SG.hu

Három évig biztosan nem szabályozza az EU az online kalózadásokat

Az Európai Bizottság ajánlást adott ki az élő eseményekkel kapcsolatos online kalózkodás elleni küzdelemről, mely az eltávolítási kérelmek hatékony kezelésére, a dinamikus tiltó végzésekre és az önkéntes együttműködésre összpontosít. A jogtulajdonosok mindezt csalódással vették tudomásul.

Több mint 100 média-, sport-, zenei és kulturális szervezet levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben "határozott jogalkotási lépéseket" követelnek az élő közvetített tartalmakkal kapcsolatos kalózkodás visszaszorítása érdekében. A Bizottság május 3-án fogja előterjeszteni ajánlását, melynek célja, hogy a tagállamokat, a nemzeti hatóságokat és a közvetítő szolgáltatásokat arra ösztönözze, hogy hatékony és arányos intézkedéseket hozzanak az élő események engedély nélküli továbbközvetítése ellen. Azonban az ajánlás tartalma nem felel meg a jogtulajdonosok - például a televíziós csatornák - elvárásainak, akik megszerezték egy labdarúgó-bajnokság vagy egy zenei koncert közvetítési jogát.

A jogtulajdonosok, akik kötelező intézkedéseket követeltek, már a kezdeményezés nem kötelező jellege miatt is csalódottak. "Az Európai Bizottság következetesen biztosított minket arról, hogy "ami illegális offline, az illegális online is", mégis úgy tűnik, hogy a kalózkodás esetében nem sürgős a jogállamiság érvényesítése, annak ellenére, hogy tagadhatatlanul nagy értékű, védett tartalmak durva lopása zajlik" - mondta az Élő Tartalom Koalíció képviselője.

Az ajánlástervezet felszólítja a tárhelyszolgáltatókat - például az internetszolgáltatókat, amelyek egy weboldal működéséhez az infrastruktúrát biztosítják -, hogy még az élő esemény alatt cselekedjenek az online kalózkodásból eredő károk minimalizálása érdekében. E tekintetben a javaslat felkéri a tárhelyszolgáltatókat, hogy működjenek együtt a jogtulajdonosokkal a bejelentési folyamat felgyorsítására szolgáló technikai megoldások kidolgozása révén, például egy a bejelentések benyújtására szolgáló interfész bevezetésével. A közvetítő szolgáltatásokat - például azokat a webtárhely-szolgáltatásokat, amelyek képesek azonosítani és lokalizálni az élő események kalózkodott közvetítését - arra ösztönzik, hogy működjenek együtt a jogtulajdonosokkal a jogosulatlan továbbközvetítések forrásának azonosítása és annak megakadályozása érdekében, hogy a leállítás után az úgynevezett tükrözött oldalakon újra felbukkanjon.

Az uniós országokat viszont arra kérik, hogy értékeljék, hogy joghatóságukban a sportesemények szervezői tehetnek-e jogi lépéseket a sportesemények engedély nélküli továbbközvetítésének megakadályozása érdekében. Ha nem, a nemzeti kormányokat arra ösztönzik, hogy adjanak a jogtulajdonosoknak jogképességet a jogsértés megszüntetésére.


A tévécsatornák dollármilliókat fizetnek egyes események közvetítési jogáért, érthető, hogy ezt vissza akarják termelni reklámokból és előfizetési díjakból

Az élő események illegális közvetítésének megakadályozására irányuló végzések a kalóz tartalmakat lehetővé tevő közvetítő szolgáltatóknak is szólhatnak, még akkor is, ha a szolgáltatás az uniós jogi keret értelmében nem felel mindenért, ami a platformján történik. A jogtulajdonosokat arra ösztönzik, hogy még az esemény kezdete előtt kérvényezzék a jogsértés megszüntetését, jelezve, hogy az adott szolgáltató korábban is engedélyezte az élő események engedély nélküli továbbközvetítését.

A Bizottság azt szeretné, ha ezek a jogsértés megszüntetésére irányuló eljárások "dinamikusak" lennének, ami azt jelenti, hogy a jogsértés megszüntetésére irányuló eljárás idején még nem azonosított, de ugyanarra a sporteseményre vonatkozó weboldalakra is kiterjeszthetők legyenek. Ugyanakkor a jogsértés megszüntetéséről szóló végzésben előírt intézkedések nem lehetnek túlzottan megterhelőek a közvetítő szolgáltatás számára, és a feltétlenül szükségesre kell korlátozódniuk. Ezen túlmenően a felhasználók jogszerű tartalomhoz való hozzáférési joga nem sérülhet.

A felszólítással nem érintett közvetítő szolgáltatásokat arra is ösztönözni kell, hogy önkéntes intézkedéseket tegyenek az élő események illegális közvetítésének megakadályozása érdekében. Más piaci szereplőknek, például a hirdetőknek és a fizetési szolgáltatásoknak is gondoskodniuk kell arról, hogy ne segítsék elő a kalózoldalakat. Az élő események jogait birtokló szervezeteket "arra kell ösztönözni, hogy növeljék kereskedelmi kínálatuk elérhetőségét, megfizethetőségét és vonzerejét a végfelhasználók számára az egész Unióban" - áll az ajánlástervezetben.

Az uniós országokat arra kérik, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a rendelkezésre álló legális ajánlatokról, nevezetesen tájékoztassák a kalózkodást folytató weboldalakat elérni próbáló felhasználókat arról, hogy azokat blokkolták. Az európai kormányokat arra is felszólítják, hogy építsenek kapacitást és hívják fel a bűnüldöző szervek figyelmét a kérdésre, többek között a határokon átnyúló műveletekben való részvétel és a más uniós országok hatóságaival folytatott proaktív információcsere révén.

Az ajánlás elfogadását követő három éven belül a Bizottság értékelni fogja annak hatékonyságát. Ez az időkeret különösen nehéz a jogtulajdonosok számára, mivel ez azt jelenti, hogy addig nem remélhetnek jogalkotási beavatkozást. "Az a javaslat, hogy az ajánlás hatásait három évvel az elfogadása után értékeljék, teljesen ellentétes a helyzet sürgősségével" - tette hozzá a koalíció képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!