SG.hu

Mindössze 50 dollár a Raspberry Pi 5 új, 2 GB-os verziója

Majdnem egy évvel a Raspberry Pi 5 debütálása után megjelent egy olcsóbb, 2 GB-os változat azoknak a felhasználóknak, akik szeretnének egy kis pénzt megtakarítani, vagy akiknek a 4 vagy 8 GB kissé túlzásnak tűnt. A 2GB-os Pi 5 „funkcionálisan azonos” a többi verzióval.

A brit cég több hónapon át nem tudta kielégíteni a Raspberry Pi iránti igényeket, de a legrosszabb időszakon már túl vannak, termékük végre széles körben elérhető a javasolt kiskereskedelmi áron a legtöbb boltban, várakozási idő és mennyiségi korlátozás nélkül. A Pi Foundation már magabiztos a készletek terén, amit a Raspberry Pi 5 új, 2 GB-os konfigurációjának bevezetése is mutat, amely mától 50 dollárért kapható. Ez 10 dollárral kevesebb, mint a 4 GB-os konfiguráció, és 30 dollárral kevesebb, mint a 8 GB-os változat. A Raspberry Pi vezérigazgatója, Eben Upton bejelentése szerint a 2GB-os változat a Broadcom BCM2712C1 SoC egy átdolgozott változatát tartalmazza, amely valamivel olcsóbban gyártható. Upton szerint a BCM2712C1-ből hiányoznak olyan beépített funkciók, amelyet a Pi nem használt, de továbbra is foglalta a helyet a szilíciumlapkán, és növelte a chip költségeit.

"Egy Raspberry Pi felhasználó szemszögéből nézve a chip funkcionálisan megegyezik elődjével: ugyanaz a gyors négymagos processzor; ugyanazok a multimédiás képességek; és ugyanaz a PCI Express busz, amely a Raspberry Pi 5 platform egyik legizgalmasabb tulajdonságának bizonyult” - írja Upton. „Azonban olcsóbb az előállítása, így valamivel olcsóbban juthatunk hozzá. És ez, valamint a memóriakapacitás felére csökkentéséből származó megtakarítás lehetővé tette számunkra, hogy 10 dollárt lefaragjunk a kész termék költségéből.” A Pi árának 50 dollárra való csökkentése bizonyos pszichológiai előnyökkel jár, és szakítást jelent az iparág nagy részét sújtó könyörtelen áremelkedésekkel szemben.


Találd meg a különbséget a két Pi 5 között! (A hűtőbordát leszámítva.)

Az 50 dolláros árcédula még mindig jóval magasabb a 35 dolláros alapárnál, amennyiért a Pi évekig kapható volt. A Pi 4 indulásakor 35 dollár volt 1 GB-os modell, és 2020-ban egy ideig elérhető volt egy 35 dolláros 2 GB-os modell is, de a széleskörű hiány és az ellátási lánc problémái 2021 végén „ideiglenes” áremeléshez vezettek, ami e sorok írásakor még mindig érvényben van. De a 2GB-os Pi 5 csak 5 dollárral drágább, mint a Pi 4 2GB-os változata, amely még mindig 45 dollárért van raktáron sok kiskereskedőnél. Még olcsóbb 1 GB-os változat szinte biztosan nem lesz, Upton szerint ez valószínűtlen, és jelenleg nincsenek is tervek egy ilyen változatra. "A költségkülönbség túl kicsi lenne ahhoz, hogy indokolható legyen, és egyre nehezebb LPDDR4X-et vásárolni ilyen sűrűségben. De soha ne mondd, hogy soha." Upton hozzátette: "Most azon van nagy hangsúly, hogy a Compute Module 5 kijöjjön az ajtón”.

Egy teljes értékű, 8 GB-os Raspberry Pi irodai feladatokra, asztali PC-ként is használható, de rengeteg olyan Pi felhasználási eset van, amely profitálhat a nagyobb sebességből és bővebb csatlakozási lehetőségekből anélkül, hogy több RAM-ra lenne szüksége. A retro emulációs dobozok nem feltétlenül RAM-éhesek, de hasznát vehetik a Pi 5 extra CPU és GPU sebességének, és sokféle szerveralkalmazás (Wireguard, Homebridge, Pi-hole, hogy csak néhányat említsünk) profitálhat a gyorsabb Wi-Fi és Ethernet, valamint a megbízhatóbb NVMe tárolók támogatásából.

Mindezek mellett, mindössze 10 dollárral többért valószínűleg még mindig a rugalmasabb és jövőbiztosabb 4 GB-os változat ajánlható, mert ha egy mostani Pi projektnél elég is a 2 GB memória, a holnapinál nem biztos. Az Ubuntu például legalább 4 GB RAM-ot igényel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!