52
  • virs lee
    #52
    Arról sajnos nincs információ, hogy a megállapított kár összegét milyen módszerrel számolták ki

    Hasraütéssel. Úgy szokták.
  • crx
    #51
    Tényleg van titoktartás :)))) nekem se árulták el menyi a szerzöi jogdíj vagy mi a manonak hivják azt:))) megelégszenek mindegy menyivel csak fizess valamenyit:)))
  • k9duli
    #50
    3évig húzták hm olcsón megúszták akkor.
  • halgatyó
    #49
    Miféle titoktartási záradék?

    Egy becsületes szerződést nem szoktak ilyesmivel ellátni. Ez is arra utal, hogy ott valami nem volt rendben.

    Ők a törvény és jog bajnokai...
  • cptkilljoy
    #48
    No, én, mint jogerősen elitélt hasonló ügyben (már lejárt a felfüggesztettem is, tehát nem mai esetről van szó):

    1. A szakértők kirendelése egy elég érdekes dolog volt, az én esetemben még csak programokról és zenékről volt szó. (Mondom, hogy régi eset :D A zenékkel kapcsolatosan az Artisjus adta a szakértőt. Ugye az Artisjusról azt tudni kell, hogy ők zsebelik be a bünti egy részét az elmaradt jogdíjak fejében. Na szóval megállapítottak egy elég tisztes összeget, amit az ügyvédemmel megtámadtunk, mondván, hogy hogyan lehet objektív egy Artisjus által delegált szakértő egy olyan ügyben, ahol az Artisjus a kvázi sértett. Ennek köszönhetően, mivel más szakértőt nem tudtak felhajtani, így a zenei vádakat ejtették is. (Egyébként mielőtt midnenki nekem esik 3, azaz HÁROM darab MP3-akat tartalmazó CD-ről volt szó, amiket saját magamnak írtam ki és soha egyetlen embernek sem másoltam pénzért.

    2. A szoftverszakértő szintén érdekes tételeket bírt összehozni, a kedvencem, amin még a bíró is felröhögött (KOMOLYAN!!!): "Ismeretlen szerző azonosíthatatlan programja - érték: 16.000 Ft."

    3. A bizonyítható mennyiségnél is érdekesen működött a dolog. Velem pl. közölték, hogy ha egy értelmes mennyiséget bevallok, akkor nem tartanak bent előzetesben, és nem rendelnek el házkutatást a munkahelyemen és a rokonaimnál. (Szüleim, nagyszüleim lakása, barátnőm lakása és az ő szülei lakása...) Így én 20 másolat értékesítését vallottam be, ami a kihalgató tiszteknek elég volt.

    4. A két milla nem kis összeg, bár ennél a mennyiségnél ennek a többszöröse lehetett a bevételük. Viszont mielőtt bárki nagyon keveselné a dolgot jelzem, hogy a delikvenseket hamarosan (vagy nem túl hamarosan, nálam majdnem 1,5 év telt el az ítélet után) meg fogja keresni egy budapesti ügyvédi iroda képviselője, aki a BSA nevében az összes őket érintő szoftverrel kapcsolatosan szeretné behajtani az elmaradt hasznot. Ez nálam 3.000.000 Ft lett volna. (Az ítéletben 150.000 Ft megfizetésére köteleztek.) Az már más kérdés, hogy a BSA-val lehetett tárgyalni az összegről, így végül nem ennyi lett a vége, de azért a "kedvezményes" büntetés is elég rendesen megterhelte a családi kasszát. (Pontos adatokat azért nem írok, mert kártérítés mértékéről egy titoktartási záradék miatt nem beszélhetek.)

    Bár ebben az esetben inkább filmekről volt szó, így feltételezem, hogy az ASVA vagy más társaság fogja náluk ugyanezt a kört lefutni.

    Szóval ez csak a polgári peres része volt a dolognak és még messze van az, hogy fellélegezhessen a két srác. Nem beszélve arról, hogy a felfüggesztett ítéletnél a felfüggesztés általában az ítélet két-háromszorosa. (Nekem 10 hónap volt két évre felfüggesztve.)

    Egyébként meg kár azon sírni, hogy matricákkal lehúznak bennünket, mert senkit nem fog érdekelni, le fognak húzni akkor is, ha sírunk, akkor is ha nem. Erre ott a kiskapu, hogy az EU-n belülről mostmár vámmentesen onnan hozol CD-t, DVD-t ahonnan akarsz. A neten pedig tucatjával találsz olyan szlovák, osztrák, stb. cégeket, akik 80-100 Ft-os áron házhoz is szállítják neked a lemezeket.

    A jó minőségről: bár nekem is a legtöbb zeném a netről van, mert vagy olyan zenék, amik itt nem beszerezhetők, vagy olyanok, amik arra jók, hogy elzörögjenek háttérzajként, mert tizenkettő egy tucat belőlük. Viszont van néhány olyan előadó, akinél azt mondom, hogy igenis kiadom a 3-4000 Ft-ot a lemezéért. (Persze csak mintha a fogam húznák, mert ezek az árak nagyon brutálisak!!)

    A DVD árakról vs. letöltés témáról meg annyit, hogy nekem közel hatszáz eredeti DVD-m van, de ennek ellenére majdnem minden filmet le is töltöttem, mielőtt megvettem az eredeti lemezt extrákkal és rendes minőségben. De azért, hogy pl. egy hű, de beharangozott Eragon-t megnézzek és hányjak utánna, nem adok ki pénzt. Jó példa ennek a megoldására a Sanctuary című sorozat, ami alapban a neten jön ki. Ingyenesen megnézhetők a részek egy gyengébb minőségben és ha akarom, akkor megveszem 1$ körüli áron a DVD és 2$ körüli áron a HD minőségű változatot. Ha meg rájövök, hogy nem tetszik, akkor buktam az időt és a sávszélességet. Szerintem ez egy lehetséges jó megoldás a jövőre nézve.
  • Gabest
    #47
    Több mint 10 éve másolják már a cd-ket... Aki filmet készít, annak tudnia kell, hogy az ő filmjét is le fogják másolni. Ez már szinte a lépre csalással egyenlő. Fujj :P
  • OliApa
    #46
    Korrekt.
  • solti
    #45
    haxy27: fizetsz jogdíjat a kiírt filmek után...az a hologrammos matrica...mert teljesen jogellenesen feltételezik, hogy az üres hordozóra szerzői jog alá eső adat kerül (pl fényképező memóriakártya, de még a beépített memória után is csengetnek, sőt, IPOD árában is benne van a jogdíj, pedig az elvileg le van védve)
    mellesleg hogy jött ki a 2500-3200 forint kár /lemez? nincs se rendes tok, se borító, se lemez, és általában nem is full extrás a DVD, hanem csak maga a nyers film mondjuk 2 hangsávval.
    jah, és filmet letölteni és megnézni nem bűn, és vásárolni se bűn, csak az ASVA hiszi ezt...mondjuk nem is ismerek másik alapítványt, amelyik leveleket küld cégeknek, hogy adják ki a szoftvernyilvántartásukat, pedig semmi de semmi közük nincs hozzá..
    ezért szeretem ezt az országot, itt mindent szabad mindenkinek, csak a kibaszott sima polgárok szopnak...
  • Yv@n
    #44
    "Én is félig pécsi vok"

    A vok az egy fikcionális alien faj neve a transformers univerzumban, úgyhogy Pécshez valószínűleg semmi köze...
  • Mythic
    #43
    Nagyon szeretem a sorozatok, és mivel gyakran egy idoben megy tobb, vagy olyan adó adja amit én nem tudok fogni, ezért jópárat lehúzok a netrol. Ha már egyszer lehúztam, akkor kiégetem mer lehet 2 év múlva milyen jó lesz újra megnézni. Na most ilyenért mennyit számolnak fel, mert uzletben nem megvásárolható, tv-ben ingyen nézheto.
  • Inquisitor
    #42
    "Ha a gépkocsiban találták a lemezeket + a lakáson, akkor hogy bizonyátható hogy kereskedtek vele ..."

    Ha ez az az eset amire én emlékszem, akkor ehezk biza rendes nyomott dobozba becsomagolt Windows és Office cuccok voltak, szép gyári nyomott lemezen. Na azt nehezen adod be a bírónak, hogy biztonsági másolat :)
    Ha jól emlékszem a V*d*ot*n CD/DVD nyomó részlege meg arra hivatkozott, hogy HDD-n kaptál az anyagot és nem dolgik felülvizsgálni. Lol.
  • avman
    #41
    az irónia szó jelentésére keress rá-
  • ginew
    #40
    desokan adják itt a nevüket a tiltott file beszerzések mellett..
  • Wittgen
    #39
    Hja, osztom, hogy aki pénzért árul azt büntessék, viszont, aki magáncélra warezol, tölt le, azt viszont hagyják békén.
  • OliApa
    #38
    Én aztán tényleg kishal voltam, mégis 2 évig jártam a pécsi bíróságra, s bár kitűnő ügyvédünk volt Magyar György személyében, mégis fizettem összesen 275 ezer Ft-ot és elkobozták mind a két gépem (az elsőt, utána vettem mégegyet és azt is), családi fotóstól-videóstól mindenestül. Addig soha egyetlen egy CD-t nem másoltam, íróm sem volt csak rendeltem az internetről 4 CD-t. Amíg Pósvári barátunk élt, a történet olvasható volt az euroastrán. Tehát, csak óvatosan . . .
  • 3M
    #37
    Válasz assdf #34-re:
    Rengeteg film van, ami előbb kerül ki fájlcserélőkre, mint mozikba és nyilvánvalóan ettől még sikeresek lehetnek (a mozi mégiscsak más). Ugyanakkor ha az adott film megjelenik DVD-n mondjuk 3-4K áron, az itthoni emberek jelentős része inkább letölti, vagy megkéri Pistikét, hogy hozza már el. Nah, ez az a szegmens ahol, veszteségek érezhetőek. A koncertnek az otthoni mp3-hoz kb. annyi köze van, mint a tejpornak a házitejhez (és igazából nem értem, hogy miért említetted… warez koncert nincs, persze playback van )

    Amit említettél a gagyi zenékről az érdekes. Ha az a szám annyira kegyetlenül rossz (és ezért nem veszik meg), akkor mégis miért töltik le?

    Az, hogy az ember kinek fizet szerintem senkit nem érdekelne, ha jegyárak és lemezek fele/harmad annyiba kerülnének itthon mint most.

    Válasz PyRex #35-re:
    "Olyan mintha bemennél egy boltba, ellopnád az árut majd eladnád féláron..."
    Pontosan.
  • bandypappa
    #36
    "Olyan mintha bemennél egy boltba, ellopnád az árut majd eladnád féláron...

    Ez igy igaz. De a gennyes kiadóknak is vltaniuk kéne, ahogy arrol már volt szó korábi cikkekben is. Eljárt már az idö a lemezkiadók és a cd korszak felett. Át kell költözniük a kibertérbe, ha fenn akarnak maradni. Ettöl az egy esettöl meg nem fog visszaszorulni a másolás, mégha keményebben büntetik is. Én is töltök le, szerintem sokan mások is, ami szar azt törlöm, de ami tetszik megveszem eredetibe.
    Én is félig pécsi vok, kiváncsi lennék kik csinálták? Amit ök csináltam már vagy 3 éve kiment a divatbol. Manapság akárki le tud töltenni akármit.
  • PyRex
    #35
    "még akkor is, ha csak a netnélküli bajtársakon segítettek a sok másolással..."

    Ezt remélem nem komolyan írtad. Szegény bajtársak! OMG azért gondolkozzál már, mielőtt ekkora baromságot írsz, méghogy segített. Ha annyira segítőkész lenne, akkor nem pénzért adná. Akárki akármit mond, ez rohadtul elítélendő. Olyan mintha bemennél egy boltba, ellopnád az árut majd eladnád féláron...
  • assdf
    #34
    Ez nem teljesen igaz ám. Az üvegtigris kettő bemutatás előtt került ki a netre, ment is a nagy siránkozás hogy jaj most aztán mi lesz, és végül minden rekordot megdöntött....
    Azaz nincs összefüggés aközött hogy mennyi warez van valamiből meg hogy mennyi pénzt hoz a konyhára. Sőt az látszik hogy a jó filmek, a jó zenék óriási bevételeket hoznak, elég csak ha az előadó elmegy koncertezni és 1 nap alatt eladják az összes jegyet stb.

    De azt már nevetségesnek tartom hogy jön valami nevesincs előadó, csinálnak neki valami mesterséges hangot számitógéppel, az egész szám alatt az egész szövege kb abból áll hogy "move your body", és akkor panaszkodnak a warezre hogy azért nincs bevételük...

    A jó minőségre mindig van igény és vevő, de senkisem akar kifizetni 100 ftból 90et a kiadóknak a semmiért. FŐleg nem valami gennyre.
  • avman
    #33
    Kálmán András állítólag jogász, tudhatná, h nincs a kontinentális jogban precedens. ja, hogy a feladatuk inkább a hangulatkeltés, illetve beleavatkozás olyan dolgokba, amihez semmi közük, mert azért fizetik őket a multikonszern kiadók.
  • haxoror
    #32
    A vicc az hogy nem arcoskodom, egyáltalán nem vagyok "vérprofi" és pont ezért írtam azt amit.

    Aki akármilyen szinten warezolni akar az "normális" hogy ért is hozzá mivel hihetetlenül egyszerű megtanulni az egészet szal ha hallota már azt a szót hogy "warez" és ugye hallotta mert warezos dvd-ket vesz akkor utána tud nézni vagy akármelyik haverját megkérdezheti stb. aki meg nem ért a varezhoz de mégis warezos cuccokhoz akar hozzájutni pl úgy hogy megveszi/megrendeli a kiírt dvd-t az az átlagnál(!) lustább/hülyébb.
  • haxy27
    #31
    Ja de probálj csak jogdijat fizetni a letöltött vagy másolt filmek után!!!!
    Elküldenek a busba, mondván vedd meg az eredetit.

    Korábbi esetek kapcsán egyébként kiderült, hogy a jogvédők és filmforgalmazók szerint egy másolat körülbelül 3250 Ft kárt okoz a készítőknek

    ez meg hogy a p..csába jött ki, mondjuk egy 1000ft os filmnél, mert már akkor is lehetet veni 1000ft ért filmet.
  • haxy27
    #30
    2004 ben a legtöbb embernek akinek volt netje az 512 volt az az 60KB/s lehetet tölteni. egy film 24 óra alat jött le neki. a lemezek a sz@r princo 250 - 350 ft volt. egy dvd íro 18000 - 25000ft között mozgot a legolcsob tinta a BCI24 tinta volt ami ugy 1200 - 1500 ft volt, a nyomtató éves karbantartása 10000 - 15000ft, A DVD irokat évente egyszer cserélni kellet mert ugy 2000 lemez után kimurdáltak. ez utobi tapasztalat. (Esküvöi kamerás felvételeket digiztem melékálásként, és volt hogy 30db is ki kellet irnom egy anyagbol), nekik még volt egyéb kölcségük is fizeték a netet ami akkoriban 14000ft körül volt, + sms regisztráció amivel az akkori sebeségmellett 4 - 5 filmet tudtak leszedni. Nembeszélve arrol hogyha elrontja az irást akkor az a lemez minusz neki, és a házilag irt filmeket egy idő után ujra kell irni ami akkoriban a sz@ar lemezeknél elöfordult hogy 3 - 4 havonta újra kellet irni öket. A jobb minöségü lem,ezek (TheOne) azok 600ft/db áron voltak igaz ezek nekem már 3 évesek vagy több is lehet és még mindig jok.

    Ha mindezt kiszámoljuk ugy KB 900ft ra jött minimum ki egy fil. nem is volt akkor ojan sok hasznak rajta. foleg ha nemmtudták megszerezni a netröl vagy tönkre ment akkor mentek a Tékába és 600ft egy film kölcsönzés.
    Volt egy haverom Szintén pécset akit 380db filmel fogtak meg.

    Az meg ugy volt hogy a rendörök felhivták persze a srác nem tudta kik hivják, és azt kérték töle irjon nekik egy pár filmet, a gyerek nem válalta mondván nem foglakozik ijesmivel, na flora mulva már a melohelyén voltak és viték is el a lakására körbenézni. Valaki feljelentete, hogy van othpon filmje, mert ugye mindenkinek van jó akaroja.

    Ismerek ojan srácot akinek több mint 800 filmje van 99% másolt, mindet ugy vette, és fogalma sincs hogy kell filmet irni meg nem is érdekli, nincsis a gépében iró.
  • 3M
    #29
    Érdekesek az itt elhangzó vélemények, és talán kicsit jellemző is Magyarországra (és egyéb fejlődő országokra). Senki nem említette (emelte ki), hogy ezek az emberek valóban kárt okoztak valakiknek.

    A pénzek nagy részét valóban a kiadók kapják meg (igazságos vagy sem, de ez van), ugyanakkor a szerzőknek is kárt okoz ez. Ha valaki készítene egy dolgot (legyen program, zene, bármi) és úgy gondolja, hogy a sok fáradtságból valamit ’vissza is lehetne kapni’ és megpróbálja eladni a ’termékét’, akkor minden bizonnyal eléggé letörné, hogy a fél internet tele van vele de ő ebből alig kapott valós megrendelést.

    Persze lehet mondani, hogy dobjon egy paypalt a terméke weboldalára, és aki akarja, az majd úgyis támogatja… Véleményem szerint ez elég kétes dolog, főleg, ha valamilyen nációhoz kötött dologról van szó (egy magyar album).

    (Jah, és nem vagyok kiadó :D)
  • Alec
    #28
    volt már olyan balfék aki kis füzetkébe vezette ki mikor és mennyit rendelt tőle..
  • onimusha
    #27
    "735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtatott bűnösnek, 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság" mókásak az arányok ha csak a 2 számot nézzük :)))
  • metaljesus
    #26
    valószínűleg azt akinek 400 filmje van otthon nem baszogatnák, ha mondjuk épp képben van egy nagyhal. ilyen apró tételekkel meg pláne már csak akkor szarakodnak ha nincs jobb dolguk, vagy kell egy balek akiből példát statuálnak. (akinél akkor vettük a cd-ket meg dvd-ket, amikor még nem volt netünk, kábé 3,5 évvel ezelőtt, na neki akkor volt vagy 8000 albuma, 1400 filmje dvd-n, meg vagy 3000 játéka. és saját bevallása szerint ő csak gyenge középmezőnyös volt a bizniszben.)
  • cateran
    #25
    Csakhogy kis barátaim egyrészt 2003-2004-ről beszélünk, másrészt nem budapestről, hanem pécsről! Lehet arcoskodni, hogy húúú, de könnyü warezolni, de az a nagy büdös igazság, hogy ez a legtöbb embert nem érdekli annyira ,hogy ténylegesen vegye a fáradtságot és töltögessen (vagy mert nem érdekli vagy mert nincs ilyesmire ideje) Én is vettem letöltött cuccokat, mert anno egyszerübb és gyorsabb volt néha, mint neten keresgélni és kivárni mig levánszorog (ismétlem 2003-2004! és pécs...)
    Haxoro: nem kell? valóban? Gondolom te is az anyatejjel szívtad magadba a seeder,leecher,upload/download szavakat és jelentésüket,azonnal tudtad mi az a torrent,dc,hubok, hogyan kell a kliensprogikat beállítani,stb.,valamint miután életedben elöször leültél 1 géphez azonnal 0day warezokat szedegettél....Szoktam én is arcoskodni,de nyugodtan vegyél vissza,nem kell a süket duma:)
  • Mythic
    #24
    Jó, sorozatgyártásban nyomott lemezek valóban kicsit nyanúsak. De ismerek egy srácot, akinek kozel 400 filmje van DVD-n, úgy hogy csak magának szedte le, égette át haveroktól. Gyujotte a filmeket egyszeruen magának. Na ha most elkapnák valószínu mindenki orulne, hogy húúú bazz 400 lemez mekkora fogás, ilyet csak komoly bunozok tehetnek. Nem tudom, hogy neki konnyebb lenne-e kimagyarázni ezt(pedig soha nem adott el egyet sem), mint annak akinél találnak 10 egyforma Bódi Guszti lemezt és semmi mást.
  • Tripax
    #23
    Nekem közép iskolában volt egy nagyon jófejű (ezalatt szakmai hozzáértést kell érteni) rendőr tanárom, aki ien és ehhez hasonló esetekben nyomozott. Valaki lentebb írta, hogy neki otthon eny meg annyi lemeze van. Viszont nem hiszem hogy valaki magának minden filmből vagy 10 biztonsági másolatot csinál. Ezért van az hogy amikor a rendőrök ien és ehhez hasonló esetekben meghalgatják a gyanúsított történetét, kapásból rá lehet jönni, hogy ez nem életszerű. Lehet utána csavarni a történetet a bíróságon, de higgyük el hogy nem életszerű.


  • Max Damage
    #22
    Egy dolog azért elgondolkodtató.... Olyan áron kellett volna a kárt kiszámlázni, amilyen áron a srácok adták el a lemezeket... Elvégre is, én pl. 1500Ft-ot fizetek egy jó filmért, de már 4500Ft-ot nem. Akkor ha én megvenném 1000Ft-ért, akkor ezen a kiadók 1000Ft-ot buktak mindössze, nem pedig 4500Ft-ot... Ezen elkellene gondolkodniuk. Azok akik a lemezeket megvették valószínűleg azért vették tőlük, mert jóval olcsóbban kínálták ugyanazokat a filmeket, hiszen eredetiben nem tellett miből hogy megvegyék. Sőt, ha így nézzük, akkor még kárt sem okoztak a kiadónak, hanem inkább reklámot :)
  • maestro85
    #21
    Elég "bunkóan" már elnézést optimisták a kiadók. Ha nem tudta volna megírni valszeg a fele sem vette volna meg eredetiben sem. Moziban hamarabb látták már az biztosan. Ott már fizetett érte. Én nem veszek eredetit csak ha már láttam, kivétel az 1000ft-os filmek, amiken nem bukok "sokat". Tehát nem tudom hogyan alapozzák meg a feltételezéseiket. Ez csak egy légbőlkapott indok arra, hogy plusz bevételre szerezzenek szert. Kicsit szűklátókörűek, vagy jól tagadják. Én az utóbira tippelek.
  • Visor
    #20
    Ez elég lightos bűntetés volt. Ha mondjuk ennyit követne el az ember mondjuk sikkasztásért vagy gyilkosságért akkor tuti hogy hosszú ideig vagy akár életük végéig is sittre kerülhetnek. Ez azért mutatja ezaz ítélet, hogy ennyivel meg lehet úszni ezt.
  • neoG
    #19
    Pontosan. Az Üvegtigris 2-nél is szépen kiszámolták, hogy mennyi káruk keletkezett a letöltésekből a készítőknek/forgalmazóknak.Mert szerintük aki letöltötte mind megis nézte volna moziban és még DVD-n is megvette volna... Természetesen.
  • aDannyBoy
    #18
    a 820 rendbeli szerzői jogok megsértése imho arra vonatkozik, hogy 820 különböző filmet/egyebet találtak nálunk
  • Mythic
    #17
    Hát hogy a fenébe lehet kinyomozni, hogy én fél évvel ezelott postán elkuldtem egy srácnak egy CD-t, az meg postai utalványon fizetett érte? Szerintem ezt 820 rendbeli esetben lenyomozni nagyobb meló, mint amit osszesen nyomozásra fordítanak egy évben a zsaruk. Most amit találnak nálad osszes CD-t arra ráfogják, na ezzel most biztos uzérkedett, mire másra lenne jó. Szerintem ez így nem tiszta, mégha rajta is kapnak valakit, hogy elad egy CD-t pontosan az átadás pillanatában, akkor sem lehet ráverni az osszes tobbi Cd-re is, hogy na ezeket is biztos el akarta adni. Ez csak olyan hasra vágós számok lehetnek.
  • aDannyBoy
    #16
    ez éppenséggel igaz winnie-re :)

    attól mondjuk elrettentő erő még itt is létezik, illetve a bírói gyakorlat szó sem ismeretlen

  • selyem
    #15
    Magyarországon nincs mondom mégegyszer nincs precedens értékű ittélet.
    Lehet hogy kicsit sokat nézted az amcsi filmeket.
  • Alec
    #14
    olvasd el a cikket és keresd a nyomozás szót
  • Alec
    #13
    50 meg 100 forint egy cd/dvd, tízszeres haszonnal adja tovább.. micsoda jótékonykodás