MTI

Bíróság előtt az aradi NASA-hacker

Elkezdődött Aradon a per a 22 éves Victor Faur ellen, aki behatolt több amerikai állami szerv, köztük az űrkutatási hivatal (NASA) informatikai rendszerébe.

A román főügyészség szervezett bűnözésért felelős ügyosztálya kedden terjesztette elő a vádiratot. Eszerint az informatikus végzettségű fiatalember illegálisan behatolt többek között a NASA, a tengerészgyalogság és az energetikai minisztérium szerverébe. A román állambiztonsági törvények megszegése miatt 12 évig terjedő börtönbüntetést kaphat. Ügyében első fokon az aradi bíróság dönt. A vádirat alapján a számítógépes kalóz 2005 szeptembere és 2006 októbere között több ízben bejutott az amerikai adatbázisokba és megváltoztatta a beállításokat. A helyreállítás költsége az érintett kormányhivatalok szerint összesen 2 millió dollárra rúg (367 millió forint), és a kárt a tettesnek meg kell térítenie.

Az FBI, a szövetségi nyomozó hatóság kérésére a bukaresti rendőrség tavaly decemberben indított nyomozást az ügyben. Victor Faur többször elmondta, hogy nem tartozik semmiféle szervezett bandához és csak a biztonsági rendszerek hibáira akarta felhívni a figyelmet. "Az egész csak játék volt, nem akartam ártani senkinek" - mondta a tárgyaláson az orvoscsaládból származó fiatalember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoliSoft #11
    "Sot Atomot egesz Romaniara! (bar az nem is lenne olyan rossz...)"
    Még találkozunk, [email protected]...
  • JL666 #10
    794 évet számoltam. Hát nem ilyen egésszégügy mellett, de kérem a fiatalember 8-szori újrareinkarnolását vagy respawnolását...
  • eto demerzel #9
    " Sot Atomot egesz Romaniara! (bar az nem is lenne olyan rossz...)" meg a csaladora. azt hiszed hogy a sugarzas a hataron kivul maradna? te is kipurcannal. bar az nem is lenne olyan rossz... a roman atlag fizu 31.000 es 46.000 ft kozott mozog. nos ebbol ki lehet szamolni menyit kell gurizen. amugy ott vannak a szulok. ok orvosok :) azok meg a csuszo penzbol szepen megelnek.
  • m4G1c #8
    ez kurvajó, teljesen igazad van. (sajnos)
  • eax #7
    Csak hogy jol ertem-e, osszeirtam egy listat, kulonbozo illegalis cselekmenyekrol, a buntetes varhato nagysaga szerinti csokkeno sorrendben:
    - crackerkedes, virusiras
    - warez/p2p site uzemeltetes, program crackeles, masolasvedelem feltorese
    - tomeggyilkossag, haborus bunok
    - haveroknak CD-masolas, kaloz photoshoppal webdesigneles
    - gyilkossag
    - jogvedett anyagok megosztasa
    - fegyveres rablas, drog- es fegyvercsempeszet
    - jogvedett anyagok letoltese, utcan netezes
    - sulyos testi sertes
    (...)
    - blicceles a BKV-n
    - milliardos osszegu sikkasztas, adocsalas

    Ha ezt felszorozzuk a varhato haszonnal, es a lebukas kockazataval, akkor gondolom mindenkinek egyertelmu, hogy melyiknek erdemes nekikezdeni. Have fun!
  • n0k0m #6
    Sot! Vegezzzek KI! Sot a csaladjat is, a genek se oroklodjenek! Sot Atomot egesz Romaniara! (bar az nem is lenne olyan rossz...)

    SIman adjanak csak neki annyit mint vmi 3 szoros gyilkossagert ... BAr 2 milla tobbet er mint par emberelet ... BAr nem tudom, hogy a beallitasok helyreallitasa miert lesz 2 milla, az hany informatikus hany orai munkajat teszi ki?
  • Chriss745 #5
    Hány évig is kell dolgoznia a srácnak, hogy a román fizuból kifizessen ennyit? Én azért sajnálom....
  • AljasGetto #4
    Felőlem hívhatják akár dekásnak is... :))

    A károk legalább egy részét azért a fentebb említett szervezetek infós biztonságáért felelős emberekkel fizettetném ki...
  • PíszLávJuniti #3
    jó lesz az black hat hackernek is.
  • ssdb #2
    szegény pára...