Gyurkity Péter

Augusztusban jön az AMD új csúcsjátékosa

A hírek szerint az AMD augusztusban dobja piacra legújabb négymagosait, amelyek feladata egyrészt a csúcskategória biztosabb lefedése, másrészt az Athlon család kiegészítése egy erősebb változattal.

Az X-bit Labs által közölt cikkben arról olvashatunk, hogy az AMD egészen pontosan két új fejlesztést mutat be még a nyár vége előtt, egészen pontosan augusztus 13-án és 23-án. Az elsőként megjelenő példány az AMD Phenom II X4 965 Black Edition lesz, amely az abszolút csúcskategóriát képviseli, míg a másodikként érkező fejlesztés az AMD Athlon II X4 630 nevet kapta.

A cég új csúcstartója 3,4 GHz-en fut majd, ezt 2 MB L2, illetve 6 MB megosztott L3 gyorsítótár egészíti ki, kétcsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlővel. A processzor a 125 wattos fogyasztást támogató, Socket AM2+ és AM3 foglalatú alaplapokkal működik majd együtt, a gyártó pedig nyilván azt reméli, hogy a nagyobb teljesítménnyel jobban kiszolgálja majd a fanatikusok sebességéhségét. Ezt természetesen azt is jelentené, hogy jobb pozícióból vehetik fel a versenyt a rivális Core 2 és Core i7 chipekkel, ami nagyon is ráférne már az AMD-re.

A második jövevény a Propus kódnevű, négymagos Athlonok közé tartozik (elsőként, mivel ezek eddig hiányoztak a repertoárból), órajele 2,8 GHz, ehhez pedig a kétcsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlő, valamint 2 MB másodszintű gyorsítótár járul - a megosztott harmadszintű cache ezúttal hiányzik, ezért is tartozik a fejlesztés az Athlon II családba a Phenom II sorozat helyett. Ez persze a fogyasztáson is meglátszik, ez ugyanis mindössze 65 watt lesz, kellemes kompromisszumot kínálva ezzel a legújabb fejlesztésre nem feltétlen vágyó felhasználók számára.

Az AMD szeptember-október hónapokban tervezi piacra dobni az Athlon II X3 chipeket, 45 nanométeres csíkszélességen - az árak egyik esetben sem ismertek még.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #10
    cpu-ba integrált gpu-ra gondolsz? amd-nél 2011körül, intelnél kicsit korábban.
  • readswift #9
    mikor jön a stream coprocesszoros cucc ?
  • Szeszmester #8
    Ja, hát akinek megvették az előző csúcskategóriás procit...

    Az én mostani procim öt éves. Annál azért jobb, nem?
  • KillerBee #7
    Az írás pontatlan, a 65 watt nem a fogyasztás, hanem a TDP - Thermal Design Power. A cikkben belinkelt eredeti angol szöveg ezt korrektül le is írja, a magyar fordításból persze már kimaradt...

    Az AMD-nél a TDP a lehetséges legnagyobb fogyasztást jelzi, de mivel a gyártók TDP-osztályokba sorolják a CPU-kat (ez az osztályozás az alaplapgyártóknak lényeges), messze nem biztos, hogy egy adott processzor húzás nélkül eléri a TDP-t. Pl. gyakran egy családon belül különböző órajelű processzorokat azonos TDP-osztályba sorolnak, holott a max. fogyasztásuk húzás nélkül nyilván eltérő lesz.
  • keeppy #6
    Egyébként meg egy HT2.0-t támogató alaplapom van AM2-t illetően remélem belemegy majd az Athlon 4magos, most egy egymagos Athlon3000+ van :-D, sztem Nonix, nekem nagy előrelépés :-D és ha tényleg 25e k lesz és támogatása is aranyos lesz
    (SSE stb..), akkor meg is éri az árát. :-)
  • keeppy #5
    Hát nem tudom, én tartom azt a szintet, hogy minden évben 15-20ezer FORINTOT beruházok, de csak ha szükségét érzem, és 5évente pedig ha össze tudom spórolni akkor 150e körül új gép, alkatrészekből többnyire jókat össze lehet pakolászni :-).
    Most ha ez a Propus, alapteljesítménye és az miatt mer AMD, ha tartja ár/érték arányát és kb 25ezernél nem kerül többe lehet benevezek egyre, a 65Wattos fogyasztás alacsony feszültségekre enged következtetni, és hőtermelésre, azaz lehet olyan ideális lesz tuningra mint a core2-esek na kíváncsi vagyok persze ebbe hatalmas adag találgatás van a részemről, ár érték arányban még mindig AMD-s vagyok, de max. teljesítményben az intel jobb.

    De az hogy egy csórikámnak kb fél éve 4400+,2GB 667RAM,valami ASROCK lap, meg ház+táp(400watt codegen),HIS 3650, 160gb WD, meg 1 Pio DVD RW és gyönyörűen megy rajta alapgrafikától pár dologban picit jobban a CRYSIS, és a végösszeg talán 65ezer sem volt.... azért az még érdekes, hogy ezért a pénzért CORA, AUSCHAN meg ilyen helyeken mit kapunk a pénzünkért :-D.

    Mindenesetre most kicsit elrugaszkodtam a témától lényeg, az hogy a 65wattos fogyasztás az nagyon szimpatikus egy 4magos processortól, az INTEL ha jól tudom ilyennel nem büszkélkedhet alap órajelen
    (95 watt a legkisebb Q8200-as esetén pl.).
    HTPC-be meg sok más helyre az INTELtől ideálisabb felhasználási lehetőségeket biztosíthat, ha beváltja reményeinket teljesítményben/fogyasztásban és árban. Persze még érdekelne SSE-támogatásai meg miegymás, összesítésben várom a fejleményeket :-). Jónak ígérkezik, viszont a csúcskategóriával az AMD-nek most nem kéne foglalkoznia aki ilyen kategóriában gondolkodik és esze van corei7-et vesz, irdatlan amit az tud, nekünk akinek meg arra kell, hogy azért játszani is lehessen rajta meg olcsó is legyen, az úgyis ilyen olcsóbb féle AMD-t :-).
  • Nonix #4
    Eleve hülyeség a mostani cpudat ezekre cserélni. Miben lesz gyorsabb ? +10% ? Ugyanmár..
  • Bounti #3
    Mond már meg az Intel Tic-Toc taktikája nem erről szól? Aki azonnal akarja a nagy teljesítményt az megveszi hamar, aki meg tud a seggén ülni egy kicsit az később. Közben nekik meg muszáj fejleszteni... ennyi a sztori.
  • Déta #2
    125 watt...
    Megveszed. Aztán előállnak egy 65 watt-os változattal. Azt is megveszed és így tovább... Majd öregkorodra házat építessz a sok elavult alkatrészedből.