Gyurkity Péter

A CES alatt jön a 45 nm-es Phenom II

Az AMD a januárban esedékes CES alatt mutatja be a Phenom II sorozat első példányait, új, egyszerűbb számozással. Az Intel eközben egészen 2011-ig kitolná az LGA775 tokozású chipek élettartamát.

Némi adósságot törlesztünk azzal, hogy beszámolunk az AMD részletes, az elkövetkező hónapokra vonatkozó útitervéről. Az általános elképzelésekről ugyanis már az elmúlt héten hírt adtunk, akkor azonban lemaradtak a listáról a jövő év elején érkező Phenom II processzorok, amelyek pedig nyilván a legnagyobb érdeklődésre számíthatnak az átlagfelhasználók részéről. Az AMD szerint a Core i7 túlságosan drága marad (lásd az Intel árlistáját), nézzük, ők mivel is készülnek.

Az most már teljesen biztos, hogy az első Phenom II chipek a januári CES alatt mutatkoznak be. Ezek a négymagos példányok már 45 nanométeren készülnek, az AMD tehát a most debütáló Opteronok után januárra az asztali vonalon is ledolgozza gyártástechnológiai hátrányát. További jó hír, hogy a korábban emlegetett öt számjegyű típusjelzést kidobták, ehelyett egy jóval egyszerűbb, három számból álló sémát alkalmaznak, amely hasonlít az Intel által használthoz. Elsőként az erősebb, 800 és 900-as jelzésű példányok (8 MB cache és legfeljebb 3 GHz-es órajel) érkeznek, őket követik februárban a 700-as hárommagosok (7,5 MB cache, 2,8 GHz), áprilisban a 600-as négymagosok (2 MB és 2,7 GHz) és 400-as hárommagosok (1,5 MB és 2,8 GHz), valamint júniusban a 200-as ikermagosok (2 MB és 2,8 GHz).

Az Intel ezalatt meglévő, Socket 775 foglalatba illeszkedő chipjei jövőjén vacillál. Felmerült annak lehetősége ugyanis, hogy ezek pályafutását egészen 2011-ig kitolnák, ez azonban a kapcsolódó chipkészletek frissítését is maga után vonná. A G45 például erősebb integrált grafikus vezérlőt kapna Post Processing és Report Mode technológiákkal megtámogatva, a G43 immár négy memóriamodult fogadna be, maximum 16 GB DDR2 és 8 GB DDR3 memóriával, a G41 pedig HDMI illesztővel és RAID-felállást is kezelő ICH7 déli chippel egészülne ki.

A gondolat érdekes, hiszen a Core i7 chipek már a Socket 1366 foglalatot használják, a 2009 harmadik negyedévében érkező mainstream asztali Nehalem chipek pedig szintén egy új tokozást, a Socket 1156-ot alkalmazzák majd. A Socket 775 feladata így idővel a belépő szint kiszolgálása lesz, nyilván addigra már a chipek értéke nagyot csökken majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    Na igen. :) (Csak a B.E.-sekhez nem kell akkora hozzáértés -- főleg a Phenomoknál, és majd az új, K10 alapú Athlonoknál, mert a ram frekit sem a magok órajeléből osztja vissza, hanem az NB órajeléből.)
  • Sanyix #3
    "Ja, és mindehhez nem kell drága tuning-ram (mint Intel C2D-nél, az i7-ről nem is beszélve), mert itt vissza lehet venni a ram szorzóját."

    És ezért lehet a lockosat is host clockal majdnem ugyanúgy húzni :D
  • dez #2
    Ja, és mindehhez nem kell drága tuning-ram (mint Intel C2D-nél, az i7-ről nem is beszélve), mert itt vissza lehet venni a ram szorzóját. Ráadásul tuti jóval olcsóbb lesz, mint az Intel csúcs-procijai...
  • dez #1
    A 3 GHz-es Black Edition lesz, azaz (felfelé is) szabad szorzózáras, rá van bízva a - tuningban nem feltétlenül elmélyedt - felhasználóra az órajel, ami az AMD szerint akár léghűtéssel is elérheti a 4 GHz-t...