Berta Sándor

Szexuális bűnözői adatbázis Brandenburgban

Bajorország és Alsó-Szászország után újabb német szövetségi tartomány vezet be a szexuális bűncselekmények elkövetőit nyilvántartó, online is elérhető rendszert.

A jövőben a helyi igazságszolgáltatás különös figyelmet fordít Brandenburgban a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben megvádolt vagy ezekben elítélt személyekre. A büntetésüket már letöltött elítélteket és életüket a rendőrség rendszeresen ellenőrizni fogja. Amennyiben a nyomozók úgy ítélik meg, hogy fennáll annak veszélye, hogy az illető visszaesővé válik, azonnal közbelépnek és szoros ellenőrzés alá vonják.

A Haft Entlassenen Auskunfts Datei Sexualstraftäter (HEADS) nevű rendszert Beate Blechinger brandenburgi igazságügyi miniszter mutatta be Potsdamban. A HEADS legfontosabb jellemzője, hogy jelentősen javít az ügyészségek, a bíróságok, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és más szervek közötti információcserén. Az, hogy valaki bekerül-e az adatbázisba, a Brandenburgi Tartományi Bűnügyi Hivatal alárendeltségében működő HEADS Központban döntik el - a rendelkezésre álló információk alapján. Súlyos esetekben, például ha visszaeső személyről van szó a központ kezdeményezheti akár kerekasztal összehívását is a különböző szerveknél. A HEADS nyilvántartásában szereplő adatokhoz minden társszolgálat hozzáférhet.

"A szexuális bűncselekmények elkövetése miatt elítélt, de a büntetésüket már letöltött személyek komoly probléma elé állítják nem csak a hatóságokat, de a társadalmat is. Az egyik oldalon az áll, hogy az illető már letöltötte a büntetését, vagyis újra teljes jogú állampolgár, ugyanakkor fennáll az újbóli bűnelkövetés veszélye. Mi a HEADS rendszer bevezetésével ezt a veszélyt próbáljuk meg csökkenteni. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy ez az adatbázis sem képes az újabb esetek megakadályozására. A veszély mindig fennáll, de mérsékelhető" - jelentette ki Beate Blechinger.

A brandenburgi HEADS egyelőre csak tesztüzemben működik, 53 elkövető adatait tartalmazza. Dieter Büddefeld tartományi bűnügyi hivatalvezető azonban sietve leszögezte, hogy mind a 254, szexuális bűncselekmények elkövetése miatt elítélt személyt jelenleg is ellenőrzik és az információik július elsejétől bekerülnek a rendszerbe. Ezenkívül ugyanez a sors vár a büntetésüket már letöltött, vagy jó magaviselet miatt előbb szabadult 145 egykori rabra is, akik jelenleg is felügyelet alatt állnak. A visszaesési arány 20-30 százalék, a pedofiloknál azonban 80 százalékos. Ezen akarnak mindenképpen változtatni.

Büddefeld ugyanakkor kijelentette, hogy - elsősorban a szexuális bűnözők védelmében - egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a lakcímüket. Az adatbázisban ugyanakkor megtalálható lesz minden korábbi ügy összes irata, az elkövetők életrajzai, a róluk készült szakvélemények, a visszaesési kockázat-előrejelzés, az ujjlenyomatok és a DNS-minták.

Bajorországban tavaly májusban vezették be a szexuális bűnözői adatbázist, amelynek szexuális bűnöző dossziéiban megtalálhatók az illető személyes adatai, hogy mikor milyen szexuális bűncselekményt követett el, melyik büntetés-végrehajtási intézetből engedték ki, mi a jelenlegi lakóhelye, hogyan viselkedett a büntetése alatt, voltak-e kihágásai és milyen kezelésekben részesült. Tavaly nyáron Ausztria is úgy döntött, hogy hasonló nyilvántartást hoz létre. Az osztrák kormányprogram szerint az adatbázist az idei év végéig kell felállítani és szerepelni fog benne minden olyan személy, akit nemi erőszak, gyermekpornográfia, gyermekek megrontása vagy örömlányok futtatása miatt jogerősen elítéltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Helyes-Helyes sőt kiherélni mindet, és akkor nem áll fenn az újbóli bűnelkövetés veszélye :D
  • duke #2
    Hulyeseg-hulyeseg!
  • NeoMaN #1
    Helyes-helyes!