Gyurkity Péter

A Toshiba 2009-re ígéri a nagyobb OLED TV-t

A Toshiba megszemlélte a Sony által kiállított 11 hüvelykes készüléket, majd nem sokkal később jelezte, hogy saját 30 hüvelykes változata 2009-ben készül el. A cég a Sony grafikus chipet gyártó üzemét is megszerezné.

A Sony a hét elején mutatta be elsőként a kereskedelmi forgalomba szánt OLED TV-t amelynek 11 hüvelykes mérete azonban még elmarad a várakozásoktól. A technológia tökéletesítésével olcsóbb és jobb készülékeket kaphatunk majd, ám a gyártókra még a kezdeti nehézségek leküzdése vár. Mindenképpen növelni kell a készülékek méretét és élettartamát, amely még nincs a kívánt szinten.

Ezen a véleményen van a Toshiba is, amelynek szóvivője egy interjúban elmondta, hogy saját 30 hüvelykes, tehát valóban nagyméretű készülékük csak 1,5-2 éven belül készül el, és 2009-ben kerülhet a boltokba. Ehhez azonban az kell, hogy végre leküzdjék a gyártási nehézségeket és a nagyobb méretű kijelzőket is emberi áron legyenek képesek előállítani.

Most még hiába ígéri a Toshiba, hogy a panelek elkészülte után azonnal piacra dobja az újdonságokat, hiszen éppen a panelek gyártása húzódik már jó ideje, és a gyártási költségek a plafont verdesik, különösen a nagyobb méretű változatok esetében.

A költségek és a méret mellett az élettartam jelenti a legnagyobb gondot. A gyártók saját adatai szerint a jelenleg rendelkezésre álló OLED panelek mindössze 3 évig bírják a gyűrődést, szemben az LCD átlagosan 6 évével - folyamatos, nem pedig a jóval gyakoribb időszakos használat esetén. Éppen ezért az árak leszorítása mellett az élettartam növelése a másik fontos célkitűzés, és amint ezt sikerül valahogyan megvalósítani, jöhet a kereskedelmi forgalomban történő tömeges megjelenés, amire az optimista jóslatok szerint jövőre kerülhet sor - valószínűbb azonban a 2009-es rajt.

A Toshiba időközben a Sony grafikus chipeket gyártó üzemére is feni a fogát és a jól értesültek szerint a két cég szeptemberben már tárgyalt az üzletről. A Japán Oita prefektúrájában található egység a PS3 konzolokba szánt vezérlők gyártására szakosodott, ám a Sony az egyes feladatok fokozatos kiszervezését tervezi, ennek része lehet az üzem eladása. Biztosat még nem lehet tudni, mindössze a Nikkei gazdasági lap fülesére hivatkozhatunk, amely szerint a Sony 856 millió dolláros áron szabadulna meg a komplett gyártósortól és üzemtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Na persze egy szarabb LCD még hozzáteszi a magáét, szó se róla.
  • dez #19
    Pl. Eizo CG221. (Nekem egy kisebb változat van. Szívesen megmutatnám, de most egy szobakonyhában vagyunk 1 éves kislányunkkal, így inkább mégse.)
  • dez #18
    180 volt, amikor kijött, és elég sokan megbánták, hogy megvették, nem kevesen vissza is vitték, mert hagyott némi kívánnivalót a képminősége. Színei szépek voltak, de midnen más... Konvergencia, geometria, képstabilitás (pumpált), élesség... Az 1920x1080 is csak úgy látszott, mint egy 17"-es monitoron az 1600x1200... Szóval látszik valami, de nincs annyi fizikai pixele.
  • dez #17
    Azért a profi monitorokat ne hasonlítsd az átlagos tévékhez (CRT mindkét esetben). LCD és LCD között is elég nagy különbség tud lenni, a sima adás meg épp azért néz ki általában szarul egy LCD-n (akár jobb, akár rosszabb), mert túl precíz, és minden hiba jobban kijön.
  • Su0my #16
    dez: kérlek, mutass! megnézném, komolyan.
  • lezso #15
    látom még nem halottál a samu slim crt-jéről aminek 1080-as felbontása van. csak egy 100-asba került amikor megjelent. A mérete kb 40-50 col.
  • L3zl13 #14
    Miért ne? Ettől még nyugodtan betolhatnák 1-2 milla indulóért a SED tv-t és aki akarja hadd vigye. A nép meg venné a gagyi LCD-ket, mint ahogy most is viszok a hádéredva sz@rt, mert fogalmuk nincs a különböző HD felbontásokról. Arról meg még úgy sem, hogy mi a különböző technológiák közötti különbség.

    De egyszerűbb minden mögött az összeesküvés elméleteket látni...
  • angol #13
    így van, de ahogyan mondtad ez itt Mo., és ha lesz HD anyag számolatlanul nyílván szóba sem jöhet a crt.
  • nagylzs #12
    Pl. Amerikában. Múlt héten voltam, és jártam pár "középosztálybeli" ember lakásában. Műholdról szórják a digitális HD csatornákat, több százat. Ott most ez megy, mindenki HD TV-t vesz. Mi is itt fogunk tartani kb. 5 év múlva. Ez a "minek vegyünk HD TV-t, mert úgysincs mivel használni?" tökéletesen igaz lehet pl. Magyarországon. De mondjuk a Toshiba meg a Sony nem bennünket akar megkoppasztani.
  • angol #11
    igen kifelé ezt kommunikálják, még le kell tolni torkon a szart, ugyanis egyértelmű, hogy majd amikor embergyerek meglátja SED tudást akkor esze ágában sem lesz venni mást, az lcd & plazma 'szindikátus' túl erős, ergó megint mi szopunk. Sok paraszt sznob szerencsétlen barom , megveszi f@szom lcd-jét sok pénzért és nézi a klasszissal szarabb képet, ja 'hádéredi', de hol van még elérhető áron a HD & BR teknika.(jelzem 1 éve vettem egy 21" crt moncsit, persze használtan, de hibátlan szép etc. ja az ára 9k és hivatalosan boltból)