Gyurkity Péter

Szaporodnak az Office Live riválisok

A ThinkFree is fejleszti saját webalkalmazás-csomagját, amely - ingyen és bérmentve - a szokásos irodai funkciók mellett egyéb szolgáltatásokat is kínál, és kompatibilis a Microsoft fejlesztéseivel.

A ThinkFree ingyenes szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs szoftvert ígér saját szolgáltatása révén, amely a Microsoft által korábban beharangozott Office Live-hoz hasonlóan az interneten keresztül lesz elérhető. A cég folyamatosan fejleszti a jelenleg béta állapotban lévő csomagot, és növeli a szolgáltatással járó online tárhelyet, remélve, hogy minél szélesebb körben teheti vonzóvá saját megoldását.

A legújabb verzióban 30 MB-ról egészen 1 GB-ra növelték a regisztrált felhasználó számára elérhető tárhelyet és Ajax-alapú gyorsszerkesztőt mellékeltek a szöveges fájlok kényelmesebb kezeléséhez. Hagyományos szövegszerkesztője kezeli a .doc, .rtf, .txt és .pdf formátumokat, és a tesztek szerint gond nélkül megbirkózik a Microsoft Word és Excel dokumentumokkal, vagyis akár felváltva szerkeszthetjük azokat mindkét csomaggal. A közös munka megkönnyítése érdekében az online tárhelyen elmentett anyagokat megoszthatjuk, és nyomon követhetjük, hogy ki mikor vette igénybe ezen tartalmakat.

Külön kiemelik a konvertáló funkciót, amelynek segítségével dokumentumainkat .pdf fájlként menthetjük el. A fájlok közötti böngészést a beépített kereső hivatott felgyorsítani és az egyes fájlokhoz természetesen megjegyzéseket, kommenteket is fűzhetünk. Szakértők szerint a csomag egyéb szolgáltatásokkal (Flickr képmegosztó, Google Maps, stb.) ötvözve idővel minden eddiginél összetettebb és hasznosabb megoldásokat kínálhat majd.

A ThinkFree egyetlen hátrányaként a hasznos terület relatív szűkösségét, illetve ehhez kapcsolódóan a reklámok megjelenését említhetjük, amire mindenképpen sor kerül majd a végleges verzióban. A cég márkajelzése mellett ugyanis a mellékelt reklámok foglalják el a képernyő jelentős részét, így biztosítva a szolgáltatások ingyenességét. A hasznos terület, vagyis a maga a szerkesztő a képernyő mintegy 60 százalékát teszi ki, amit a legtöbben megfelelő kompromisszumként értékelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #7
  hát nem is nagyüzemi alkalmazásra gondoltam:)de os mentes puritán környezetben érintőképernyős gépen vagy ificenterekben költséghatékony megoldás lehet
 • pbes #6
  A cégek nyilván nem egy ilyen külső rendszerre bíznák az adatokat, de egy WikiCalc-szerű letölthető és saját hálózaton futtatható rendszerre talán igen. Hátránya, hogy karban kell tartani, de nem harmadik fél tárolja az adatokat. A bizalmon kívül mellette szól, hogy könnyebb kezelni a problémákat (adatok elérhetősége, stb). Más kérdés, hogy esetleg olyan szoftverfunkciókra is szükség lehet, amelyeket az (még) ilyen egyszerű Web 2.0-ás alkalmazások nem tartalmaznak.
 • scooterbr #5
  Az adblock megoldja a problémát és nem lesz banner meg reklám közben
 • Le Kurde #4
  "az elv nagyszerűsége szerintem itt a lényeg"

  Kérdezz meg egy olyan vállalkozót, akinek volt már legalább egy sikeres vállalkozása, hogy rábízná-e az ügyfélköri, értékesítési és egyéb, amúgy bizalmasan kezelt üzleti adatait egy olyan rendszerre, amibe - ismerjük be - nem rendelkezik semmiféle belátással. Segítek: a válasz alighanem nemleges lesz. Hacsak a vállalkozónak nincs érdekeltsége egy ilyen bizniszben is.

  A webről elérhető irodai alkalmazások nem rossz ötlet, de a tárolás szerintem akkor is elég meredek. Üzleti dolgokat mondjuk még így sem bíznék ilyen megoldásra, legyen bármilyen olcsó is. Meg aztán nem tudom, mennyire felemelő bannerek tömkelegében dolgozni, mennyire lehet munka közben ettől elvonatkoztatni.
 • craesh #3
  tuti hogy lesz vmi hátulütöje. nem hiszem el hogy ilyen jo lenne :)
 • craesh #2
  jónak hangzik. jelenleg nem tudom megnézni az oldalukat mert under construction van kiirva, de ha ez azt jelenti, hogy online tudunk télleg szerkeszteni Word és Excel dokumentumokat, akkor ez nem teszi feleslegessé az Office megvásárlását? (AJAX-szal meg még kitünöen gyors is lesz a webalkalmazás)
 • Mice #1
  jaja annó a net2-es indexes cikk kapcsán én is körbenéztem, hogy milyen live szolgáltatások vannak és nagyon korekt és kezelhető a felületük. egy hdd nélküli csupasz netrekötött gép egy böngivel és már lehet is dolgozni. jójó most tom jön mki azzal, hogy másokra van rábízva a doksi+biztonság, de az elv nagyszerűsége szerintem itt a lényeg. ingyen, csupsz gépre és nem lehet elbarmolni