Berta Sándor

Egy emberi jogi szervezet beperelte a Yahoot

A Yahoot ismét a kínai hatóságokkal való együttműködés miatt támadja egy csoport, amely szerint az amerikai vállalat ezúttal egy kínai disszidens letartóztatásában és megkínzásában segített.

"A cég a kínai szerveknek információkat adott ki a felhasználóiról. Az adatoknak köszönhetően öt esetben került sor letartóztatásokra és visszaélésekre" - nyilatkozta Morton Sklar, a Human Rights - USA igazgatója. A vállalat megdöbbenésének adott hangot, amiért a kínai állampolgárok börtönbe kerülnek csak amiatt, mert szabadon kinyilvánítják a véleményüket az interneten. Jim Cullinan, a cég szóvivője hozzátette: ezeket az ügyeket sokkal jobb lenne a jogi helyett inkább diplomáciai úton tisztázni.

Az emberi jogi szervezet szerint a Yahoo többek között Wang Xiaoningról is szolgáltatott ki információkat a kínai hatóságoknak, amelyek jelentősen segítettek az illető azonosításában. Wangot később hivatalosan az államrend megdöntésére irányuló kísérlet miatt tíz évi börtönre ítélték. Bűne az volt, hogy olyan cikkeket tartalmazó e-maileket küldözgetett a világhálón, amelyekben a demokratikus reformok és a többpártrendszer mellett emelt szót. A mostani vádirat szerint Wangot a kínai hatóságok megkínozták és embertelenül bántak vele, ráadásul a Yahoo anyagilag is profitált az ügyből. A beadványban egyedül Wangot említik név szerint. A többi kiberdisszidens ugyanis attól tart, hogy amennyiben vállalják magukat, a kínai szervek a családjaikon állnak bosszút.

Az Emberi Jogi Világszervezet - USA rámutatott: ez az első olyan per, amely hivatalosan egy internetes cég ellen indult, azért, mert segítette a kínai hatóságokat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Kínában jelenlévő külföldi cégek kötelesek betartani a helyi törvényeket. Ebben a kérdésben a kínai hatóságok nem ismernek tréfát és amennyiben valaki nem tartja be az előírásokat, komoly büntetésekre számíthat.

Mindez azonban nem menti fel a Yahoot és amennyiben a bíróság igazat ad a kiberdisszidensnek, a feleségének illetve az őket támogató szervezetnek, akkor precedens értékű ítélet is születhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • beatz #6
  nincs kinai kirendeltsege az sg.hu-nak szerintem...a yahoonak van
 • nfr #5
  Mi az hogy jelen van kínában? Akkor ennyi erővel az sg.hu is jelen van, rá is vonatkoznak a kínai törvények vagy mi?
 • Tetsuo #4
  LOL
  Az emberi jog az 1 kifejezés (Emberi jog, ami minden embert – e minőségénél fogva – egyen­lően meg­illet, közös lehetőség, szabadság.)
  Az emberi jogi, pedig ezzel kapcsolatos.
 • Mr Gumby #3
  "ráadásul a Yahoo anyagilag is profitált az ügyből"
  Erre gondolnék utoljára, hogy anyagi előnyök miatt tesz ilyet egy cég. XD
 • hiftu #2
  A Yahoo már korábbi is kiadott adatokat a kinai hatóságoknak. Ha ebből nem tanul a maflája, akkor megérdemli...
 • R0sc0 #1
  nem ember jogi?
  olyanrol még nem hallotam hogy emberi jogi.