Berta Sándor

Kartellezhettek az optikai meghajtókat gyártó cégek

Az Európai Bizottság kivizsgálja azokat az információkat, amelyek szerint összesen 13 CD- és DVD-írókat gyártó vállalat fogott össze a különböző beszerzéseken.

Az érintett társaságoknak az Európai Bizottság már elküldte azt a levelét, amelyben tájékoztatja őket a vizsgálatról és felsorolja a felvetéseit. A testület most arra vár, hogy a gyártók betekintést kérjenek az iratokba, majd válaszoljanak a levélre. Emellett lehetőségük van meghallgatást kérni, amelynek keretében az Európai Bizottság és a nemzeti versenyhivatalok képviselői előtt fejthetik ki az álláspontjukat. Az Európai Bizottság ezután dönt egy esetleges eljárás megindításáról.

A gyanú szerint 13 cég két OEM-gyártó pályázatain egyeztetve indultak el és öt éven át kartelleztek. Az optikai meghajtók asztali számítógépekbe, notebookokba és szerverekbe kerültek. Amennyiben az Európai Bizottság nem találja kielégítőnek a kapott válaszokat és elindítja az eljárást, majd bűnösnek találja az egyes cégeket, úgy arra is kötelezheti őket, hogy fizessék be büntetésként éves forgalmuk 10 százalékát. Mindez komoly érvágás lenne az érintett piaci szereplőknek, akiknek emellett presztízsveszteséggel is kellene számolniuk. Az egyetlen kiskaput az jelentheti a számukra, ha valamelyik vállalja a koronatanú szerepét, így ugyanis az részben vagy teljesen mentesülhet a büntetés alól. Koronatanú azonban csak egyetlen vállalat lehet, méghozzá az, amelyik a leggyorsabban ajánlja fel a bizonyítékok bemutatását és az együttműködését az ügy felgöngyölítésére.
BR> Amennyiben történt egyeztetés, úgy a felhasználók gyakorlatilag semmilyen kártérítést sem kaphatnak. Bár a gyártók nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az érintett társaságok magas száma azt mutatja, hogy a piac szereplőinek jelentős része érintett lehetett a kartellezésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #17
  Hát mint írtam aki gyűjt annak jó lehet. Én csak FLAC-ot gyűjtök az van a NAS-on. Film az nálam letölt/megnéz/töröl ciklusban van. Az asztalimban van optikai meghajtó kettő is, de szerintem van, hogy hónapokig nincsenek még csak kinyitva sem.
 • puntocsento #16
  vagy egy másik példa. a hálóba lévő tv tudja a PVR funkciót. most akarok venni hozzá egy kisebb vinyót, 2.5"mert ahoz nem kell külön áram, és a tv kikapcsolásánál az is kikapcsol (kb. 50gb eléglenne). néha felvennék a tv-ből az F1-et, MOTO GP-t, ha enm vagyok ithon, vagy ha pl. csöngetnek meg tudjam addig állítani az élő adást. namár most 2db 25GB-os blu-ray lemez (ami ugye 50gb) 400-500ft. mennyibe is kerűl egy ekkora 2.5" vigyó? de pl. a 4db blu-ray ami 100gb 800-1000ft. és egy 100gb 2.5" HDD???!
 • puntocsento #15
  nekem is van HTPC több mint félmillióba van. abban is van pár terra HDD több éve csak HD filmeket nézek főleg blu-ray. csak 100blu-ray elfoglal 2.5 terrát. és annál jóval több van.
 • narumon #14
  Hát egen. Nekem arra van DVD lejátszóm :)
  Igaz, hogy DVD-m meg már nem nagyon :D :D
 • Szefmester #13
  hát igen.. a régen begyűjtött cuccokat ha nem akarom visszamásolni vinyóra, vagy a régi eredeti lemezeket DVD-ket frizbinek használni csupán, akkor kell az optikai meghatjó! Nekem a házimozi rendszerem az maga a gépem... oda meg szokás a meghajtó.
 • narumon #12
  Nekem is furcsa, hogy valaki még optikai írókkal szarakodik, de hát a gyűjtőszenvedély nagy úr :)
 • cateran #11
  Helykihasznalas..1 2,5`-es 1 teras hdd toredek helyet foglal el fizikailag, a hozzaferes az adatokhoz millioszor gyorsabb es egyszerubb, csakugy mint a modositasuk.Amugy hdd-k sem nagyon szoktak ugy tonkremenni, hogy "na, mostantol 0 hozzaferes az egeszhez" (ment mar tonre hdd-m, de eddig mindig el tudtam menteni az adatok nagyreszet mielott total bekrepalt volna)
  Nem hasznalok optikai meghajtot mar evek ota. Lassu, nehezkes, egyszeruen out-of-date minden szempontbol.
 • puntocsento #10
  egy pioneer blu-ray íro 25e ft. egy blu-ray írható lemez 200ft-tól kezdődik, és az se rossz minőség. és arra azért 25giga ráfér.
 • puntocsento #9
  sanyicks: hidd el sok embernek. nekem 6terra van és kevés. sak a családi, képek, full hd videók rengeteg helyet foglalnak. 1. eleve nem is olcsó már a vinyó, 2. öcsémnek 13 vinyója van. abból már 5 elromlott, fontos adatokkal. ha több száz lemezből 1-2 tönkremegy, a többin megmaradnak az adatok. 3. nem mindegy hogy egyszerre 45ft-ot ad ki az ember vagy 20-30e ft-ot.
 • senki687 #8
  Rendszer telepítéséhez azért nem hátrány az optikai meghajtó... Bár pendrive-al többnyire helyettesíthető, de nem minden esetben működik ez olyan simán, mint optikai meghajtóval. A blu-ray író még most sem elterjedt. Bár lehet, hogy nem is lesz az. Általában 20-90 ezer között mozog. Főleg ha elterjednek az SSD-k, adattárolásra a blu-ray még alkalmas lehet. Korai még temetni az optikai meghajtókat.