Gyurkity Péter

Kína egy évig nem engedi új internetkávézók nyitását

Az illetékesek az internetfüggőség terjedésével és a fiatalkorúak védelmével indokolják a kínai vezetés azon döntését, amely szerint idén egyetlen új internetkávézó nyitását sem hagyják majd jóvá.

A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint a héten fogadták el az új internetkávézók nyitását tiltó rendelkezést, amely a fiatalkorúak védelmét hivatott erősíteni. Mindez azt jelenti, hogy az idei évben beérkező kérelmeket automatikusan elutasítják, a korábban jóváhagyott nyitásokat pedig meghatározott időre teljesíteni kell. A vezetés az internetfüggőséget jelölte meg a legfőbb indokként.

A hatalmas országban jelenleg mintegy 130 ezer internet­kávézó működik, és ez a szám a tiltás ellenére idén is növekedni fog. Az előzetesen jóvá­hagyott esetekben ugyanis leg­később június 30-ig lépnie kell a jövendőbeli tulaj­donosnak, ezt követően viszont érvényét veszti az engedély. Az új létesít­mények nyitá­sát egy teljes éven át meg­tiltják, ponto­sabban automatikusan elutasítják a kérvé­nyeket, amivel az illetékesek a fiatal­korúakat védenék. A legfőbb cél a tizen­évesek távol tartása az ilyen szórakozóhelyektől.

"Gyakran látni általános és középiskolai tanulókat az internetkávézókban, amint dohányfüstbe burkolózva egész este online játékokba merülnek" - magyarázta az évente egy alkalommal esedékes parlamenti ülésszak egyik résztvevője. A kiskorúakat egyébként már korábban száműzték az ilyen létesítményekből, a felmérések szerint azonban a 18 év alatti korosztály - összesen mintegy 18 millió fő - 13 százaléka internetfüggő, amin a vezetés mindenképpen javítani szeretne. Ezt ugyanis gyakran összekapcsolják a fiatalkorú bűnözéssel, ami szintén elég jelentős méreteket öltött az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gladiator #16
  En naponta tobbszor leugrok egy kis idore, mert fontos levelezgetesben vagyok, meg tanulasomhoz is kell. most vagy pont ugy jon ki, hogy o is pont elottem egy perccel jon es utanam egy perccel megy el, vagy tenyleg egesz nap ott doglik(enek).
 • Commandante #15
  honnan tudod, mennyi idöt tölt ott? ne talán te is ott ülsz mellette egész nap, kis huncut?
 • Csatti #14
  A dohányzásról annyit, hogy én a világ legnagyobb dohányipari gépgyártó cégénél dolgozom és az új gépek kétharmada ázsiába megy, abból is sok kínába. Mindezt úgy, hogy europában sorban zárják be a gyárakat vagy összevonják őket (a mai gépekkel sokkal nagyobb termelés érhető el, van olyan gépünk amivel percenként 28000 cigaretta gyártható le!)
 • Gladiator #13
  azt birom, hogy itt van olyan akinek tenyleg a netkavezo a masodik otthona. lehet, hogy nem jatszik egesz nap, csak egy olyan 10-12 orat, de utana sem megy haza, hanem vannak itt kanapek ahol lehet aludni, meg kaja/pia... mi kell meg?
 • Commandante #12
  otthon talán beleszólna a család, és nem hagynák öket egész nap gép elött görnyedni...
 • Commandante #11
  OFF: roliika majdnem minden megállapítása hülyeség...
 • Gladiator #10
  na ja, ez a dohanyzasos megallapitasod tenyleg hulyeseg. azon kivul. hogy a kajajuk egeszseges, ok maguk egyaltalan nem elnek egeszseges eletet.
 • Gladiator #9
  Amugy tenyleg durva amit ezek itt muvelnek. Bejovok reggel megnezni a leveleimet, kis kinai mar reggel 9kor itt ul es Dotazik. elmegyek suliba, kajaszunetben beugrok egy fel orara (mer en is fuggo vagyok am) kinai srac meg mindig. Aztan delutan is bejovok, es a kinai srac meg mindig. Teljesen gornyedten mered a gepre. 10-bol 3 fiunak eszmeletlen durva gerincferdulese van.
  Szoval ez speciel egy jo otlet, hogy nem engedik. Amugy azt sem ertem, hogy sokkal tobbe kerul a netkavezo, mint amennyibe otthonra internet, nem ertem mer itt doglenek. napi 20RM-et koltenek kb. netre, viszont havi 66-ert mar egesz jot kottethetnenek be otthonra. butuskak...
 • AranyKéz #8
  Nah és így lett egy csomó kínai kölyöknek otthon gépe, amire nem vonatkozik a 6 vagy hány órás játékidő korlátozás.
 • dondore #7
  kb 30 fajta cigit lehet kapni, atlagban 12mg nikotinnal:)
  csak ferfiak cigiznek, noknek nem lehet:)