Berta Sándor

Cukor alapú bioelem a Sonytól

A japán elektronikai konszern olyan bioelemet fejlesztett ki, amely az energiát enzimek segítségével cukorból és szénhidrátokból nyeri.

A prototípusok 50 mW áramot állítottak elő és négy összekötött eszköz elég volt egy MP3-lejátszó működtetéséhez. Az áramfejlesztésben az enzimeken kívül egy áramot vezető fém is segít. Az enzimeket az anódok közelében helyezték el, míg a Sony által újonnan létrehozott katódrendszer a megfelelő mennyiségű levegő biztosításáról gondoskodik.

Az 50 mW-os érték elérését egy optimalizált elektrolit teszi lehetővé. A Sony szerint eddig ilyen nagy árammennyiséget még soha nem tudtak előállítani a világon passzív bioakkumulátorokból. Amíg azonban a bioelemből sorozatgyártott termék lehet, még sok időnek kell eltelnie. Így például a kutatóknak meg kell oldaniuk az enzimkoncentráció állandóan magasan tartását, ezenkívül javítani akarnak a katódrendszeren is. A vállalat kutatói az eddigi eredményeiket a Bostonban megrendezett 234. American Chemical Society rendezvényen mutatják majd be.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a szakemberek a cukor alternatív felhasználását vizsgálták. Korábban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tudósai Oroszországban nyilatkoztak úgy, hogy szerintük megvan a módszer a növények természetes cukrainak petróleum alapú vegyületekké történő közvetlen átalakítására, így üzemanyag készíthető a glükózból és a fruktózból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #2
    Néhány területen nem oda sorolják.
  • rigidus #1
    > amely az energiát enzimek segítségével cukorból és szénhidrátokból nyeri.

    Cukorbol es egyeb szenhidratokbol. A cukor is a szenhidratok koze tartozik.