Gyurkity Péter

Még idén jöhet a flashmemória utódja

A szakemberek egy részének véleménye szerint az Intel még az év vége előtt bejelentheti a fázisváltó memóriák piacra dobását, amelyek viszonylag rövid időn belül leválthatják a flash-alapú megoldásokat.

A Cnet blogjának bejegyzése szerint a generációváltás lehetséges előrehozása igen népszerű témának számított a héten lezajlott Flash Memory Summit elnevezésű rendezvényen, ahol az ágazat fontosabb szereplői találkoztak és vitatták meg a fontosabb fejleményeket. Bár az Intel konkrétumokat ezúttal sem árult el terveit illetően, sokan úgy vélik, hogy a rendkívül fontos bejelentésekre még az idén sor kerülhet.

A főszerep ebben a manőverben az Intel mellett az STMicroelectronics-nak jutna, amely szövetséget között a processzorgyártóval, és a két cég várhatóan közösen jelenti majd be a kereskedelmi megjelenést. A sorozatgyártás egyelőre még nem indult be, ám az Intel azt már jelezte, hogy elkészültek a 90 nanométeren gyártott prototípusok, amely az első lépést jelenti az úton. Ezek elsősorban a jelenleg igen elterjedt NAND flashmemóriákat váltanák le a különböző hordozható készülékekben, így például az MP3-lejátszókban.

Greg Komoto, a vállalat flashmemória csoportjának igazgatója, a rendezvényen kifejtette, hogy nem tudnak egyetlen más olyan megoldásról, amely a potenciálisan alacsony gyártási költségek mellett olyan sok pozitív jellemzővel bír, mint a fázisváltó memória. A két cég közös vállalkozása, amely a Numonyx nevet kapta, korábban annyit árult el, hogy még az idén közlik a fontosabb részleteket és talán a megjelenést is sikerül megvalósítani.

A fázisváltó memória üvegszerű anyagra épül, némileg hasonlóra mint a hagyományos CD-lemezek. Az ebből elkészített chipeket rendkívül gyorsan 600 fokra hevítik, amely lehetővé teszi a kristályos szerkezet átformálását és az amorf állapot kialakítását. Az ötlet nem új, hiszen Gordon Moore már 1970-ben közölte tanulmányát - eddig azonban nem sikerült életképest megoldást találni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #29
    Van már 256GB-os SSD, csak még marhára nem emberi áron. :)
  • waterman #28
    ha van egy fél gigás pendriveod fat-tal, akkor lehet ellenőrizni, hogy kb meddig tart az a 10ezer-100ezer újraírás. csatold a rendszerhez, majd mindenhol máshol tiltsd le a gyorsítótárat, csak a cserélhető lemez dolgozzon. valamelyik netes fórumon másfél napig bírta egy jó minőségű drive, az inquirer vagy nem tudom melyik meg egy két gigásra telepített windózt és 2,5 órán át működött, mert egyszerűen azok a cellák kihaltak amiken a filerendszer dolgai történtek. tehát ilyen viszonylatban igen rövid életű lenne a pram is. szóval én eleve a legrosszabbat feltételezem:)

    #21 - szerintem a pram elég biztonságos lesz, ha nem vasalón, vagy nem a sütő mellett használja az ember.
  • Adenoma #27
    szóval eddig még semmi konkrétum. na akkor bejelenteném, hogy az 1+1=2 elve alapján, amit már az őskorban felfedeztek - ha nem is igazán vezették le teljesen -, én készíteni fogok egy új infó tárolási eszközt, ami felválthatja még a napot is.

    nem lehetne, hogy a semmitmondó cikkeket a HOT és társai magazinok adják le, és ne egy informatiakai magazin?
  • Sanyix #26
    Ez nem paranoia, ez a realitás...
  • dez #25
    Ez már paranoia. :) Az SD-ben érdekelt gyártók SD kivitelben fogják kihozni. ;) Illetve mindenféle formában ki fog jönni, hogy vegyék is. :)
  • dez #24
    Utánanéztem: 10-100 ezer (Flash) vs. 100 millió (PRAM).
  • Sanyix #23
    Ez neked lenne jó, de a gyártók nem a te érdekeidet tartják fontosnak, hanem a sajátjukét, tehát más csatolású lesz.
  • dez #22
    Jó lenne, de azzal meg az a baj, hogy mostanában nem nagyon fejlesztik.
    Mondjuk megnézném, milyen sűrűn teszed ki a PRAM-ot többszáz foknak, hogy sérüljenek az adatok. :)
  • kvp #21
    Szemely szerint en szeretnek valamilyen formatumban nagykapacitasu eprom-ot latni. Tudom, hogy nem irhato ujra, de archivalasra pont ez kellene, mivel igy nem lenne esely az adatok veletlen vagy hosszutavu torlodesere, viszont akar blokkonkent is lehetne novelni az elmentett adatmennyiseget.

    A fazisvaltos memoriaval egyebkent csak egy baj van, meghozza hogy kulso ho hatasara is torlodik, tehat ugy kell ra vigyazni mint a cd-kre. A flash sem eppen egy stabil formatum, mivel az meg szivarog, de legalabb kulso magneses terre es hoingadozasokra nem erzekeny. Sajnos ott tartunk, hogy minden tapfuggetlen adatmegorzesu ram megoldas elhasznalodik egy ido utan. A flash ateg, a ferrit lemagnesezodik, a fazisvaltos kiolvad. Eddig csak a microfuse alapu eprom birja sokaig (szinte akarmeddig), viszont azt nem lehet csak egyszer programozni.
  • dez #20
    Hát, egyelőre a konstans 300 MB/s is jó lenne...