetemista már csak az afgán elnök kegyelmében bízhat. Az afgán elnökön azonban nagy a nyomás. Egyrészt a helyi bíróságok, oktatási intézmények és a parlament is a kivégzés mellett foglalt állást, a nyugati világ, főleg a civil szervezetek, például a Riporterek Határok Nélkül, az afgán újságírószövetség és egyre több afgán viszont a diák felmentését követeli. (Egyébként Karsai afgán elnök korábban azt nyilatkozta, hogy az országban hiány van jól képzett bírókból.) Az ENSZ szintén kiállt Kambakhsh mellett, az eset azonnali és teljes kivizsgálását követelve. Az Európai Unió és az amerikai külügyminisztérium szintén aggódva figyeli az ügyet.

Az IWPR nemzetközi intézet illetékesei ugyanakkor azt gyanítják, hogy Sayed Parwez Kaambakhsh-t a testvére, Sajed Jakub Ibrahimi bűne miatt vonták felelősségre. Jakub ugyanis számos tudósítást írt az IWPR számára olyan nőket és gyermeket érintő bántalmazási ügyekről, amelyben magas rangú afgán vallási és világi vezetők is érintettek voltak. Sajed Jakub Ibrahimi azt nyilatkozta, hogy a testvérét tavaly október 27-én tartóztatták le az afganisztáni biztonsági erők, nyolc napig tartották fogva és csak azután adták át a bíróságnak. Ez idő alatt rendszeresen bántalmazták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #92
    Erdemben is akarsz reagalni vagy tovabbra is megkimelsz az erveidtol?
  • Mike #91
    ajánlanám figyelmetekbe a következő két filmet

    Kivert kutyák
    Papirsárkány

    és egy ráadás: Oszama
  • archkoven #90
    "Mert egy olyan kormany es allami aparatus all a kivegzese mellett, akiket maga az USA juttatott hatalomra. Meg most sem dereng, emberek? Ennek a sracnak az USA "igazaert" kell meghalnia"

    Nem akarlak sértegetni, de végtelenül elvakult vagy!
    Jobb lesz, ha itt hagyod ezt a bűnös demokráciának nevezett akármit és kimész a muzulmán barátaidhoz és velük együtt szövögeted az elméleteket a nyugati világ gonoszságáról és az iszlám felsőbbrendűségéről.
    Szőnyeget Mekka felé:)
  • Inquisitor #89
    "Afganisztániak jelentős része máktermelésből él."

    Hungarisztánhoz képest sehol se vagynak, itt gyártják a legál ópiátok 40%-át, ebben a kis országban. Iparimák meg Alkaloida rulez. ;)
  • rigidus #88
    > Kérem szépen, ez a 21. század! 2008-at írunk, digitális korszak keményen. Miért kell egy olyan embernek meghalnia, aki többet szeretett volna tudni egy bizonyos dologról?

    Mert egy olyan kormany es allami aparatus all a kivegzese mellett, akiket maga az USA juttatott hatalomra. Meg most sem dereng, emberek? Ennek a sracnak az USA "igazaert" kell meghalnia...

    Es sajnos tudvan, hogy az amerikai csapatok is ott vannak, meg ha a muszlim civilek meg is akarjak menteni, a sracnak meg kell halni.

    Aztan mikor a TV-ben majd latjatok, hogy az USA veri a nyalat, hogy milyen kegyetlenek ezek muzulmanok, akkor mar talan ti is olvastok a sorok kozt, hogy ez ahaboru errol szol. Barmi rossz tortenik az USA fujjol a muszlimokra. Ha netan rossz jora akarna fordulni, tesz rola, hogy ne igy legyen.

    Tajekozodjunk mar emberek, ne egyunk meg mindent amit az orrunk ele hajitanak. Hasznaljuk mar azt a karfiolt, olvassunk, tanuljunk, tajekozodjunk TOBB FORRASBOL, azert lotyog ott a fejunkben. Ha pedig nem vagyunk reszleteiben is tajekozottak valamiben NE foglaljunk allast, mert nem kenyszer.
  • Ghoosty #87
    "Ha nem vennéd észre, jelen pillanatban ez zajlik. Ajánlom egyébként a "Fegyvernepper" c. filmet, abban benne van az afrikai fegyverhelyzetről minden."

    Hát nem egészen ez zajlik, hanem folyamatosan mennek segélyszállítmányok. (Gyógyszerek, élelem, stb.) Ami nagyon humánusan hangzik, de semmire nem jó, csak gerjeszti tovább a feszültséget. Ugyanis mindenkit nem lehet segélyezni, tehát mindenképp valaki rosszúl jár. Fegyvert hivatalosan nem szállítanak, de szerintem nem sokan tesznek semmit azért, hogy becsempészve ne kerüljön oda. Ráadásul rengetek szemetet odavisznek amit a korrupt hivatalnokok engedélyeznek, így megint csak pénz áramlik be, amiből lehet fegvert venni, hogy fenntartsák a hatalmat.

    A másik témához csak annyit, ahogy írtad: "nem tudja elképzelni, hogy bizonyos dolgokat nem lehet csak úgy megváltoztatni." Tehát nem lehet csak úgy változtatni rajtuk sem, amíg nincs meg a belső igényük arra, hogy máshogy éljenek, nem tudsz velük semmit csinálni. Egy-egy embert megmenthetsz, de semmi nem fog változni.
    Ő is csak azért lett így felkapva, mert pont köze volt az internethez. Ha csak simán beszélt volna valakivel, hogy milyen szar ez az iszlám, akkor simán megölil, senkit nem érdekel.

    Ha már így személyeskedünk, akkor te meg tipikusan olyan ember vagy, aki azt hiszi, hogy egy hajléktalannak házat adott, akkor már nincs is semmi baj. (tüneti kezelés)

    A magyar rendszerrel is az a bajom, hogy a többség azt akarja, amit a média beléjük sulykol. Ha nem az átkosban kezdtem volna az életem, akkor más szakmát választok és disszidáltam volna.
  • Romel #86
    Kérem szépen, ez a 21. század! 2008-at írunk, digitális korszak keményen. Miért kell egy olyan embernek meghalnia, aki többet szeretett volna tudni egy bizonyos dologról? Az információáramlás megállíthatatlan, ezzel a muszlim országoknak is szembe kell nézniük. "Egyrészt a helyi bíróságok, oktatási intézmények és a parlament is a kivégzés mellett foglalt állást"... Oktatási intézmény??(!) Talán nem arra való, hogy új dolgokkal ismertessék a tudni vágyókat?? Azt meg nem nevezném parlamentnek, ami ahelyett, hogy a kibaszott helyzetben lévő ország életszínvonalát emelnék, egy ember kivégzéséről szavazgatnak, mert letöltött valamit az internetről. A muszlim papoknak meg minimum 5 golyót kellene ereszteni a hülye fejükbe és legyenek boldogok, hogy Allah majd jól seggbebassza őket!! Úgyis ezt hirdetik minden fele. Mindennek van határa!!! Felháborító, emberellenes ez az egész!
  • zolis #85
    Nézzük alulról felfele:

    "Az afrikai éhezők helyzetére is az lenne a megoldás, hogy 100%-ig békén hagyni őket. Maximum ingyenesen szellemi tőkét adni, ha kultúráltan tudják kérni. Ha a többit nem tudják maguktól megoldani, akkor teljesen felesleges az egész. Nem adna nekik senki se fegyvert, nem lenne mivel öljék egymást."

    Ha nem vennéd észre, jelen pillanatban ez zajlik. Ajánlom egyébként a "Fegyvernepper" c. filmet, abban benne van az afrikai fegyverhelyzetről minden.
    A cinizmus pedig nem szép dolog.

    "Az adott országban ez a törvény, ha a többségnek nem tetszik, akkor kell változtatni, ha tetszik akkor így van rendjén. Ők jól érzik így magukat.
    Ha az egyén a kissebséghez tartozik, akkor 3 lehetőség van.
    1. Igyekszel betartani, ha mégse sikerül, akkor szívtál.
    2. Megpróbálod törvényes eszközökkel rávenni a többséget, hogy ez így nem jó, változtatni kell rajta.
    3. Diszidálsz."

    Jóvan, ember, de ez így, ahogy te leírtad, nem megy, soha nem is ment. Még a disszidálós része sem (apropó, diSSZidál ). Te is egy olyan tipikus esete vagy az embereknek, aki, bár anyázza a demokráciát, a jogaira mégis igényt tart, és nem tudja elképzelni, hogy bizonyos dolgokat nem lehet csak úgy megváltoztatni.
  • Ghoosty #84
    "Akik pedig az ország szuverenitására hivatkozva egy ilyen ítélet felett szemet hunynának, azok remélem egy szép napon maguk is kivégzőosztag előtt találják magukat pornónézésért. Akkor talán máshogy fogják gondolni..... "

    Már egyszer leírtam, de leírom megint.

    Az adott országban ez a törvény, ha a többségnek nem tetszik, akkor kell változtatni, ha tetszik akkor így van rendjén. Ők jól érzik így magukat.
    Ha az egyén a kissebséghez tartozik, akkor 3 lehetőség van.
    1. Igyekszel betartani, ha mégse sikerül, akkor szívtál.
    2. Megpróbálod törvényes eszközökkel rávenni a többséget, hogy ez így nem jó, változtatni kell rajta.
    3. Diszidálsz.

    Az afrikai éhezők helyzetére is az lenne a megoldás, hogy 100%-ig békén hagyni őket. Maximum ingyenesen szellemi tőkét adni, ha kultúráltan tudják kérni. Ha a többit nem tudják maguktól megoldani, akkor teljesen felesleges az egész. Nem adna nekik senki se fegyvert, nem lenne mivel öljék egymást.

  • Ghoosty #83
    Kínaiak tényleg veszélyesek, de jelenleg még az EU gazdasági szinvonalát sem érik el, de meg van a lehetőségük, hogy megelőzzenek minket(gyanítom meg is fognak).
    Azonban ha kína folytatja ezt a fejlődési ütemet, akkor hamarosan nagy hiány lesz kőolajból, ami megint csak az USA-nak jó, ha sikerül rátennie a kezét a közelkeleti olajra.

    USA azért szopta be ezt a háborút, mert úgy gondolta, hogy ha megszabadítja irakot a diktátortól, akkor majd örülni fognak neki a népek, így hamar ki lehet osztani az olajmezőket az USA-i cégeknek, majd a katonákat lehet hazaküldeni. Ehelyett kaptak egy vietnám szerüséget.

    A hadgyakorlatoknak szerintem az a lényege, mint a NATO-nak, hogy együtt tudjanak lépni, ha kell. Nem lepődnék meg, ha tényleg belépnének irán oldalán, mert nem hagyhatják, hogy minden nagyobb olajnemzet az USA akarata szerint cselekedjen.

    Én sem szeretem az USA-t, de sajnos egyelőre ő az egyetlen szuperhatalom és szeretne is az maradni.