Gyurkity Péter

Megugrik a dupla rétegű DVD forgalma 2008-ban

Előfordulhat, hogy 2008 valóban a nagy felbontású optikai formátumok éve lesz, ám az biztosnak tűnik, hogy egyelőre a dupla rétegű DVD ugrik egy nagyot, mégpedig az olvasók és írók iránti nagy kereslet miatt.

Mindezt tajvani gyártók előrejelzéseire alapozva írja a DigiTimes, amely kiemeli, hogy jövőre mintegy 400 millió dupla rétegű hagyományos DVD-korong találhat gazdára. Ez igencsak nagy növekedést jelentene, hiszen ez a szám nagyjából 190 millió lesz, és a jóslatok már nem sokat változhatnak, hiszen már nem sok van hátra december 31-ig.

A 400 millió eladott lemezt a jövőre értékesítendő lejátszók száma alapján határozták meg. A gyártók ugyanis arra számítanak, hogy 2008-ban összesen 20 millió olvasót adnak majd el, ezt pedig további 110 millió író egészíti majd ki. Ha készülékenként alig egynéhány lemezzel számolunk, akkor is bőven megvan a 400 millió darab, vagyis a dupla rétegű DVD - némi késéssel - a formátum pályájának csúcsán túl kezdi meg a gyors terjeszkedést. Ez - legalábbis az érintettek reményei szerint - egybeesik majd a Blu-ray és a HD DVD terjedésének felgyorsulásával, ám lehet, hogy le is lassítja azt.

Az árak mindenesetre csökkentek Tajvan szigetén, mivel több gyártó - így a Ritek és a CMC Magnetics is - kibővítette gyártási kapacitását a 2.4x-es sebességgel pörkölhető lemezeknél. A gyártók emellett arra számítanak, hogy az Xbox 360 konzol további terjedésével szintén növekedni fog az igény. Itt nem utolsósorban a módosított készülékek nagy számára is rájátszanak, mivel főleg azon játékosokra építik ezen reményeiket, akik másolatot készítenek az eredeti korongokról.

Meglátjuk, hogyan alakul a piac 2008-ban - az biztos, hogy sokan még óvakodnak a nagy felbontású újdonságoktól, mivel nem érzik igazán szükségét a váltásnak. Számukra megfelelő kompromisszum lehet a dupla rétegű DVD jövőre. Fontos rámutatni, hogy az üres lemezek megugrásával párhuzamosan a műsoros DVD eladások lejtmenetbe kerültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #29
    Azért ez igy nem igaz szépen estek a DL lemezek árai bár lehetnének még olcsobbak is 2-3 éve 1500 ft alatt nem kaptál kétrétegü lemezt
  • BaLeeX #28
    Hát most lehet venni DL lemezt már 350 körül, márkásabbat 500ft-ért. Ez már nem számít olyan soknak szerintem. Igaz itt 2x lemezekről beszélünk, egy márkás 4-8x DL lemez még mindig 1k körül van.
  • Sanyix #27
    jaj egy éve hasonló cikk volt, hogy húde sok dl dvd lesz, meg olcsó lesz. Nem lett több, és olcsóbb se.
  • Dömsödi #26
    A Makszel szerintem kaki. régen videokamerába mindig olyan kazettát vettem, mert jó volt. Most vettem ilyen sima RW DVD-t, majd DL -R es lemezt is, de az asztali DVD iró egyiket se szerette. Géppel (Pioner 108-asal, és laptop talán samsung? DVD iroval) irtam őket, de 4 ből 4 asztali DVD olvaso nem ismerte fel!
    Ha lehetne kapni normális DL lemezt tokkal 350 körül, akkor én vennék. Nagyon jól ki lehetne rá irni nyaralás videokat / képeket.
  • Aramir #25
    Szerintem a 10K-t a gyári szoftverekre értette
  • virs lee #24
    ...meg a hd filmek, amik rá se férnek egy DL-re. Vinyó!
  • virs lee #23
    Hát nemtom, én úgytom pont a cd bírja tovább mint a dvd.
  • virs lee #22
    Lehet, csak a DL lemezekkel az a baj hogy sokkal szarabb minőségűek mint az 1 rétegűek, ezért faszom archiválna rá adatot. Max havernak kiírni vmit 5 perc erejéig, de arra meg jobb a vinyó. Talán a hd / br lemezek jobbak lesznek több réteggel is. (Vagy nem, ma úgyse divat a minőség.)
  • virs lee #21
    Boltban se 10k egy DL lemez, "csak" 1700.
  • Zro #20
    Már most is lehet kapni 200-300 Ft között is, persze a Verbatim az még 800 HUF.
    Szerintem akkor fognak fogyni, ha a mesterségesen magasan tartott árakat leviszik.
    1 DL előállítása olcsóbb mint 2 sima dvd-é, így ideje lesz ezt az áraknak is tükröznie. Most hogy terjednek a HD fomátumok remélem ki akarják szendni az utolsó cent profitot is a régi dvd formátumból, s lejebb viszik a dl árakat.