Gyurkity Péter

Lezárul a kínai GPS kiépítése

Mostanra értünk a folyamat végére, ezzel globálisan is javulhat a helyzet.

A navigációs rendszerekkel kapcsolatban évekig az amerikai GPS szerepelt a hírekben, hiszen ez volt az egyetlen rendelkezésre álló (teljes) platform, amely nagyban megkönnyítette a felhasználók dolgát. Az utóbbi években a tengerentúli fejlesztés mellé felsorakozott az európai és a kínai rivális, most pedig ez utóbbi kapcsán számolhatunk be arról, hogy lezárul a kiépítés hosszúra nyúlt időszaka.

A Reuters részletes beszámolója szerint még ebben a hónapban véget ér a BeiDou kiépítése, amelyhez természetesen szükség van az utolsó navigációs műhold fellövésére, hiszen a rendszer ezen műholdakból áll össze, nélkülük lehetetlen lenne a pontos pozíció meghatározása. Az amerikai és az európai platformhoz hasonlóan mind civil, mind pedig katonai felhasználás is szerepet kap itt, az ázsiai nagyhatalom nyilván saját fegyveres erőinek további erősítését szeretné elérni, ehhez pedig szükségük van a hazai platformra, amely kevesebb biztonsági kockázattal jár. Érdemes itt megjegyezni, hogy már a harmadik generációról van szó, a munka ugyanis gyakorlatilag 20 éve tart.

Az első példányokat még 2000-ben lőtték fel, a BeiDou-1 pedig 3 évvel később épült teljesen ki. Ez még elsősorban Kínát és néhány szomszédos ázsiai ország területét fedte le (szolgálta ki), viszont a 2012-re teljessé vált második generáció két kontinens (Ázsia és Óceánia) nagy részén jelen volt, összesen 35 műholddal. A most lezáruló fázis már a BeiDou-3 teljessé válását jelenti, ez utóbbi globális lefedettséget igyekszik nyújtani, mégpedig 3 GEO-, 3 IGSO-, valamint 24 MEO-műholddal. A jelenleg használatban lévő okostelefonok jó része támogatja a rendszert, számos megoldás mindhárom platform kezelésével megbirkózik, a kínai rivális megjelenése tehát sokak számára jön majd jól, bár az európai változat még ennél is nagyobb pontosságot kínál a katonai alkalmazás terén. A Galileo a civil szférában 1 méteres, a katonai területen pedig 1 cm-es pontosságot nyújt, a BeiDou azonban az ázsiai régióban van előnyben, ott ugyanis 10 cm áll szemben a GPS 30 cm-ével.

Az elkövetkező években várhatóan sokkal több eszköz támaszkodik majd ezen navigációs rendszerekre, itt az önvezető autók és az IoT-eszközök elterjedésével nagyobb szükség lesz erre a mindennapokban, tehát az igény mindenképpen jelen lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!