MTI

SMS jegyek a prágai tömegközlekedésben

Mobiltelefonos SMS-sel is lehet majd menetdíjat fizetni januártól a tömegközlekedési eszközökön Prágában, jelentette hétfőn a cseh Euro Online gazdasági hírportál.

"A rendszer nagyon egyszerű lesz. Az utas küld egy SMS-t a megadott számra és legfeljebb két percen belül megkapja telefonjára a menetjegyet" - mondta el a hírportálnak Jan Svoboda, a prágai tömegközlekedési vállalat marketingigazgatója. Megjegyezte, hogy a közlekedési vállalat már mind a három mobiltelefonos szolgáltatóval megkötötte a szükséges szerződéseket. Az új rendszert csütörtökön mutatják be a nagyközönségnek. Ellenőrzéskor az utasnak meg kell mutatnia az ellenőrnek az SMS-t, amelyet a revizorok összevetnek a saját céges adatbankjukban található adatokkal. Amennyiben a revizor úgy véli, hogy a mobilos menetjegy hamisított, lehetősége lesz szintén egy SMS-sel mindezt pillanatok alatt ellenőrizni.

"A mobiltelefonos menetjegyek bevezetésétől egy nagy probléma megoldását várjuk. Jelenleg ugyanis a városban nem mindenütt és nem mindig lehet menetjegyet venni, ami problémákat okoz. Miután napjainkban mobiltelefonnal gyakorlatilag mindenki rendelkezik, jegyet venni nem lesz gond" - fejtette ki Svoboda. "A mobiltelefonos menetjegyek rendszere olcsóbb, mintha minden megállónál automata jegykiadót szerelnénk fel. A rendszer korszerű és bevezetésével pénzt is megtakarítunk" - magyarázta Katerina Poláková, a közlekedési vállalat szakértője.

Mobilból januártól csak a menetjegyet lehet venni, bérletet nem. A bérleteknél is azonban bevezetik az internetes vásárlás lehetőségét. Akiknek még sincs mobilja, annak sem kell aggódnia, mert a klasszikus menetjegyek rendszere természetesen továbbra is fennmarad. Januártól kezdve a jelenleg 20 koronás átszálló menetjegy ára 26 koronára emelkedik. Ezzel a jeggyel gyakorlatilag másfél órán keresztül lehet használni az összes tömegközlekedési eszközt. Prágában egyfajta menetjegy érvényes és használható minden közlekedési eszközön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #5
    ebben az a vicces h ha az ellenőr egy hamisítást akar ellenőrizni, akkor majd smst fog pötyögni a központ felé? És szerinte mire elküldi azt az smst és meg is kapja a választ, szerinte ott lesz méég az utas aki nagyon is jól tudja h eredeti-e az sms-e?...
  • Cat #4
    Kitérdekel mit látott... én az orra előtt is lyukasztok gond nélkül. Van jegyem vagy nincs? ennyi a kérdés. És különbenis, a vele együtt felszálló utasoknak is lyukasztaniuk kell valamikor...
  • smv #3
    De ezzel a módszerrel jártam már úgy, hog közölte, hogy látta, hogy most lyukasztottam, és nem érdekli, fizessek...Az sms-nél legalább nincs ilyen baj :)
  • Cat #2
    szerintem is :) de most is igy van a jeggyel: odaállsz egy lyukaszto közelébe egy érvényes jeggyel, csak nem kezeled. Oda se kell rá figyelni, lényeg hogy mindig legyen egy a zsebeden.
  • smv #1
    Ebbe az a jó, hogy felszállsz bliccelve a buszra, ujjad az sms küldés gombon, és ha jön az ellenőr megnyomod, jegy jön, mire odaér hozzád már tudod is mutatni, hogy "nesze".