Gyurkity Péter

Szűkös rajtot vett a Sony OLED TV-je

Azt már előre tudtuk, hogy az első kereskedelmi forgalomban is megjelenő OLED készülék csak Japánban lesz elérhető idén. Azt is tudtuk, hogy nem számíthatunk nagy dömpingre, azt azonban nem, hogy még csak 2 ezer darab áll rendelkezésre.

Márpedig pontosan ez a mostani helyzet, legalábbis a legfrissebb jelentések szerint, amelyek mind kiemelik, hogy a Sony mindössze 2 ezer készüléket tudott eddig legyártani, vagyis az egész világon ennyi áll rendelkezésükre. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a Japánon kívüli vásárlók, de az anyaország érdeklődőinek nagy része is kénytelen egyelőre lemondani egy ilyen kijelző beszerzéséről, és legkorábban jövőre juthat hozzá az újdonsághoz.

A Sony még októberben jelentette be, hogy - a világon elsőként - decemberben dobja piacra saját fejlesztését. Ezzel ugyan valóban elhódítják az elsőnek járó helyet, az már azonban lehűtheti a kedélyeket, hogy a készülék mindössze 11 hüvelykes, így a mainstream meghódításáról egyelőre nem lehet szó. A méret jövőre kezdhet növekedni, a legtöbb gyártónak ugyanis éppen ez okozza a legnagyobb problémát - képtelenek növelni a kijelzők méretét anélkül, hogy mindez ne okozna óriási ugrást az előállítási költségekben.

A rajtra, éppen az ünnepi szezon kezdetére tehát mindössze 2 ezer példány áll készen a szigetországban. A helyzetet még tovább rontja, hogy a tervek szerint mintegy 700 üzletben lesz kapható a fejlesztés, ez pedig üzletenként sokszor egyetlen készüléket jelent. Kérdés, hogy ennek mi értelme van, hiszen a hírverésen kívül a XEL-1 HDTV nem sok mindent érhet el az első hetekben. Igaz, november elején Stan Glasgow, a Sony Electronics elnöke még úgy nyilatkozott, hogy Észak-Amerika is kaphat az első sorozatból, ám nem túl valószínű, hogy a 2 ezer készülékből egyetlen is maradna a hazai roham után.

A Sony tehát egyelőre csak annyit ért el, hogy rávette a rivális gyártókat is a tervek felgyorsítására, vagy legalábbis újabb ígéretek megtételére. A Toshiba 2009-re, a Samsung pedig 2010-re ígéri a nagyobb változatokat - meglátjuk mi lesz ebből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jasszka #12
    legalább ők tartották a határidőt...
  • mclevi #11
    ezis csak addig fog tartani amig lejar a garanciaja
  • PíszLávJuniti #10
    Hordozható készülékekhez ideális. Kicsi, keveset fogyaszt, és jobban látható.
    Ilyen sorozatszámmal előrukkolni, azt bizonyítja hogy még sehogy sem áll a gyártástechnológiája.
  • dez #9
    Még1 fontos előny: sebesség... Bár már vannak 100Hz-es LCD-k is, de az OLED még gyorsabb lehet - hacsak nem korlátozza be a frissítési sebességet az organikus tranyók kapcsolási sebessége. De ebben az esetben is előny a pixelek sokkal gyorsabb reagálási ideje (nincs mechanikus változás, mint az LCD molekulák elfordulása az LCD-nél).
  • dez #8
    Inorganikusat hiába vársz, túl körülményes és drága lenne a gyártása.
  • Zolka #7
    Tudtommal egyelőre a rákfene az élettartam, ugyanúgy mint a plazmánál volt a kezdetekkor.
  • Polemius #6
    Ha csak hasonló méretben, de elég nagy felbontást képesek olcsón gyártani, az a kézikészülékek, notebookok terén elég nagy fegyvertény lenne.
  • arty #5
    wide pal ? sztem a 960x540 szimplán csak az 1920x1080 egynegyede.
    ha 720/768*576 a pal, akkor max 1024*576 lehetne a "wide"...

    kiváncsi leszek mi lesz az OLED rákfenéje :) az első 5 évet kivéve, ahol az ár lesz az :D
  • kvp #4
    En inorganikus GaSi vagy GaAr kijelzoket szeretnek latni. Sokkal tovabb birjak mint a jelenlegi legjobb oldedek, bar az uveg hordozofelulet miatt nem olyan flexibilisek. Egyebkent az oled-eknel az igazi problema a szerves (muanyag) tranzisztorok megbizhatatlansaga. Ez okozza, hogy a keppontok szamanak novelesevel novekszik a hibas pixelek szama. Ha megnovelnek a pixelek meretet, de nem valtoztatnanak a keppontok szaman akkor konnyen tudnanak akar tobb meteres 640x480-as oled kijelzoket gyartani. A most piacra dobott kijelzo is ilyen 940×540-es kb. wide pal febontasu.
  • fixpont #3
    2k egy 125 millios orszagban? ezert tenyleg kar volt