Berta Sándor

Szexuális bűnözői adatbázist hoztak létre Bajorországban

Az adatbázist a bajor igazságügyi miniszter mutatta be. A Haft Entlassenen Auskunfts Datei Sexualstraftäter (HEADS) nevű rendszertől a szexuális bűncselekmények elkövetőinek eddiginél jobb ellenőrzését várják.

A rendszer elsődleges célja a többszörösen büntetett, visszaesőnek számító szexuális bűnözők ellenőrzése, felderítésük, az új bűncselekmények elkövetésének megakadályozása, valamint a bajor rendőrség, az igazságügyi szervek és más hivatalok közötti információcsere gyorsítása és javítása. Minden szexuális bűnöző dossziéjában megtalálhatók a személyes adatai, hogy mikor milyen szexuális bűncselekményt követett el, melyik büntetés-végrehajtási intézetből engedték ki, mi a jelenlegi lakóhelye, hogyan viselkedett a büntetése alatt, voltak-e kihágásai és milyen kezelésekben részesült.

Az információkat a müncheni rendőrkapitányságon gyűjtik folyamatosan, a profilokat a rendőrök, a büntetés-végrehajtási dolgozók és a nevelőtisztek észrevételei alapján állították össze. Az adatbázis gombnyomásra kinyomtatja a szexuális bűnözők életrajzát, minden kapcsolódó dokumentum elérhető akár PDF formátumú fájlokban is és a listát folyamatosan frissítik. A szakemberek külön kitérnek arra, hogy az egyes elkövetők esetében mekkora az újabb bűncselekmények elkövetésének esélye. Minél nagyobb ez az érték valakinél, annál szigorúbb ellenőrzésre számíthat.

Amennyiben egy korábbi elkövető Münchenből Nürnbergbe költözik, a dossziéjába ez azonnal belekerül és az iratokat elektronikus úton azonnal átküldik az ottani rendőrkapitányságra. Gyakorlatilag előbb megtörténik mindez, minthogy az adott személy bejegyezteti az új lakcímét. A rendszer előnye, hogy amennyiben egy új bűncselekmény történik, a nyomozók pillanatokon belül utánanézhetnek annak, hogy az adott környéken lakik-e egy szexuális bűnöző és így kiszűrhető a potenciális gyanúsítottak köre, ezáltal a felderítés gyorsabbá válik.

Komoly problémát okoz azonban, hogy Németországban egyedül csak Bajorországban van ilyen adatbázis, azonban a Dr. Beate Merk bajor igazságügyi miniszter által tartott bemutatón már hét másik tartomány miniszterei is ott voltak. A tavaly október elseje óta működő adatbázishoz jelenleg csupán 15 nyomozónak van hozzáférése, olvasókészülékkel viszont már 130-an rendelkeznek. Eddig 280 személy adatait dolgozták fel, közülük 120-an tavaly október után, 160-an pedig 2006 októbere előtt szabadultak. A bajor rendőrök idén év végéig körülbelül 800 akta feldolgozásával számolnak.

A rendszer létrehozását máris bírálta Karl Michael Betzl bajor adatvédelmi biztos, mondván "nemcsak az embereknek lehetnek előítéletei, hanem a számítógépeknek is, amelyek ráadásul nincsenek tekintettel bizonyos szempontokra".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #3
    Mocskos ovszer tolvajok rettegjetek.
  • fv #2
    Ez eddig nem volt?
  • Darth Sith #1
    nagyon helyes.