Berta Sándor

Hamisított gyógyszerek ellenőrzése SMS-el

Egyre komolyabb problémát jelentenek - elsősorban a fejlődő országokban - a hamisított gyógyszerek, emiatt a gyártók és a kormányzatok igyekeznek új megoldásokat találni.

Az interneten könnyen hozzá lehet jutni tablettákhoz, kenőcsökhöz és más gyógyhatású készítményekhez. Sokan vállalják a kockázatot, hogy esetleg lejárt szavatosságú terméket vesznek. Az indok egyszerű: ezek az árucikkek jóval olcsóbbak, mint legálisan beszerezhető társaik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése szerint amíg a hamisított gyógyszerek piacán 2005-ben még csak 7,5 milliárd dollár értékű termék cserélt gazdát, addig ez az összeg 2010-re eléri majd a tizszeresét, a 75 milliárd dollárt.

A helyzet különösen azokban az országokban rendkívül súlyos, ahol sok a szegény ember. Az ő helyzetük, hacsak nem történik valami azonnali és drasztikus változás ezen a területen, szinte kilátástalan. Egy ázsiai maláriai eseteket vizsgáló tanulmányból például kiderült, hogy a megvizsgált tabletták fele csak nagyon kevés vagy gyakorlatilag semennyi hatóanyagot nem tartalmazott. A megoldás azért nagyon nehéz, mert sokan úgy spórolják össze a kis pénzüket egy adag gyógyszerre és nem ismerik fel, hogy becsapják őket.

A fejlett országokban persze lenne megoldás ilyen problémákra, hiszem például az ePedigree minden gyógyszerdobozt egy egyedi azonosítókódot tartalmazó RFID-chippel lát el. Azonban a szegényebb országokban az ehhez hasonló gyógyszerazonosító rendszerek alkalmazása pénzhiány miatt szóba sem jöhet.

Kínában más módot kerestek. A pekingi városvezetők egy olyan SMS-es hálózatot hoztak létre, amelynek segítségével bárki megvizsgálhatja, hogy az általa megvásárolt termék - legyen szó egy ásványvízről vagy malária elleni szerről - igazi-e vagy hamisított. Elég csak az árucikk sorozatszámát elküldeni SMS-ben és a válasz hamarosan megérkezik.

Ethan Zuckerman jogász szerint egy hasonló rendszerrel kiszűrhetők lesznek Afrikában a malária elleni hamisított gyógyszerek. A szakember el is indította az mPedigree nevű programot, amelynek résztvevői először Ghánába látogattak el. Az új azonosító segítségével felismerhető lesz, hogy egy malária elleni gyógyszer tartalmazza-e az Artemether nevű hatóanyagot. A tervek szerint 2012-ig az mPedigree-t már nem csak Ghánában, de az összes szubszaharai államban is alkalmazzák majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #3
    nincs olyan, hogy ingyen malária gyógyszer. Van egy bizonyos előállítási költség, amit ha nem velük, akkor majd velünk fognak megfizettetni. Majd ha lesz születésszabályozás és valami minimális hajlandóság arra, hogy ne úgy éjenek mint az állatok akkor majd beszélhetünk segélyezásről.
  • Lost Lont #2
    Amúgy nem azért vannak védőfóliák a kupakok alatt, meg ilyen olyan leragasztott dobozok, hogy ne lehessen őket használtan, kicserélt tartalommal stb. árusítani? Ha meg mindenestül hamisítják akkor úgyis rányomnak majd egy olyan számot ami az eredetieken is rajta van, elküldöd az sms-t "igen az öné rendes gyógyszer", és kész.
  • aaaaa #1
    Talán a szehény országok kormányainak ingyen kellen adni azt a malária gyógyszert, és a tisztelt gyógyszergyártóknak sem kellene halálra gazdagodni más emberek nyomorán, és az életmentő gyógyszereken. De tisztán látszik az egyszerű emberek élete sehol sem számít, csak a milliárdos bevételek...