SG.hu

Hónapokba telik kielégíteni a Raspberry Pi iránti keresletet

A miniatűr számítógép gyártója a Sony segítségével pörgeti fel a gyártást, havi egymillió darab talán elég lesz a várólista felszámolására.

"A Raspberry Pi termékekből 1 millió darabos készlet áll majd rendelkezésre július hónapban, majd minden további hónapban, amíg a fogyasztói hátralékot fel nem számolják" - közölte a Raspberry Pi vezérigazgatója, Eben Upton a hobbistákkal a most kiadott közösségi hírlevélben. Ígérete szerint megpróbálják csillapítani a vásárlói igényeket, miután a világjárvány okozta chiphiány idején a kisvállalkozásokat előnyben részesítették az egyéni fogyasztókkal szemben. A levél szerint "májusban várhatóan több mint 600 000 darabot adunk el, júniusban 800 000 darabot, júliustól pedig képesek leszünk fenntartani az egymillió darabos hónapokat addig, ameddig szükséges, hogy a fennmaradó vevői hátralékunkat felszámoljuk és visszatérjünk a szabad elérhetőséghez."

Minderre azért van szükség, mert az év első három hónapjában csak mintegy 800 000 darabot szállítottak le, ami a hírlevél szerint a vállalat "2015 óta legrosszabb negyedéve volt". A készleteket a Sony segítségével próbálják megnövelni, amely a Raspberry Pi minden chipen kívüli eleméért felelős. A Sony 2016 óta árul Raspberry Pi termékeket, áprilisban pedig kisebbségi részesedést vásárolt a vállalatban. A Raspberry Pi 11 évre szóló gyártási szerződést kötött a Sonyval, és a japánok most már "minden alapvető Raspberry Pi termékért" felelősek. Jót tett a cégnek, hogy a 2023-as második negyedév gyors fellendülést hozott a szilíciumellátásban, Upton most meglehetősen optimista, jóslata szerint idén több Raspberry Pi számítógépet és modult adnak el, mint valaha.


"Fájdalmas két év telt el azóta, hogy 2021-ben megtapasztaltuk a hiányt, de bízunk benne, hogy a legrosszabb már mögöttünk van" - mondta a vezérigazgató. Először a Zero és Zero 2 készletek lesznek feltöltve, de a 3, 3B+ és 4-es típusok esetében is "jelentős" fellendülés várható. A rendelkezésre álló Raspberry Pi példányok elérhetőségének javítása nem csak a pénzkeresésről szól (persze az is biztosan hatalmas hajtóerő), hanem arról is, hogy a hobbisták ne veszítsék el kedvüket a Pi iránt. Upton 2012-ben alapította a Raspberry Pi-t azzal a céllal, hogy a fiatalok számára elérhetőbbé tegye a számítástechnikát. A hitelkártya méretű számítógépeket magaslégköri ballonoktól kezdve a kis rádióvezérlésű tengeralattjárók irányításáig mindenfélére használják. Vásárlói a kezdeti időkben főként hobbisták és pedagógusok voltak, de később a vállalat eladásai inkább a cégek felé tolódtak el. Jelenleg a bevételük nagyjából 70%-a kereskedelmi ügyfelektől származik, akik a termékeket más fogyasztói eszközökbe építik be.

A pandémia idején a cégnek választania kellett a vállalatok vagy a magánszemélyek ellátása között, és a hiány érzékelése ahhoz vezetett, hogy az emberek felhalmozták a Pi-ket, ami a vezérigazgató szerint még jobban rontotta a rendelkezésre állást. A 2021-es ellátási problémák miatt a Pi 4 visszatért a 2020-as szint magasabb árazásához, annak ellenére, hogy a vállalat eredetileg "véglegesnek" nevezte a 2 GB-os Pi 4 árcsökkentését. Az ár 35 dollárról 45 dollárra való visszaemelése ideiglenesnek lett szánva, de az ma is ennyibe kerül, sőt, a Pi Zero modellek és a Compute Modules 5 dolláros áremelése szintén még mindig érvényben van. A megbízhatatlan raktárkészlet és a magasabb árak a vásárlók lemorzsolódásához vezetnek, főleg, ha az alternatívák megerősödnek. A Pi elérhetőségének helyreállítása kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a barkácsolók a jövőben a Pi-t válasszák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Egy rpi4b kb. a 4 magos core2duo leglassabb valtozataval egyenerteku. Viszont a teljes nyak merete toredeke egy laptopenak es a nagykereskedelmi ara is. Ha okos iot eszkozbe nem akarnak sajat alaplapot fejleszteni, akkor trivialis egy raspberry-t berakni.

    Oktatasi celra a kisebb aramkorok (esp, rpi pico) sokkal jobbak es tenyleg filleresek. Egy jobb esp32-es 1500 forint (4 euro) es megy rajta a dosbox is, tehat pc emulatornak is jo. Pl. https://hackaday.com/2021/07/28/emulating-the-ibm-pc-on-an-esp32/ https://blog.adafruit.com/2021/11/12/turn-your-raspberry-pi-pico-into-a-ms-dos-like-computer-piday-raspberrypipico-circuitpython-retiredwizardus-raspberry_pi/
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    >Mivel az ujak mar laptop tudasuak

    Ettől elég messze vagyunk. Core 2 duo szintet sem éri el a legerősebb 4B. (persze, ha a kétmagos AMD-s eeePC alatt érted a laptopot, akkor igen~)
  • kvp #3
    Mivel az ujak mar laptop tudasuak, ezert akkor erdemes hasznalni oket, ha nem akarunk egy egesz laptopot racsavarozni az epitmenyunkre. A kisebb teljesitmenyt igenylo feladatokra megjelent az esp csalad, mig mikrovezerlonek ott vannak a kis arduino-k es a raspberry pi pico-k.
  • Ellaberin #2
    Már régen a hobbisták árküszöbe felett árulják őket. A kisebb tudású lapkák még csak-csak, de a nagyobbak laptop áron vannak. Így tényleg nem csoda, ha az üzleti partnerek azok, akik veszik.
    Programozni tanulni már annyi szimulációs program van, minden pc-n futó oprendszerre, hogy felesleges pénzkidobás csak 1-2 projektért megépíteni valamit, még ha jó pofa is. Igaz, iskolákban egy-egy projekt lefoglalhat 5-10 gyereket is egyszerre, de már nem biztos, hogy minden gyerek megépíti, ha nem csak egy és a többi segítkezik, meg nézi ;)
  • Dodo55 #1
    Az árat 25-30 dollárra kell levinniük.