SG.hu

Hardverprobléma miatt teljesen leállt a határátkelők informatikai rendszere

Informatikai hiba miatt megnőtt a várakozási idő Magyarország valamennyi határátkelőhelyén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is megnőtt a várakozási idő.

A Központi Informatikai Rendszer eddig nem tapasztalt zavara okozta a hibát, melynek elhárításán sok szakember dolgozott. Az ORFK közlése szerint a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő rendőrök mindent megtesznek az átléptetés gyorsítása és a várakozási idő csökkentése érdekében. A határellenőrzés technikai részét a Határellenőrzési Regisztrációs Rendszer (HERR) segítségével végzi a rendőrség. Az igen magas biztonsági követelményeknek megfelelő infrastruktúra működtetése alapfeltétele a schengeni tagságnak, a belső határok ellenőrzés nélküli átjárhatóságának.

A HERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, például a körözési rendszerekben végez ellenőrzést. Ezen rendszerek álltak le váratlanul, ami teljes szolgáltatáskiesést eredményezett. A rendőrség közlése szerint ilyen átfogó informatikai hibára a közelmúltban nem volt példa. A probléma tényleges okának feltárása, a lehetséges megoldás kidolgozása sok időt vett igénybe. Több alternatív megoldás kidolgozása során a szervert egy másik infrastruktúrán újraépítették, így a megfelelő működés jelenleg biztosított.

Tiszabecsnél és Tiszaszigetnél három órát kell várniuk a személyforgalomban utazóknak a ki- és belépés során, Záhonynál a személy- és teherforgalomban, valamint az autóbuszos forgalomban is három-négy óra a várakozás. Ártándnál és Csanádpalotánál a Romániából érkező személy- és teherforgalomban két-két órát, Ásotthalomnál, Beregsuránynál és Röszkénél a be- és kilépő személyforgalomban két-két órát kell várni. Hercegszántónál a személy-, a teher- és az autóbuszos forgalomban a ki- és belépő oldalon is két-két óra a várakozás, a röszkei autópálya-átkelőnél és Tompánál is a ki- és belépő oldalon is két-három óra a várakozás - derül ki a rendőrségi honlap adataiból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!