Gyurkity Péter

Túl az egymilliomodik négymagoson az Intel

Az Intel beváltotta ígéretét és sikeresen leszállította az első egymillió négymagos chipet még azelőtt, hogy az AMD piacra dobta volna saját megoldását. A Barcelona processzorok ugyanis csak augusztusban érkeznek.

Persze a fenti összevetés egy kicsit sántít, hiszen az elsőként megjelent Xeon 5300-as sorozat tagjai gyakorlatilag két ikermagos chip összeolvasztása révén jöttek létre, vagyis a Clovertown család nem tartozik a natív négymagosok közé, aminek előnyeit oly gyakran hangoztatja az AMD. Mindazonáltal az Intel végrehajtotta a korábban ígért első fázist és leszállította egymilliomodik négymagosát anélkül, hogy bármilyen kihívás érte volna a rivális részéről.


Mindezt Danny Cheung, a cég szóvivője erősítette meg Szingapúrban, hozzátéve, hogy az egymilliomodik példányt a hónap elején szállították le. A sikert a négymagos felépítésnek, vagyis a teljesítménynek, valamint az agresszív beárazásnak tulajdonítják, ami lehetővé tette, hogy megkezdjék az elvesztett befolyás visszaszerzését a szerverek szegmensében. Jellemző, hogy a négymagos Clovertown sorozat árintervalluma részben lefedi az ikermagos Woodcrest, vagyis a Xeon 5100-as sorozat által elfoglalt helyet, hiszen előbbi 455 dollártól 1172 dollárig terjed, míg az ikermagos elődök 209-től 851 dolláros árig skálázódnak.

Az AMD eközben hivatalos úton is jelezte, hogy az első négymagosok, vagyis a Barcelona sorozat tagjai augusztusban jelennek meg. Az új Opteronok órajele a megjelenés pillanatában 2,0 GHz-nél tetőzik majd, mind a normál, mind az alacsony feszültségű változatoknál, míg a gyorsabb példányok a negyedik negyedévben érkeznek meg. Ezek a chipek már natív négymagosok, vagyis egy szilíciumlapkán foglal helyet mind a négy mag, a gyártó szerint pedig mindez teljesítményben 40-70 százalékos erőfölényt biztosít majd az elődökhöz képest.

A cég közleménye szerint a lassabb, illetve energiatakarékos változatok kifejlesztésére koncentráltak, a sebességet fokozatosan növelik majd. Az első Barcelonára épülő szerverek megjelenése szeptemberben várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #13
    Ahha, akkor jól tudtam, tehát a cím helyesen: Túl az egymilliomodik "virtuális" négymagoson az Intel
  • dez #12
    "Intel detto."

    Mielőtt félreérti: natív 4-magos Intelnél 2008 vége felé lesz kb. (a Nehalemből).
  • Zedas #11
    Még nem. Sőt az AMD sem, csak ősszel jönnek a natív 4 magos opteronok. Desktop csak jövőre. Intel detto.
  • Bith #10
    Most akkor az Intel gyárt már 4 magost? (tehát nem a 2x2-est)
  • dez #9
    A 2. mondatodon pontosan mit értesz?
  • tomsh #8
    A budget játékoknak meg nem is kell a teljesítmény...

    Attól függ, ki mit ért minőségi és budget játékok alatt...

    A natív 4 mag ugye legalább 2-szer akkora méretre, mint a 2 mag.
    Lefogadom hogy az intelnél sem lesz az kisebb az a 4 mag, ellenben időben érkezik majd az Intel kontra, és talán nem tökölnek ennyit...
  • JTBM #7
    Az új minőségi játékok kihasználják a 2 magot, pl. Supreme Commander.
    A budget játékoknak meg nem is kell a teljesítmény...

    A natív 4 mag azért hatalmas dobás lesz, lehet, hogy újra a csúcsra juttatja az AMD-t. Csak tudja gyártani is, mert a natív 4 mag ugye legalább 2-szer akkora méretre, mint a 2 mag...
  • Zedas #6
    Én most veszek télen majd egy négymagosat. Ha fejlesztek, egyszerre fut Visual Studio / Eclipse + Stylus Studió + Expression Web + MySQL / MsSQL + Tomcat + Apache / IIS és máris ki van használva a négy mag. Meg még sokat rajzolok Photoshoppal is...

    Szóval fejlesztéshez egyáltalán sem hülyeség, viszont abban igazatok van, hogy játékhoz, Word-höz, stb. teljesen felesleges még talán a két mag is.
  • dez #5
    Dehogynem. Nem csak a 3dsmax, hanem az összes normálisabb 3D renderer, ezen kívül a jobb tömörítők és médiafeldolgozók is.
  • Sanyix #4
    2 jegyzettömb az aztán kihasználja durván mi?