Dojcsák Dániel

Itt a világ első Blu-Ray kamerája

A Hitachi októberben mutatja be az Egyesült Államokban első olyan kameráját, mely immáron Blu-Ray lemezre is képes valós időben rögzíteni, illetve ezzel együtt jön egy hibrid kamera, ami egy 30 Gbyte-os merevlemezt is hordoz magában.

Az alapmodell a DZ-BD70A, mely 5,3 megapixeles CMOS szenzorral, 10-szeres optikai zoomátfogásra képes, 12 elemű aszférikus lencsekészletből álló objektívvel és egy ND szűrővel lesz felszerelve. A videó fanatikusok és a megszállottak a 8 centiméteres, egy oldalas Blu-Ray lemezre akár 1 órányi felvételt rögzíthetnek a legnagyobb 1920 x 1080-as felbontásban, illetve körülbelül kétszer ennyit 1440 x 1080 felbontás mellett. Emellett természetesen a normál minőségű videók rögzítésére is képes, amihez a szokványos DVD lemezt kell a készülékbe helyezni.


A kompakt felvevő 4,32 megapixel felbontású állóképeket készít, melyet a beépített SD slotba helyezett kártyára tud majd kimenteni, sőt már a gépen belül képes a mozgóképekből 2 megapixeles állóképeket kimenteni a Photo Capture funkciójának köszönhetően.

A nagyobb tudású hibrid kamera viszont egy beépített merevlemezre akár négy órányi felvételt tud rögzíteni HD felbontásban (1920 x 1080), illetve akár nyolc órát 1440 x 1080-ban. Ezután egy gomb megnyomásával a kívánt részleteket azonnal ki lehet írni Blu-Ray lemezre, bármilyen külső eszköz vagy program használata nélkül. Egy ennél is hasznosabb funkció, hogy a rögzített HD felvételeket képes azonnal alacsonyabb formátumba átkódolni, így a megfelelő lemeztípust behelyezve és a kívánt felbontást kiválasztva szintén egyszerű, egygombos művelet az átkódolás.


Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a precízen felvett HD videókat könnyen meg lehet osztani barátokkal, ismerősökkel anélkül, hogy annak komoly költsége lenne a drágább lemez miatt, vagy éppen anélkül, hogy lejátszási nehézségeket okoznánk nekik egy sima asztali vagy hordozható gépen a HD videók hardverigénye miatt. A kamerába beépített szerkesztőeszközökkel pedig a legegyszerűbb fogások szintén rögtön elvégezhetőek, mint a vágás, törlés, plusz hangcsatorna hozzáadása.

A Hitachi termékmenedzsere, Kevin Nascimben a bemutatón büszkén emlékezett arra, hogy 2000-ben ők mutatták be az első DVD videokamerát is, most pedig ismét elsőként lépnek át a következő generációba a HD képes Blu-Ray kamerával. "Ez a két Blu-Ray modell a végleteket jelenti a nagyfelbontású képrögzítésben és annak rugalmasságában. A fogyasztóknak értékes és időtálló lehetőséget jelent, hogy a legújabb szabványok mellett normál felbontásban is rögzíthetnek, 5 különböző lemez formátumra menthetnek, plusz a merevlemezre is. Ráadásul ezek az eszközök kis méretűek, divatosak és nagyon menők." - örvendezett Nascimben.


Egyébiránt mindkét modell 6,85 cm átmérőjű LCD kijelzővel rendelkezik, továbbá HDMI csatolóval a nagy kijelzős TV-khez, AV/S csatlakozóval az egyéb videó eszközökhöz és USB porttal a PC-vel való kommunikációhoz. A specifikációk ugyan már elég részletesek, de az árakról ennek ellenére nem nyilatkoztak, még utalás szinten sem. Egyelőre csak az a biztos, hogy az USA-ban októberben fog debütálni a modell, majd ez után indul világhódító útjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #24
    "És 1/100 másodperc az neked hol lesz nem homályos? Főleg, ha egy focimeccsről beszélünk, ahol rohangál mindenki."

    Nem mondtam hogy 0.01 s zaridot hasznaljunk en 100 frame/s beszeltem.
    A 0.01 s zarido az tul nagy lenne.Gondolom 0.0001-0.00001 s kene hasznalni legalabb,hogy szep allokepeket kapjunk.
  • duke #23
    Na jo,gondolom te 1/100 1/1000 formatumban ertetted a zaridot,en meg valoban idore gondoltam 0.01 s 0.001 s. Igy ertetem a minel kisebb zaridot.
  • duke #22
    ". Alacsonyabb záridőnél mosódik el a kép, ott nehezebb szebb lassítást elvégezni. HD filmezésben jártas vagyok. Kérdezz bátran."

    Hat ha meg zarido miben letevel sem vagy tisztaban akkor egy kisse erositeni kene azt a jartasagot.
  • Dömsödi #21
    Ja igen: Egy 8cm-es Blue Ray lemeznek mennyi a kapacitása? 4-6 Gigabyte? És mennyi az ára? mekkora helyet foglal el. Karcolodik.
  • Dömsödi #20
    Nem ér egy kalap kakit se...
    Már a DVD iros is gáz. Miért? Nagy az energiafelhasználása,fokozottan érzékeny a rázkodásra. Ráadásul a lemez pörgésének a zaja is (biztos)belehallatszik a felvételbe. Az iró miatt nehéz.
    Kiváncsi vagyok az aksia mennyit birhat???
    Sokkal többet érnek az SD kártyára irós kamerák. Egyre olcsóbbak az SD memcsik. Sokat bir az akkumláturok, és annyival olcsóbbak a Blu ray nél, hogy az árkülönbözetből veszel néhány 4-8 Gigabyteos mem kártyát. Egy nyaralásra bőven elég. Ráadásul ha szükséges egy laptopon egyből kiirhatod DVD-re, ami OLCSÓ.
  • cloud.strife #19
    Berakod egy Blu-ray lejátszóba.
  • aDannyBoy #18
    miért a 8 centis lemez szerinted nem fér bele egy 12 centis tálcába?
  • mikloss #17
    Átmásolom a winyójára és onnan meg felteszem a gépre. Ennyi. Ha már ilyen vidkamerát vennék nem sajnálnám a drágább beépített winchesterest megvenni.
  • Godefroy #16
    És mit kezdesz a 8 cm es Blue Ray lemezzel amit kiirsz?

    Ugyanis csak 8 cm es lemez fér bele :)
  • smv #15
    És 1/100 másodperc az neked hol lesz nem homályos? Főleg, ha egy focimeccsről beszélünk, ahol rohangál mindenki.