SG.hu

Elektronikus rend­sze­rek váltják le a wimble­doni vonalbírókat

Wimbledon, a világ legrégebbi tenisztornája a jövő évi bajnokságtól kezdve jelentősen el fog szakadni a hagyományoktól, és emberi vonalbírók helyett az automatizált technológia lesz az úr.

1877 óta emberek döntenek a labdákról, de most az elektronikus vonalbírói technológia fel fogja váltani őket, ami a technológia fejlődését hangsúlyozza a sportban. A változtatás a selejtezőmérkőzések során használt összes pályán és magában Wimbledonban is bevezetésre kerül - közölte az All England Club. A 2006 óta a Polo Ralph Lauren által tervezett, jellegzetes egyenruhába öltözött mintegy 300 vonalbíró minden évben kritikus szerepet játszik a hibák figyelésében. Távozásuk azonban újabb győzelmet jelent a technológia számára abban, hogy ezentúl gép fogja meghozni a győzteseket és veszteseket meghatározó, nagy téttel bíró döntéseket.

Bár a vezetőbírók továbbra is a posztjukon maradnak, az All England Club döntése véget vet egy másik hagyománynak is, amely fontos helyet foglal el Wimbledon történetében. A vonalbírók 1929-ben kezdték el felemelni a karjukat, amikor döntést hoztak. Húsz évvel később csatlakoztak hozzájuk a Centre Courton a vonalbírónők. 1981-ben John McEnroe, aki háromszor nyerte meg a férfi egyes bajnoki címet, hírhedt módon azt kiabálta: „Ezt nem gondolhatják komolyan!”, amikor egy vonalbírói döntésen vitatkozott.


A technológia már akkor is kezdett teret hódítani Wimbledonban, többek között 1980-ban bevezették az első elektronikus szervavonal-monitort. 2007-től a Hawk-Eye elektronikus vonalbemondó rendszer teljes körűen működött a két felső pályán, és a következő években tovább bővült. A koronavírus-járvány felgyorsította a technológia bevezetését a sportban, mivel a bajnokság szervezői igyekeztek minimalizálni az emberi beavatkozást.

Az All England Club vezérigazgatója, Sally Bolton most elmondta, hogy a vonalbírók mellőzéséről szóló döntés az idei bajnokságon végzett tesztek sorozatát követte. „Úgy gondoljuk, hogy a technológia kellően megbízható, és itt az ideje, hogy megtegyük ezt a fontos lépést a maximális pontosságra való törekvés érdekében a bíráskodásunkban” - mondta. „A játékosok számára ez ugyanazokat a feltételeket kínálja majd, mint amilyenek között a turné számos más eseményén játszottak.”

Az Australian Open lett az első Grand Slam-viadal, amely 2021-ben teljesen elhagyja a vonalbírókat az elektronikus rendszerek javára. A US Open a következő évben követte a példát. A férfiaknál az ATP Tour, az irányító testület 2025-től tervezi az elektronikus rendszerre való áttérést. "Nagyon komolyan vesszük a hagyomány és az innováció egyensúlyának megteremtését Wimbledonban” - tette hozzá Bolton. "A vonalbírók évtizedek óta központi szerepet játszanak a bajnokságon a bírói rendszerünkben, és elismerjük értékes hozzájárulásukat, és köszönjük nekik elkötelezettségüket és szolgálatukat.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!