Berta Sándor

Telefonálás e-mailen keresztül

Újabb érdekes programmal rukkoltak elő izraeli szakemberek, amire már csak azért is érdemes odafigyelni, mert a helyi szoftverfejlesztők nevéhez eddig olyan alkalmazások fűződnek, mint az internetes telefonálás és az ICQ.

A VocalTec Internet Phone évekkel megelőzte a Voice-over-IP (VoIP) megoldásokat, míg a napjainkban az AOL részét képező ICQ az egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatás. Ehhez a táborhoz csatlakozhat a Yoomba cég hasonló nevű programja. A Tel Avivban alapított vállalat zékhelye a Szilicíum-völgyben van, és legújabb alkalmazásával több népszerű online kommunikációs megoldást igyekezett ötvözni.

A Yoomba lehetővé teszi, hogy a felhasználók a meglévő e-mail címük segítségével beszélhessenek vagy chatelhessenek egymással anélkül, hogy új azonosítókra vagy telefonszámra szükségük lenne. A cég az ötletet a világ egyetlen nyílt kommunikációs kísérletének nevezi, s ebben van is valami, hiszen a legtöbb Web 2.0 szolgáltatás használatához valóban szükség van új azonosítók kiváltására. Az e-mail gyakorlatilag az egyetlen, külön azonosítók nélkül is a világ minden tájáról igénybe vehető elegánsnak nevezhető megoldás.


"Már nem kell sok időnek eltelnie addig, amikor az első emberek azt fogják mondani az ismerőseiknek, hogy hívják fel őket az e-mail címükön. Amennyiben valaki az elektronikus postafiókját Yoomba-kompatibilisé teszi, akkor az olyan lesz, mint egy telefonszám" - jelentette ki Elad Hemar, a cég alapítója és vezérigazgatója. A szoftver integrálódik a népszerű levelezőprogramokba, így például az Outlookba és az Outlook Expressbe, de a webes szolgáltatásokba, például a Hotmail, a Yahoo Mail és a Google Mail rendszerébe is. Elég csak egy kattintás annak a személynek az e-mail címére akit fel szeretnénk hívni, és már létre is jön a kapcsolat.

A Yoomba a Skype konkurense lesz, lévén ingyenes beszélgetést és chatelést egyaránt lehetővé tesz. "Vannak olyan helyzetek, amikor embereknek már négy különböző online identitásuk és négy különböző címjegyzékük van csak azért, hogy elérhessék az ismerőseiket. Ez nem azonnali kommunikáció" - közölte Elad Hemar. Az új cég ugyanolyan közvetlen kommunikációt akar lehetővé tenni, mint például a mobiltelefonálás és az e-mailezés, ahol elég csak a telefonszámot, illetve a címet ismerni és már mehet is az eszmecsere.

A tervek ambíciózusak: a cég az első hónap végére félmillió ügyfelet akar összegyűjteni a világ 50 országából. A regisztráció egyszerű, elég csak beírni az e-mail címet, a regisztrációs levél menüpontra kattintani és letölteni, majd telepíteni a szoftvert. A Yoomba rendszere a fájlcserélő hálózatok elvén alapul, azonban ennek ellenére mindenkit nem lehet majd elérni vele. Ennek oka, hogy a Macintosh és a Linux alatt használható verzió még nem készült el, igaz, a Macintoshra szánt változaton már dolgozik a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #15
    Te szerencsétlen! Milyen általad hasonlónak titulált programot használtál már?

    "a cikk cime csusztatas ugyan valoban de figyelemfelkelto" - ilyen alapon az is lehetett volna a címe, hogy gyurcsótány beszart. Az is elég figyelemkeltő lett volna.

    "ilyesmi nem letezik meg" - sok ilyen létezik

    "az otlet uj meg akkor is ha hasonloak mar vannak." - akkor mi az új?

    "Minden mas rendszerben ezt kulon vegzik (meg ha a levelezest esetleg fel is hasznaljak valamire), ezaltal mindenkinek kulon regisztralnia kell abba a rendszerbe is hogy hivhato legyen" - és "Ami kifogasolhato az egeszben az az, hogy megiscsak regisztraciot azaz aktivalast kernek" - akkor mi előny is származik ebből? Ha valaki itt gyengeelméjű, az csak te lehetsz.
  • Entrecampos #14
    Valoszinuleg te egyszeruen gyengeelmeju vagy, ugye? Szeretsz kekeckedni is. Nos, ha majd valami ertelmeset is irsz, megtanulsz erdemben vitazni, akkor majd reagalok a felveteseidre.
  • wanek #13
    Ugyan! Saját magadnak is ellent mondasz. Ez egy nagyon felejtős cikk. Neked maximum akkor jelenthet újdonságot, ha még soha nem használtál a már meglévők közül egyet sem. Javaslom, hogy próbálj ki legalább egyet a meglévők közül :)
  • Entrecampos #12
    A cikk nem felejtos, legfeljebb annak aki nem latja benne meg az otletet.
    - a cikk cime csusztatas ugyan valoban de figyelemfelkelto
    - ilyesmi nem letezik meg
    - az otlet uj meg akkor is ha hasonloak mar vannak.

    Az otlet megpedig az, hogy a meglevo igen-igen elterjedt levelezo rendszert hasznalja fel a vegpontok nyilvantartasara es a jelzesek kuldesere.
    Minden mas rendszerben ezt kulon vegzik (meg ha a levelezest esetleg fel is hasznaljak valamire), ezaltal mindenkinek kulon regisztralnia kell abba a rendszerbe is hogy hivhato legyen.
    Itt mar mindenki regisztralt akinek van email cime, valamint mindenki futtatja mar azt a programot ami lehetove teszi a jelzesek kuldeset/fogadasat, a levelezo programot.

    Legalabbis en ezt az otletet lattam meg, meg ha nem is igy mukodne a valosagban (nem tudtam kiprobalni).

    Ami kifogasolhato az egeszben az az, hogy megiscsak regisztraciot azaz aktivalast kernek.
  • Kobaljov #11
    A szabványos SIP protokoll is már jó ideje támogatja az "e-mail cím felhívását" VoIP-nál, sőt ennél tovább megy az ENUM projekt is, ami szintén elindult már egy ideje: az ENUM projekt hazai oldala
  • dronkZero #10
    "Vannak olyan helyzetek, amikor embereknek már négy különböző online identitásuk és négy különböző címjegyzékük van csak azért, hogy elérhessék az ismerőseiket."

    Hát az ilyen meg is érdemli.
    Egyébként levelezőszoftverről még nem hallottak? Annak aztán tökmindegy, hogy hány címről kell fogadnia a leveleket, és egy klikkből kiválasztható, hogy melyikről küldje. Pár évtizeddel mintha le lennének maradva...

    "Az új cég ugyanolyan közvetlen kommunikációt akar lehetővé tenni, mint például a mobiltelefonálás és az e-mailezés, ahol elég csak a telefonszámot, illetve a címet ismerni és már mehet is az eszmecsere."

    Hát ez aztán a nagy ötlet! Minek? E-mail, telefon, MSN, ICQ, AOL, Skype, XFire, ezket kombináló cuccok (Messenger2, Trillian). És még amikről nem is hallottam. Ki a picsának kell még egy?

    Kicsit későn keltek pajeszos barátaink, elég telített már ez a piac...
  • wanek #9
    Szövegértésed nagyítóval megnézve sem tér el a nullától. A cikk felejtős, mert:
    - félrevezető, rossz címet adtak neki, ami ráadásul képtelenség
    - úgy állítják be, mintha ez valami új dolog lenne, de már ilyesmi rég létezik
    - ezt a fajta hozzáállást tapasztalhatjuk a mikorszopsznál is, amikor nagy csinnadrattával, saját ötletként jelentenek be már rég meglévő dolgokat. Persze a bőrükből ők sem tudnak kibújni...
  • Entrecampos #8
    wanek, te most magarol a levelezesrol mondtad ki azt, hogy felejtos.
  • kev #7
    Az msn-nek is elég egy e-mail cím. És lehet hívni a másikat.
  • wanek #6
    Az e-mail cím, mint azonosító már csak azért sem jó, mert így aztán spam-hegyeket kaphat az is, aki eddig nem kapott.