Gyurkity Péter

Az idei mérleg: vezet a Blu-ray

Legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a legfrissebb felmérés szerint a Sony formátuma kétszeresen szárnyalta túl az olcsóbb riválist. A Toshiba ezalatt tagadja, hogy integrált HD DVD-t kap az Xbox 360.

A Home Media Research, a Home Media Magazine piackutató részlege az idei adatok, vagyis az első kilenc hónap összesített adatait áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy jelenleg a Blu-ray áll nyerésre a nagy felbontású formátumok versenyében. A különbség jól észrevehető, mivel a tengerentúlon a Sony tábora kétszer annyi kiadványt tudott értékesíteni, mint a nagy rivális Toshiba és annak szövetségesei.

Ez némileg meglepő, hiszen a HD DVD végig olcsóbb volt vetélytársánál és hónapokkal korábban tette elérhetővé emberi árakon saját asztali lejátszóit. A Blu-ray ezzel szemben horribilis költségeket vert a merész vásárlók nyakába és nem volt ritka az 1000-1500 dollár közötti lejátszó. A jelek szerint azonban ez a különbség sem tántorította el az érdeklődőket és az árak csökkenésével pedig fellendült a komolyabb kereslet az új formátumok iránt. Az USA-ban január 1. és szeptember 30. között egészen pontosan 2,6 millió Blu-ray kiadvány kelt el, szemben 1,4 millió műsoros HD DVD-vel.

A Toshiba azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, hiszen már jó előre bebiztosította a Paramount és a Dreamworks támogatását, 18 hónapos exkluzív kapcsolatot építve ki velük. Az újonnan megjelenő kiadványok extra funkcióikkal újabb babérokat szállíthatnak, elég ha csak a Transformers debütjére gondolunk, amelyből megjelenése napján, október 16-án rögtön 100 ezer példány kelt el, ez pedig az új rekordnak számít a táboron belül. Az előrejelzések szerint idén összesen 187 millió dollárt költenek majd az amerikai vásárlók Blu-ray kiadványokra, 91 milliót pedig a HD DVD változatokra.

A Toshibát a napokban az Xbox 360 állítólag készülő beépített HD DVD meghajtójával is hírbe hozták, ám a brit Stuff a cég egy helyi emberével beszélgetve olyan válaszokat kapott, amelyek egyértelműen tagadtak egy ilyen lehetőséget. A cég azt is elárulta, hogy a Microsoft nem szívesen látna beépített lejátszót, mivel ez Redmond szerint korlátozná a felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #37
    (frissesség alatt készítési dátumot értve - na ja, egy régi akciófilm ma már nem mutat olyan jól, fejlődött a technika, LOL)
  • dez #36
    De értem, neked fogalmad sincs az értékekről, ha a frissesség fontosabb szempont.
  • tomsolo #35
    nagy kijelzőn már a dvd is szar pedig az nem rippelt. :)

  • Dzson #34
    Na ez az! Nekem is ajánlgatják a rippelt vackokat. Mondom az nekem kevés (projektorhoz). Aszondja de hát nézzem meg milyen jó és mutatja a laptop(!) kijelzőjén. Mutatom neki az összemaszatolt pacákat a színátmenetek helyén, hogy szerinte ez hogy néz ki 20cm-ben? Akkor meg csak néznek.
  • Dzson #33
    A pécések a 15" monitoron nézett xvid fosok után biztos felismerik a minőséget egy eredeti 1080P film és egy összenyomorgatott szar között. Ha meg látnak egy FullHD 42"-os LCD TV-t meghajtva BD filmmel ott hugyozzák össze magukat.
  • who am I 7 #32
    Nem érted.Szóval, ezzel arra akartam utalni, hogy általában mindig a minőségi dolgokból van kevesebb.Az hogy te elélvezel egy 25 éves filmre az a te dolgod, én megnézem 1x, konstatálom, h jó mű kész, de én ennél kicsit fejlődőképesebb vagyok, és inkább az új dolgok érdekelnek.
  • dez #31
    Egy igazán jó filmet nem csak 1x néz meg az ember, és nem ömlesztve nézi őket. Továbbá arra törekszik, hogy minnél teljesebb legyen az élmény. Azaz nem egy kistévén nézi a szoba másik végéből, hanem pl. projektoron, 2+ méteres képen. Oda eleve kell a felbontás, különben nem lesz éles a kép. És "mellesleg" még részletezőbb is lesz a kép.
  • wanek #30
    1000 film megnézése nem okoz különösebb gondot, csak idő kérdése. Több, mint 2000 filmem van, és mindet láttam. És persze ezeken felül is még jó sokat, amik egy részét (a jobbakat) sajnos nem sikerült még beszereznem, mert azokat még régebben láttam moziban/TV-ben és nem jutottam hozzá semmilyen adathordozón.
  • dez #29
    Amúgy ez mi volt, ha nem egy-két (ténynek beállított) kijelentés, talán húsvéti nyuszi?
    "ugyanis nagyon kevés jó film van, és azoknak is csak egy kis része az, ahol a látvány meghatározó jelentőségű."
    Ráadásul nem sok értelme volt, mert a nem-legeslegjobb filmek között annál több van, aminél meg fontos a látvány, és ha még a látvány is jó, már egész nézhetővé válik. (Nem B kat. filmekről beszélek.)
  • dez #28
    Nem következtetés volt, hanem célzás.

    1%? Oké. Nem tudom, összesen mennyi film létezik. Tegyük fel, 100000. Annak 1%-a 1000. 1000 jó film figyelmes végignézése el tud foglalni egy darabig...