Berta Sándor

Európában talál új otthonra az online póker

Az Egyesült Államokban bekövetkezett törvénymódosításoknak köszönhetően fokozatosan Európába települhetnek át az online szerencsejátékokat kínáló vállalatok.

Már hazánkban is tart a pókerőrület: hétvégente több tízezren találkoznak akár élőben, akár az online platformokon néhány játszmára, gomba mód szaporodnak a pókerezési lehetőségeket kínáló egyesületek. A legnépszerűbbnek a sportadón Korda György kommentárjával is vetített Texas Hold'em változat számít, amelynél minden játékos csupán két lapot kap, majd a krupié egymás után további öt lapot mutat be. Az nyer, aki a legjobb nyerő kombinációt tudja összehozni.

A póker lassan milliárdos üzletággá növi ki magát az interneten. A pókerplatformok üzemeltetőinek csak a játék zavartalanságát kell biztosítaniuk, cserébe minden nyertes bevétele után részesedést kapnak - általában öt százalékot. Az Egyesült Államokban tavaly szeptemberben szigorítottak a jogszabályokon, emiatt a játékosok kétharmada úgy döntött: távol marad az asztaloktól. A virtuális pókerszalonok nem sokáig haboztak, új fellegvárat találtak maguknak: Európát.

"Napjainkra Európa lett a szolgáltatók legfontosabb célpontja és ezen a piacon Németország az egyik legjelentősebb szereplő" - jelentette ki Simon Hollyday, a Global Betting and Gaming Consultants, a világ egyik legjelentősebb szerecsejátékipari tanácsadó cégének munkatársa. Hollyday becslése szerint Németországban jelenleg legalább 200 000 online pókerjátékos van, akik összesen általában egymilliárd euró értékben kötnek fogadásokat. A pókerjátékosok száma azonban hamarosan már elérheti a félmilliót, az idei évre tervezett forgalom pedig akár 50 százalékkal is növekedhet.

A sporttelevíziók, mint a DSF pedig csak növelik a pókerőrületet. Ennek is megvan az oka: a póker népszerű. "Amikor 2003-ban az Egyesült Államokban igazán beindult az online póker, akkor ez elsősorban arra volt visszavezethető, hogy a televíziós társaságok minden nagyobb tornán ott voltak és közvetítették azokat. Az emberek szeretik látni, hogy miként lehet gyorsan pénzhet jutni" - nyilatkozta a szakember.

A világon jelenleg körülbelül kétmillió pókerjátékos van, akik általában férfiak, 20 és 30 év közöttiek és nagyon képzettek. Ilona Füchtenschnieder, a Szerencsejátékfüggők Szakszövetségének elnöke ugyanakkor nem titkolja aggodalmait: "Németországban egy szabályos őrületet tapasztalhatunk, ezáltal jelentősen nőhet a játékfüggők száma. Eddig ugyan még nem jelentkeztek nálunk tömegesen a pókerfüggők, azonban egyes esetekről már tudunk. Ez a helyzet hamarosan megváltozhat."

Németországban a nyilvános, hivatalos licenccel nem rendelkező szerencsejáték tilos, azonban mivel a legtöbb szerver a karibi szigetvilágban, Gibraltáron vagy Kanadában található, a hatóságok keze meg van kötve. Füchtenschnieder szerint a megoldás ugyanaz lehetne, mint az Egyesült Államokban: a jogszabályoknak tiltaniuk kellene a pókeregyesületeknek való átutalásokat. Ezenkívül be kellene tiltani minden, a pókerrel kapcsolatos reklámot és televíziós közvetítést is. "A játékosoknak csupán a 15-25 százaléka tudja visszanyerni az ellenfele vagy az online platform üzemeltetői által elnyert összeget. A pókerezők többsége veszít" - hangsúlyozta Simon Hollyday.

Kérdéses azonban, hogy az online póker európai terjedésének gátat lehet-e majd szabni. A korábban szintén kifogásolt internetes fogadások ugyanis sikertörténetté váltak és inkább úgy tűnik, hogy az állami szerencsejáték cégek is inkább behódolnak. Hazánkban például a Szerencsejáték Zrt. közölte nemrég, hogy online játékokkal újítja fel kínálatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #12
    Ez azért elég vicces pont az USA-ba tiltott akik ugye a a szabadság földjének hírdetik magukat, ehhez képest majdnem z összes pókeroldalon fel van tüntetve hogy az amerikai játékosok ki vannak tiltva...
  • ROKY100 #11

    A legegyszerubb befektetés nélküli internetes pénzkeresési lehetoségek!
    Részletes leírás és segédlet ITT

    http://ingyenonlinepoker.blogspot.com/
  • strflush #10
    Erdekelne, hogy vett-e mar valaki HH-kat a Hand HQ-tol (https://www.handhq.com/Buy-datamined-hands.aspx)
  • strflush #9
    de ez az oldal sem rossz bonuszok szempontjabol: http://poker150.fw.hu/
  • Smoky89 #8
    Itt vannak poker szobak listaja amelyek befizetes nelkuli bonuszokat ajanlanak fel. mint peldaul:PokerStartegy 50$+100$ Ingyen
    Vc Poker 10$+25$ Ingyen
    Titan Poker 150$ Ingyen
    Cd Poker 50$+100$ Ingyen
    AbsolutePoker 50$ Ingyen
    Party Poker 100$ Ingyen
    PitbullPoler 10$ Ingyen
    www.ingyenpoker.net
  • gazdagpatrik #7
    CSÁSZTOK!csináltam, egy pókeres honalpaot .Szeretném ha értékelnétek kíváncsi vagyok a véleményetkre!Ha van időtök és kedvetek akkor nézzétek meg! jah és a link szóval : www.texasholdempoker.mlap.hu előre is köszönöm
  • Razgon #6
    "Ezenkívül be kellene tiltani minden, a pókerrel kapcsolatos reklámot és televíziós közvetítést is." <- szánalmas megközelítés...

    Ugyan miért kellene betiltani pl. egy televíziós közvetítést? Milyen jogon? Hogy egyesek veszítenek rajta? Na és? Még mindig jobb, mintha pl. elinnám a pénzt.
  • Su0my #5
    nekem picit az volt, 3 hónap kemény tournamentelés.. szinte minden második nap

    amúgy, ha valaki el akarja kezdeni, akkor a legnagyobb online POKERSZOBÁT(nem kaszinót) ajánlom, valamint azt, hogy (ez akármelyik szobára igaz), tournamentekkel és olcsó sit&go-kkal kezdjen. és maradjon is ott. :)
  • M0rph3u5 #4
    ha többen nyernének, nem is jáccanék:P
  • Amergin #3
    Persze. Tiltsunk be mindent és azonnal! Éljenek a rendpárti erők