MTI

Virtuális hidegháború fenyegeti a világot?

A világ számítógépeit érintő virtuális hidegháború és az informatikai rendszerek elleni támadások jelentik a következő évtized legnagyobb biztonsági kockázatait - derült ki a McAfee internetbiztonsági cég ma közzétett jelentéséből.

Mintegy 120 ország fejleszt különböző megoldásokat az internet fegyverként való használatára, miként lehetséges például a pénzügyi piacok és a kormányzati informatikai rendszerek megtámadása - olvasható a McAfee éves beszámolójában. A hírszerző szolgálatok már régóta rutinszerűen ellenőrzik más országok informatikai hálózatait a rendszerek gyenge pontjait keresve évről-évre egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Az ipari kémkedés ellen és a hálózatokat ért támadások kivédésére a kormányoknak sürgősen erősíteniük kell a védelmi rendszereiket.

"A virtuális bűnözés mára már globális szintre emelkedett" - mondta Jeff Green a McAfee Avert Labs. alelnöke. "Egyértelműen kirajzolódott, hogy a fenyegetés nem csupán ipari vállalatokat és egyes embereket érint, hanem egyre inkább nemzeti szintű kockázatot jelent" - hangsúlyozta Green. A jelentés szerint Kína a virtuális hidegháború frontvonalán jár, az ázsiai országot már az Egyesült Államokból, Németországból és Indiából is megvádolták.


Jelek vannak arra, hogy a titkosszolgálatok erősségek és gyengeségek után kutatva világszerte vizsgálják más kormányok hálózatait, és az információszerzés új módszereit kutatják

"A kínaiak voltak az elsők, akik a virtuális támadásokat politikai és katonai célok megvalósítására használták" mondta James Mulvenon a washingtoni hírszerzési és kutatási központ igazgatója. A jelentésben szereplő adatokat a brit Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség (SOCA), az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a NATO tudományos munkatársainak, tisztségviselőinek segítségével gyűjtötték össze.

Idén áprilisban és májusban az észtországi kormányzati és magán weboldalak elleni támadás csak a jéghegy csúcsa volt - derül ki a riportból. Észt források szerint a több ezer támadással az ország elektronikus infrastruktúráját kívánták tönkretenni. A szálak a kezdetektől fogva Oroszországba vezettek, bár a Kremlben tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá. A korábban megszokottól a május-júniusi események összetettségükben és szervezettségükben különböztek. "Finoman összehangolva indítottak sorozatos támadasokat meghatározott célok ellen változatos technikákkal" - idéz a jelentés egy névtelenséget kérő NATO-tisztviselőt.

A McAfee tanulmánya arra figyelmeztet, hogy ezek a jövőben még jobban megtervezettek lehetnek. A kezdeti kísérletezgetések után mostanra összehangolt akciók fenyegetnek, amelyeknek katonai, politikai céljai vannak, vagy gazdasági, ipari kémkedésre használják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kricsi #13
    javítva: Válasz 'djukel ' üzenetére (#1)
  • kricsi #12
    A boldog tudatlanság.
  • Epikurosz #11
    Tegnap Németország, ma UK panaszkodik a kínai ipari kémkedésre.
  • AranyKéz #10
    Hát nem tudom ki hogy van vele, de nem szeretném ha Európa országai beállnának Tibet, Hong Kong, Makaó és Tajvan mögé a sorba.
  • xizor #9
    Emberek ne legyeteg már ilyen hülyék... Gondolkozzatok is néha :)
  • bakagaijin #8
    Ezen akkorát röhögtem :). Tiszta Douglas Adams

    Az egyébként nektek honnan jött le, hogy kormányzati adatok, meg hadsereg irányítás megbénításáról van szó? Nekik megvannak a saját elég robosztus hálózataik, plusz külön megállapodások vannak az MS és az amerikai hadsereg között. (Itt most nem a híres-hírhedt NSA kulcs-ra gondolok, hanem mondjuk arra hogy korábban kapnak meg frissítéseket. Nem véletlen hogy más országok hadseregei pl. tiltják vagy erősen megfontolják MS szoftverek használatát.)

    Itt alapvetően infrastruktúrális bénításról és ipari kémkedésről van szó. Baromi "jó" pl. hogy egy banknak a rendszerei biztonságban vannak, ha a webbankját az interneten viszont szét-DOS-olják, hogy senki nem tudja használni. Ugyanezt сégekkel is meg lehet tenni, pl. levelezés nélkül lenni akár egy napot is hatalmas kiesés. És akkor még csak romboló példákat írtam, adatlopósakat nem...
  • Tetsuo #7
    na igen. Magyarorszagot sem veszelyezteti titanesovel senki, mint ahogy Albaniat sem.. ennyi pozitivuma van a kevesebb mint 300m autopalyanak.
  • kvp #6
    Az internet pont arra lett kitalalva, hogy atomhaboru eseten ne szunjon meg a hadsereg iranyithatosaga. Nem hibaztathatjuk az usa-t azert mert arra hasznalja a internet-et amire eredetileg kitalalta. A biztos megoldas az lenne, ha letiltanak az embereket a halozatrol es csak a hadsereg hasznalhatna, de erre mar nem sok esely van.
  • peterx #5
    Mivel egy kormányzati oldal általában a tájékoztatást szolgálja bőven elég lenne CSAK arra használni. Mi a fenének tárolnak a háttérben titkos adatokat? Elég lenne a mindenki számára elérhető részt külön szerveren kezelni és megint más szervereken a titkos adatokat ami nincs netre kötve...
  • peterx #4
    Teljesen egyetértek! baromi egyszerűen meglehetne ezt a problémát oldani egy kurva kábel kihúzásával...