Gyurkity Péter

Kínai hadjárat az internetes erotika ellen

Kínában az állami szervek döntése alapján hat hónapon át tartó hadjárat indult az internetes erotika terjedése ellen, amely megmérgezi a fiatalokat. Az erotikus tartalmak mellett a szerencsejátékok és hamisítás ellen is fellépnek.

A Xinhua állami hírügynökség jelentése alapján a fő cél az internetes erotika visszaszorítása, mégpedig elsősorban a fiatalabb internetezők védelme érdekében. A hivatalos állásfoglalás szerint ugyanis ez megmérgezi a fiatalok elméjét, súlyos torzulásokat okozhat az érintettek személyiségében, megfertőzve az online világ java részét.

"A kínai kibertérben jelenlévő problémák sokasága elsősorban a külföldről beáramló káros tartalmak, valamint a hazai laza, megengedő szabályozás eredménye" - jelentette ki Zhang Xinfeng, közbiztonságért felelős miniszterhelyettes. Ami a hazai szabályozást illeti, itt már van példa igen súlyos ítéletre, hiszen tavaly novemberben egy erotikus weboldal üzemeltetőjét életfogytiglani börtönnel sújtották. Az illető legfőbb bűne az volt, hogy az oldalon mintegy 9 millió erotikus képet tárolt, a regisztrált felhasználók száma pedig meghaladta a 600 ezret.

Kína esetében a világháló különösen kényes kérdés, ugyanis globális szinten az ország internetezői alkotják a második legnagyobb tábort. A 137 milliós létszámmal közvetlenül az Egyesült Államok után következnek a rangsorban és a gyors fejlődés alapján nem túl nehéz megjósolni, hogy hamarosan az első helyet is elhódítják. A kommunista párt soraiból kikerülő állami vezetők oktatási és üzleti szempontok alapján támogatják az internet terjedését, ám a fent említett kényes kérdések miatt sűrűn visszatérő téma a szigorúbb szabályozás.

Az online játékidő korlátozása, az internetkávézók bezárása, illetve létszámkorlátozása mellett a kiterjedt kampányok jönnek szóba, mint az elrettentés eszközei, egyelőre azonban kérdéses, hogy ez milyen hatásfokkal működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #24
    Figyelj, ugyanazon az oldalon állunk. Én is kigyűjtöttem az "ismeretterjesztő irodalmat" annak idején, van a szexuális mentális fejlődésnek egy egészséges fajtája, amibe ez még belefér. Viszont határozottan állítom, hogy ami most megy, és amivel a mai gyerekek szembesülnek, az abnormális. És ha ilyen újság egyáltalán nem lenne, az sem lenne baj, mert a magyarok képesek voltak szerető családot alapítani, meg szaporodni sok ezer éven át pornó nélkül. Most, hogy mindent szabad, sőt kötelező, valahogy nem megy nekik (nem állítom hogy van összefüggés, mindenesetre az egybeesés felettébb poénos).
  • sathinel #23
    Nézd emg mit csinálnak a gyerekek papírgyülytés közben. Az összes fiú kiválogatja a szexújságokat, és elrakják maguknak. Érdekli őket. Szerintem akkor lessz aberrált gyükér, ha burokban nő fel. Aztán Bush-hoz hasonló tisztalelkű marhák kérődzenek, és védik meg az erkölcsöt. Valahogy felnőtt az ember, pedig pár száz évig nem volt gond ezekkel a dolgokkal. És sokan már megint pedofilügyet csinálnak a dologból. Egyébként elmondanám hogy a pedofil valsz egy normális képre is ráizgulhat ha tetszik neki. Nem kell levetkőznie a kislánynak, kisfiúnak. Lehet megnézni az arab társadalmat, ahol nem lehet nővel lenned amíg össze nem házasodtok. A lány meg te is valsz meghalnátok. De persze ezért nevezik a melegek paradicsomának ezeket a helyeket. A nemi vágy nem az egyik legerősebb ösztönünk?
  • bvalek2 #22
    Igazad van, az agressziót reklámozó "alkotások" szerintem is veszélyesebbek. Ettől függetlenül nem nézetném a gyerekemmel se az egyiket, se a másikat. Attól mert van rosszabb is, a rossz még rossz marad...
  • bvalek2 #21
    Így van, a cukros bácsi csak saját "használatra" készíthet olyan képeket. Tessék tiszteletben tartani a jogait. Ha megvéded tőle a gyerekedet, akkor pedig lecsuknak.
  • AranyKéz #20
    Nézz utána jobban, nem épp az volt a lényege hogy akárki birtokolhatja.
  • Duncan Idaho #19
    Hát nálunk meg legalizálják a kiskorúak pornográf képeinek birtoklását...
    Akkor már inkább a kínai módszer az egészségesebb!
    Nem az hogy a 14 éves lányom mellét bámulja a fél világ!
  • sathinel #18
    De ha megnézel egy késalatt, vagy sírhantművek sorozatból pár részt, akkor lehet hogy inkább pornót nézetsz vele mint ezeket.
  • sathinel #17
    Ez igaz. Pont ezért írtam hogy a gyerek neveltetésénél nem szabad elfeledkezni a felvilágosításról. Az hogy lát valamit, az nem vonja maga után hogy beteg lessz. Az ha valamit tiltanak, akkor mégédesebb, pedig egyenesen ebbe az irányba fogja őket sodorni.
    PL: (valós kísérletek) Ha leteszel 3 doboz játékot egy gyerek elé, és azt mondod hogy 2 dobozt akármikor kinyithat, és játszhat a játékokkal, de a 3. dobozt tilos kinyitnia. Ha magárahagyod, azonnal megnézi. Lehet hogy nem is érdekelné, de felhívtad a figyelmét egy korlátra, ami azonnal piszkálni kezdi a fantáziáját.
    Sok okos pedig a szabályozásoknál nem gondolkozik. Van amit érdemes, van amit meg nem igazán. Nézd meg mi megy a TV-ben, és az sokszor annyiban különbözik egy pornófilmtől, hogy van története. Szinte minden filmben van szex.
  • vax #16
    Adócsalásért is halálbünti jár Kínában. Ezért jönnek hozzánk. :)
  • bvalek2 #15
    Hogy konkrétan reagáljak is valamit:

    Egy pornófilmben annyi igazi szex van, mint gyilkosság egy Hamlet előadásban: pontosan semennyi. Mindkettőben színészek vannak, akik szemlátomást tesznek valamit, és imitálják a külső érzelmi jegyeit az eseményeknek, ettől színészek. Senki sem az állampolgárok nemi életéről beszélt, vagy az érdeklődéséről, vagy hogy mit tesz a szabadidejében. Arról van szó, hogy van, aki összekeveri a valóságot a képzelettel, és ki lehet használni azzal, ha "etetik". A fiatalok például ilyenek, főleg abban az életkorban, amikor még nem gyakorolják a nemi életet, de már érdekli őket. Könnyen azt hihetik, hogy a Hamletet alakító színész tényleg meghal. Érthető a párhuzam?

    Akinek egészségesen fejlődött nemi élete van, állandó párkapcsolata (ez nem feltétlenül heteroszexuális, nemi identitás nem elmebaj), azt nem lehet pornóval etetni, mint ahogy egy iraki veterán is csak legyint az akciófilmekre.