Napi Online

Interneten tájékozódnak a kínai kisbefektetők

Mostanság az internetes beszélgetőoldalakon tájékozódó kisbefektetők tömegeinek napi döntései mozgatják a kínai tőzsdéket.

A kínai kisbefektetők millióinak adásvételei adják a kínai tőzsdéken folyó kereskedés durván 80 százalékát, ami a helyi viszonyok miatt szokatlanul nagy irracionalitást vihet a tőzsdei ármozgásokba. Az ottani kisemberek ugyanis nem igazán bíznak a hivatalos információkat szállító állami rádiókban és televíziókban, illetve a szaksajtóban, de még a cégek hivatalos jelentéseit is csak többé-kevésbé veszik figyelembe. Ezek helyett sokkal nagyobb figyelmet szentelnek az internetes beszélgetőszobákban zajló pletykálkodásnak, és lépéseik nagy részét az ott elhangzó információk alapján teszik meg. Némi rosszindulattal tehát akár úgy is vélhetjük, hogy egymást hülyítve hoznak befektetési döntéseket.

Az ázsiai országban több mint 140 millió internetfelhasználót tartanak számon, akik az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb internetes közösségét alkotják. Hogy bizonyos esetekben tényleg közösségszerűen lép fel ez a tömeg, az abból is látszott, ahogy Alan Greenspan múlt heti megjegyzésére reagált. A Fed nagy tekintélyű exelnöke azt találta mondani, hogy a kínai tőkepiacok veszélyesen túlfűtöttek, mire egy rövid időre esni is kezdtek az árfolyamok.

Csakhogy ezzel egyidejűleg az interneten hazafias beszólások jelentek meg, amelyek részben arról informálták a nagyérdeműt, hogy sok külföldi befektető elszalasztotta a korábbi tőzsdei szárnyalást, s most ezzel az aljas módszerrel igyekszik lenyomni a tőzsdeindexeket, részben arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy kívülről nem igazán lehet látni a kínai gazdaságban rejlő növekedési lehetőségeket. Emellett többen arra is felszólították honfitársaikat: ne hagyják, hogy mindenféle jött-ment imperialista spekulánsok mondják már meg, hogy mekkorák legyenek a részvényárfolyamok a népi demokratikus kínai tőzsdén - írja a Reuters kínai alapkezelőkre tapasztalataira hivatkozva.

Az elmúlt hetekben a kínai tőzsdefelügyelet igyekezett felhívni a kisbefektetők figyelmét a tőzsdézés kockázatos voltára, és arra biztatta a brókereket, hogy okítsák ügyfeleiket a helyes, óvatos befektetetői magatartásra. Mindez azonban visszhangtalan maradt a beszélgetőoldalakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Azta!