39
 • dez
  #39
  mostanra = utóbbi fél év
 • dez
  #38
  (Ha jobban megnézed, a kezdeti sok mpeg2 után mostanra kb. olyan lett az mpeg2 előfordulási aránya, mint a HD_DVD-nél. A Sonynál magánál is.)
 • dez
  #37
  "ja meg manapság is kedvenc szokásuk az mpeg2 nevű szutyokban a piacra dobni hd filmeket."

  Hülyeség. Az eddig megjelent összes Blu-ray film 1/3-a van mpeg2-ben, a többi h.264-ben vagy vc-1-ben. És növekszik az utóbbiak aránya, találd ki, miért... (Egyébként a HD_DVD-k egy kisebb része is mpeg2-ben van.)

  http://www.blu-raystats.com/
  http://www.hddvdstats.com/

  Mellesleg nem olyan rossz az az mpeg2 - megfelelő bitrátán. (Jelenleg is ezt használják a studiotechnikában.)
 • grizzly21
  #36
  dehogy megy:) hehe. bluray mar gyozott is
 • NEXUS6
  #35
  Teccik ez a pozitív hozzáállás!;D
 • avman
  #34
  konkrétan a 3X DVD-ROM-ra gondoltam :D
 • avman
  #33
  hmm. ez valóban igaz, h az az érdekes a szabadalomban, h ki fizet kinek mennyit. de kétlem, h erre gyúrnának a hd dvd mellett voksot letevők. sztem mindkét formátum megmarad és remélhetőleg együtt megy zsákutcába.
 • NEXUS6
  #32
  Az hogy mit gyártanak csak részletkérdés. A lényeg az, hogy mennyiben van ez nekik. Egy saját szabadalom után nem fizet senki, hanem neki fizetnek. Ha a táborok megegyeznek döntetlenben, senki nem fog senkinek fizetni.

  Valszeg a HD-DVD táborban lassan már csak azért megy az erölködés, hogy minél jobb kezdeti tárgyalási pozíciókat harcoljanak ki, mert előbb utóbb asztalhoz kell ülni, meg kell egyezni.

  (Amúgy én is úgy tudom, hogy mindkettő kéket használ, a lemezben van a különbség)
 • archkoven
  #31
  mindkettő kéket használ
 • avman
  #30
  és mit kéne megosztaniuk a kék és a vörös lézer technológia között? :D
 • avman
  #29
  a divx ugyan mióta volt sony baromsága? köze nem volt a divx-s fejlesztőknek és cégnek a sony. meg mellesleg baromság sem volt, csak épp a másik mpeg4 formátum, a nyílt xvid jobbnak bizonyult.
 • NEXUS6
  #28
  Mindenkinek megvan a saját érdeke. A jövőben a kiadók valszeg így vagy úgy nadrágszíj meghúzásra lesznek kényszerítve, mert DVD minőségben simán megéri a netről leszedni a rippelt anyagot, szal fizikai hordozóból olyan bevételeket mint 2-3 éve, már lehet, hogy nem lesznek képesek produkálni.
  Egy 10-20GB-os HD szörnyeteggel viszont az átlagemberke nem fog vesződni (ma még), szal 2-3 évig még biztos lesz jogosultsága a fizikai HD formátumoknak. Ez idő alatt kell a hordozóból annyi profitot kiszedni, ami csak leghetséges, mert, hogy utána mi lesz az kétséges. Lehet, hogy marad a fizikai hordozó, de lehet, hogy tényleg háttérbe szorul. Az, hogy mit ért meg az embereknek "kommunizálni" az sokkal inkább függ az átlag vásárló számára rendelkezésére álló technikai szinttől, mint a régiókódoktól és egyéb védelmektől, meg a Btk-ban levő ide vonatkozó büntetési tételektől (lásd pl. kétkazis rádiós magnó)

  A FOX is olyan cég mint a többi, profitot akar minnél kevesebb munkával - erre jók pl. a birtokolt szabványok, szabadalmak - de a piac jelenlegi helyzetét értékelve még a Sony is azt mondja, hogy meg kellett volna egyezni, mint anno a DVD-nél, mert ez a verseny senkinek nem jó (mármint a cégeknek, nekünk azért nem rossz ez az árverseny;)))

  Szerintem az lesz, hogy 1-2 éven belül a 2 tábor képviselői összeülnek és a formátum háborúban elért eredmények szerint elosztják/kölcsönösen hozzáférhetővé teszik a formátumhoz kapcsolódó jogokat/szabadalmakat. Szal valamelyik tábor vásárlóközönsége így vagy úgy szopni fog, mert valszeg csak 1 szabvány marad, minnél tovább tarta a marakodás annnál rosszabb lesz a helyzet.
 • avman
  #27
  most irigykedjünk rád a mónikasó és a győzike miatt? :D
 • arty
  #26
  FOX - ezért terjed jobban a BD, mivel a legnagyobb kiado nálik exkluziv :( (mellesleg a legrohadtabb cég e földkerekségen, anno a DVDt is utolsoként támogatták, mert h nem elég erős a védelme... meg is tettek mindent, h elsüllyesszék :( végül nem sikerült és a saját, DIVX nevü baromságuk bukott meg :D )
 • archkoven
  #25
  Úgy látom én vagyok errefelé az egyetlen akinek nem filmek nézéséből áll az élete.
 • NEXUS6
  #24
  Amúgy a cikkhez hozzászolva, elég sok a ha. Persze hogy van esélye a HD-DVD-nek, feltéve ha továbbra is sikerül 1-2 jó nevű kiadót/súdiót rábírni (néhány 100 millió $-ral) hogy kizárólagosan támogassa a formátumot, meg ha a BD meghajtók jövőre is drágábbak lesznek, hiába adnak el belőlük többet, pedig ugye az a jelenlegi viszonylag magasabb árak és eladási számok miatt valszeg előbb visszahozza a fejlesztési költségeket, ami a formátum mögött álló cégeknek azért ad 1-2 lehetőséget.

  Jelenleg 3X annyi BD lemezt adnak el mint HD-DVD-t.
  Volt egy emberke aki expertnek mondta magát és asszonta 1-2 hónapja, hogy a Sonynak nem szabadott volna a PS3 és a BD bevezetését összevonnia, és hogy annak idején a DVD lemez eladások fellendülésének, semmi köze nem volt ahhoz valójában, hogy akkor jelent meg a PS2, csak véletlen egybeesés.

  Hát jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a BD a későbbi indulás ellenére előnyben van, ami nagyobb mozgásteret is biztosít arra az időszakra, amikor a piac átalakul a következő fázisba.
 • BarGab85
  #23
  ezzel kb az a gond hogy ha a lejátszó olcsóbb akkor általában a filmek árárn hozzák ezt vissza és akkor a HD film lesz drágább a Blur-ray ellenében
 • atomkrumpli
  #22
  "végre ne kelljen vakoskodni a sztandard PAL/NTSC felbontásokon"

  mire lesz egy jól használható HDTv rendszer itthon addigra vének leszünk és vaksik
 • jin
  #21
  Akor te divixezzél egész életedben. Az való neked!
 • Péterpapa
  #20
  Nekem tökmindegy HDTV ide vagy oda ugysem tudom megvenni.
 • avman
  #19
  az, h a közeljövőben nevetséges áron hozzádvágjanak asztali készüléket vagy pc-s írót meg filmeket hozzá. talán 2010 környékén lesz annyira mainstream, mint most a dvd és 2012 környékére jut oda a dvd, mint a vhs. tippem szerint.
 • rotator
  #18
  Mi kizárt? Folyamatosan esnek az árak.
 • NEXUS6
  #17
  Na ja. Eddig olyan furcsa érzésem volt, hogy mindenki csak tépi a száját a drágaság miatt, és már azt hittem, hogy csak én emléxem rosszul, amikor arra gondolok, hogy örültem mint állat, amikor a Mátrixot, vagy a Radiátort 3-4 ezer forintért meg tudtam venni;)))

  És aztán jön mindenki azzal, hogy dehát milyen xarok ezek az új formátumok, meg nem is előre lépés, meg valamelyik formátum gazdái maga a megtestesült gonosz, a másik meg angyal termmészetesen, mellesleg le van xarva az egész, mert úgy is a letöltésé a jövő (persze utána azt is kiírja az ember az 100 Ft-os adathordozóra;), aztán egyesek szerint meg csúnyaság hogy ilyen elavult formátumban meg olyan formátumban vannak a filmek, deközben meg aki letölt ugye az az eredeti tömörítettet is csökkentett minőségben nézi.

  Monnyuk, a magam részéről viszont mióta először hallottam a HDTV-ről (úgy 20-25 éve) mindíg is erre vártam, hogy végre ne kelljen vakoskodni a sztandard PAL/NTSC felbontásokon. És azt tartom nevetségesnek, hogy a VHS után volt még egy DVD-nek nevezett "gagyiság" is, ami max hangban adott valamit, feltéve, ha az ember kiépítette az igazán jó minőségű rendszert hozá. Számomra elég furcsa, hogy valaki ahhoz méri az árakat, gyak az egész értékét, amikor ez előrelépés, és a DVD nem volt az igazából.
  Szerintem.
 • puntocsento
  #16
  a transformers is megjelent HD DVD-n.
 • rolika
  #15
  én még emlékszem arra az időre, amikor hónapokat kellett várni egy dvd-filmre, és boldogna leszurkoltam érte 8-9-10 ezer forintot... ('99 körül)
  ez van az új technológiákkal. nem kötelező használni őket.
  én spec kivárom, hogy mi lesz, teljese elégedett vagyok a dvd minőségével, inkább fejlesztem egy kicsit a hangrendszert :)
 • loga
  #14
  A barátod Amazon.com...rendelsz 3 HDdvd-t es mar tok elenyeszo lesz a postakoltseg. A masik meg az, hogy a filmek ott jonnek ki legeloszor (USA)es HDDVD regiofuggetlen :)
 • Frayer
  #13
  Na várjatok csak, még nem vagyok készen, Visszajön még a floppys korszak, majd amikor megint floppyzunk hogy hd filmeket cserélgessünk. Akár lehetne az is.
 • skinnyman
  #12
  Tévedés, BD-ből is van 25 (1 réteg) és 50 gigás (2 retegű) változat és bizony vannak filmek, amik 2rétegesek. De nekem a 25 giga is enyhén sok lenne leszedni, utána meg tárolni és kiírni szintén eléggé problémás. Ezek miatt szoktam rippelt x264 filmeket leszedni, ezek a legtöbbször "csak" 720p felbontásúak (az sem rossz azért), és általában ráférnek egy sima DVD-re (hosszabb filmeknél csak dual layer dvd-re), a minőségük pedig az x264-nek köszönhetően eléggé jó marad, közel van az eredeti minőségéhez. Vannak 1080p rippek is, de ezek csak dual layer dvd-re mennek fel. (hosszabb filmeknél arra sem, hanem egy dl dvd+sima dvd-re) Én egyenlőre maradok ennél a formánál, akkor esetleg váltok, ha 200ft alá megy a Blu-Ray ára és minimum 20megabites netem lesz. (fel és le, merthát vissza is kell tölteni sajnos:) )
 • Sliders
  #11
  Már lehet fullos HD-DVD és BLu ray iso-kat találni a neten. Nem rippek. Igaz még kicsit nagyok, de addig vinyón vagy beruház az ember egy íróra. Ugye itt nincs olyan megkötés mint anno a DVD-nél hogy a kisebb kapacitású lemezt adták csak ki. Most még drága, de akinek nem hiányzik a csili-vili borító vagy a színes korong annak nagyon jó lesz majd. Igaz borítót jó színes lézerrel lehet reprodukálni, meg profin nyomtatni a lemezt is, csak akkor már lassan ott járunk, hogy eredetiben is meg lehetne venni. De a lényeg: a film ugyanaz mint ami az eredeti lemezeken is rajta van.
 • skinnyman
  #10
  Tényleg pofátlanság ennyit elkérni, külföldön 28 dolcsi például HDDVD-n a Transformers 2 lemezes speciális változata. Itt meg egy nem is ennyire új film sima változata 3szor annyi... Egyébként egy DVD-nél 5szor akkora felbontása van egy Blu-Ray-nek, tehát még így is ad annyival többet, hogy "megérje". De én ennyiért sosem vennék ilyen filmeket. Ha annyi lenne az áruk, mint az usa-ban, akkor esetleg elgondolkoznék némelyik film megvételén.
 • Gauge
  #9
  Pofátlanság, hogy 9e HUF-ot elkérnek egy BRD avyg HDDVD filmért. Annyival nem ad többet egyik formátum sem.

  Egyébként pedig a BRD elterjedése mindenképpen jobb lenne, több DIVX film fér rá :)
 • avman
  #8
  kizárt. és mielőtt jönne a többi agybajnok kapacitáshívő, ajánlom becses figyelmébe, h bion a sony megint a jogvédelem köntösébe bújtatva próbálja fullosan korlátozni a felhasználó jogait (tessenek rákeresni arra pölö, h bd+, meg arra, meg h milyen következményei lehetnek a tartalomvédelmüknek), ja meg manapság is kedvenc szokásuk az mpeg2 nevű szutyokban a piacra dobni hd filmeket.
 • rotator
  #7
  A lényeg, hogy a harc megmaradjon és a 2 tábor egymást szívatva addig tornázza lejjebb az árakat, amíg végül nevetséges pénzért vágják hozzá az emberhez a cuccost.
 • hodobaj
  #6
  Én személy szerint évente 4db optikai lemezt (cd:)) irók a munkám miat.
 • Major
  #5
  Lassan már teljesen feleslegessé válnak a lemezek és harcuk, ala teljesen felesleges tárolni lemezkorongokon az információt. Többek közt lehet itt gondolni az mp3/mp4 lejátszókra, pendrive-okra, merevlemezzel rendelkező tv-re és felvevőkre, konzolokra. Talán ez a harc az utolsó harc, ha ezt még annak lehet nevezni :)

  /Amúgy mikor legoltóljára kocsit vettem, gondolkoztam hogy most már ideje újjítani egy mp3-as lejátszósra, de erről is letettem és vettem egy usb-s lejátszósat, szépen ráteszem a kis pendrivére a zenéket, és megspóroltam az adott lemez árát is, amit egy idő után biztos megunnék és kukába kerülne/
 • arty
  #4
  a bluray neked, mint vasarlo rosszabb :)
 • beef
  #3
  A történelem ismétli önmagát, VHS - Beta.
  Bár itt most nem tudni ki a VHS és ki a Beta :)
 • Spectrum
  #2
  Miért szarabb? Mert kevesebb fér rá?
  Ha mindenki aszerint vásárolna, hogy mekkora a kapacitása, akkor az egyrétegű dvd kihalt volna.
 • sgember
  #1
  Mindíg a szarabbik nyer (ala hd dvd). Mennyivel drágább a B-r? Ha kapacitást nézzük, nem sokkal drágább Komédia az egész.