Berta Sándor

Angela Merkel is foglalkozik a kínai hackerekkel

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Németországban több kormányzati számítógépen is kínai kémprogramokat találtak. Az ügy pikantériája, hogy éppen néhány nappal Angela Merkel német kancellár kínai hivatalos útja előtt robbant ki.

Kínai kémprogramok német kormányzati számítógépeken - adta hírül az információt vasárnap a Der Spiegel című német hetilap tudósítása. Angela Merkel éppen aznap utazott Pekingbe egyhetes hivatalos látogatásra. A hetilap cikke szerint egy közelmúltbeli ellenőrzés derített fényt a kínai számítógépes kémprogramok jelenlétére a kormányzati informatikai rendszerekben. A vizsgálat szerint a kancellári hivatal, a külügy-, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépeit figyelik titokban telepített kínai kémprogramok.

A német belügyminisztérium szóvivője később a Der Spiegelnek cáfolta azokat az értesüléseket, hogy a kémprogramokat károkat okoztak volna és hozzátette: a kártevőket főleg gazdasági hírszerzésre használták és használják.

Ezt megerősíti a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egyik korábbi bizalmas jelentése, amely szerint Németország kedvelt célpontja a kínai gazdasági kémkedésnek. A hivatal egy szakértője azt is leszögezte, hogy a támadások szinte mindennaposak és elsősorban Lanzhouból, Kantonból és Pekingből indulnak.

A Der Spiegel ugyanakkor a birtokában lévő információkra hivatkozva azt állítja, hogy német informatikai szakemberek egyenként vizsgálták át a minisztériumok számítógépeit és miközben folyamatosan ellenőrizték az adatforgalmat, sikerült megállítaniuk egy a Távol-Keletre indítandó, kereken 160 gigabájtos adatcsomagot. Ezért a magazin kétkedve fogadta a német belügyminisztérium szóvivőjének azt az állítását, hogy "a kártevők nem okoztak károkat".

Érthető, hogy az eset szóba került Angela Merkel és Wen Jiabao kínai miniszterelnök találkozóján is. A vendéglátó biztosította a német kancellárt, hogy mindent elkövetnek a hackertevékenység megszüntetésére. Wen Jiabao ugyanakkor hangsúlyozta: "A hackerek elleni harc egy olyan feladat, amely a világ társadalma előtt áll és azt közösen kellene megoldani. A kínai kormány nagy figyelmet szentel ennek a témának. Készek vagyunk együttműködni a kérdésben a német kormánnyal és határozott és tetterős intézkedéseket hozni a hackertámadások megállítására. Ehhez minden lehetséges, elsősorban jogi lehetőséget meg fogunk ragadni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • angyi #4
  160 giga ekkora kamut istenem... az nem kémkedés ha teherautóval viszik az adatot...szerintem pár sima spywaret találtak a nagyokosok aminek semmi köze a minisztériumhoz csak valami szakavatott újságíró csinálta a műbalhét... szerintetek célzottan akarnak adatot lopni akkor 160 gigás csomagokat gyűjtenek ennyi agyuk van? nema..
 • Darth Sith #3
  " A vizsgálat szerint a kancellári hivatal, a külügy-, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépeit figyelik titokban telepített kínai kémprogramok."
  Azért a kormányzati gépeket nem kéne egy kicsit jobban védeni? Ha csak az alap dolgokat, hogy egy jól bekonfigurált tűzfal, víruskergető meg egy spyware írtó és nem root-ból neteznek, töredékére csökkenne az ilyen esetek száma, a magán notebook-on amelyeken fontos adatokat tárolnak.

  Arról nem is beszélve, hogy a kormányzati gépek valószínüleg nem direct kapcsolattal mennek ki netre, hanem valamilyen nagy gigabites hálózat részeiként, amelyet minimum, hogy valami elég brutál cisco firewall-k és társaik védenek. Ezeken azért sima kis hétköznapi vírusok és amatőr hackerek nem jutnak be. Továbbá nyílván nem szakbarbár rendszergazdák dolgoznak ott. Azaz, vagy kurva hanyag ott valaki, vagy egy profik által nagyon jól kivitelezett adatlopásról van szó..?

  "folyamatosan ellenőrizték az adatforgalmat, sikerült megállítaniuk egy a Távol-Keletre indítandó, kereken 160 gigabájtos adatcsomagot"
  160GB doc? Ha csak 100kb-al számolunk dokumentumonként..
 • eax #2
  Azert megneznem en azt a halozati hatarvedelmi rendszert (tuzfal/NIDS), ahol ez nem tunik fel egybol.
 • fade2black #1
  "egy a Távol-Keletre indítandó, kereken 160 gigabájtos adatcsomagot"

  aztanyamvadt élet mennyi "doc"umentum az.