Berta Sándor

Amerikai - spanyol rendőrségi adatcsere

Az Egyesült Államok tovább erősíti az európai államokkal való kapcsolatát. Ezt bizonyítja, hogy az USA megállapodott Spanyolországgal a terroristagyanús személyekkel kapcsolatos információk átadásáról.

Az erről szóló megállapodást kedden kötötte meg az amerikai Terrorist Screening Center (TSC) és a spanyol Centro Nacional de Coordinación Antiterrorista (CNCA). A CNCA a spanyol belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik és a 2004-es madridi merényletek után hozták létre a brit Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) és az amerikai National Counter-Terrorism Centre (NCTC) mintájára. A központ feladata a nemzeti és a nemzetközi szervezetekkel együttműködve a terrorizmussal összefüggő minden lehetséges adat összegyűjtése, ezek elemzése és értékelése. Az intézmény munkatársait a spanyol rendőrség, a Guardia Civil és a CNI spanyol titkosszolgálat alkalmazottai közül válogatták ki.

A spanyol belügyminisztérium bejelentette, hogy a spanyol és az amerikai kormány egy olyan protokollról állapodott meg, amely lehetővé teszi a terroristákkal és a terroristagyanús személyekkel kapcsolatos minden adat továbbítását a másik fél számára. A két ország szervezetei megállapodtak közös akciók és eljárások indításáról. A cél, hogy minél több terroristát derítsenek fel, és megállapítsák a személyazonosságukat. Az adatbázisokban lévő adatokat folyamatosan frissítik és az információkhoz mind a spanyol, mind az amerikai igazságügyi szervek hozzáférhetnek.

Az El Pais című lap tudósítása szerint Spanyolország és az Egyesült Államok elsősorban amiatt aggódik, hogy Irakból, Afganisztánból és más országokból al-Kaida és más egységek szivároghatnak be, hogy a két államban merényleteket hajtsanak végre Nemrég az FBI és a spanyol rendőrség egy közös akció hajtott végre, amelynek köszönhetően az Egyesült Államokban 30, Spanyolországban pedig két pakisztáni állampolgárságú személyt tartóztattak le. Őket azzal vádolják, hogy pénzügyi támogatást nyújtottak a szélsőséges iszlám szervezeteknek. A 32 letartóztatott a gyanú szerint több mint egymillió eurót utalt át Pakisztánba, az al-Kaidával kapcsolatban álló terroristáknak.

Tavaly októberben az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött az Eurojust nevű európai bűnüldözési szervezettel. A döntés értelmében az amerikai nyomozóhatóságok, ügyészségek és más igazságügyi szervek ezentúl az európai társzervezetek gyakorlatilag minden iratába betekinthetnek majd. Ráadásul az amerikai hatóságok képviselői - amennyiben fontosnak tartják - ezentúl részt vehetnek mind az Eurojust, mind az európai ügyészségek munkaértekezletein is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!