MTI

Újabb Sony-akkumulátor visszahívási akció

Újabb számítástechnikai nagyvállalat jelentett be visszahívást noteszszámítógépekre a Sony-akkummulátorok hibája miatt: már a Hitachi is jelezte, hogy a Sony gyártotta tápegységek közül 16 ezer litium-ion akkumulátort visszahív, mert a tápegységek túlmelegedhetnek és meggyulladhatnak.

Egy hete a Toshiba jelezte, hogy világszerte 830 ezer laptopban kell kicserélni az akkumulátorokat. Korábban már a Dell, az Apple, az IBM és a Lenovo jelzett hasonló problémákat, és valószínűleg a történetnek még nincs vége: a Fujitsu pénteken közölte, hogy hamarosan döntenek arról, lesz e visszahívás. De közben maga a Sony is felszólította a kis személyi számítógépek gyártóit: cseréljék ki a tápegységeket.

A sort az amerikai Dell nyitotta, amikor augusztusban 4,1 millió Sony-akkumulátort kért vissza cserére, az Apple 1,8 milliót hívott vissza, majd később csatlakozott hozzájuk az IBM, illetve a kínai Lenovo is.

Piaci elemzők szerint már legalább 7 millióra tehető azoknak a számítógépeknek a száma, amelyekben ki kell cserélni az akkumulátorokat. A példátlan méretű visszahívás komoly anyagi következményekkel járhat a Sonyra nézve, amely egyébként sem áll jól: néhány hete közölték, hogy elhalasztják a PlayStation 3 piaci bevezetését, a versenyképesség javítása végett jelentős átalakításokat terveznek. A költségcsökkentés jegyében gyárakat zárnak be, leépítéseket hajtanak végre. A társaság részvényeinek az árfolyama 8,6 százalékkal csökkent augusztus óta, miközben a Nikkei 1,7 százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

Mindamellett elemzők úgy látják, hogy hosszabb távon a Sony továbbra is egyike lesz a világ legjelentősebb akkumulátor beszállítóinak: senki sem gondolhatja, hogy a számítógépgyártók hátat fordítanak neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!