34
  • digital
    #34
    Korrekt!
  • Ronny
    #33
    fehérek minden volt gyarmati orszában élnek, van ahol többen és van ahol kevesebben. Pont.

    Én sosem mondtam, hogy csak humanitárius okai vannak, az itteni lakosság megnyugtatása miatt persze abba van csomagolva.

    Szerintem a végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy mi a cél. Ezek a szerencsétlenek képtelenek lennének ellátni magukat normális esetben. Pont.
  • uniu
    #32
    Szo nincs itt fejlodes gyorsitasrol! Szuz piacrol van szo, ilyen egyszeru! Kivancsi lennek, hogy a 10$-os laptop melle milyen tarifakat adnak.. mert ha 0,000001 $/perc akkor OK, de van 1 olyan erzesem, hogy ugyan ugy fizetni fognak majd mint masok. A kalasnyikov is jol fogy naluk, akkor miert ne fogyna az ami slager a mostani Vilagban (mobil,laptop,stb) Jo pelda erre amit az 1ik hozzaszolo irt: a ciganyasszony es a hasonlo szinvonalon levo emberek, inkabb mobilt vesznek mint elelmet... De vegul is az a lenyeg, hogy az embernek legyen eleg jozan esze, es tudja, hogy mire van szuksege es mire nincs, es akkor jol jon az olcso cucc.
  • Tetsuo
    #31
    Ott a pont!
  • m4G1c
    #30
    Ez nagyon velős reagálás volt, csak semmi köze a valósághoz. Tudod, mi az az apartheid? Tudod, hol élnek a fehérek Afrikában?
    A segélyekről meg szép, hogy az a véleményed, amit a szádba adnak, csak éppen nem így van ; gazdasági függés kialakítása a cél, nem más.

    A nagytőke leszarja az egyént, nem is azért adnak nekik pénzeket meg élelmiszert, mert annyira sajnálják őket. Az ásványkincsek már jóval érdekesebbek pénzügyi szempontból, mint 3 éhező árva, akik ott sírnak a NG címlapján.

    Ez a telefon meg azért durva, mert igazából ugyanannyi szükségük van rá, mint kábé a tv-re. Vagy a laptopra. Ők úgy élnek, ahogy, olyan civilizációs fejlettségük van, amilyen, erőszakosan nem tudjuk felgyorsítani a fejlődést. Ha megpróbáljuk, akkor az eredmény az lesz, mintha egy óvodás gyereknek magyarázná el valaki az egyetemi anyagot. Lenne pár hiányossága a gyereknek...
  • Ronny
    #29
    "megrontottuk" a vietnámiakat is, mégis csodálatosan fejlődnek. A fekete kontinens inkább csak saját magát okolhatja
  • Gladiator
    #28
    Én speciel hülyeségnek tartom mind a 100$-os laptopot, mint a 10$-os telefont. Szerintem sokkal nagyobb szükségük van élelemre, mint telefonra. Attól mert még van számítógépük, meg telefonjuk, meg szuperinternet, meg a Marsra szállnak, még ugyanúgy éhezni fognak, ráadásul azt a kis pénzüket is amilyük van, telefonra és annak fenntartására fogják költeni.
    Kb. olyan, mint amikor itthon a 12 gyerekes cigányasszony koldul a kölkeivel, nyavajog, hogy nincs mit ennie, de azé mindegyik gyereknek ott lóg a nyakában a 3G-s mobil. Szánalmas.
    Nem lesznek attól előrébb, hogy esetlegesen nem kell fél órát gyalogolni/kocsikázni a következő nyilvános telefonig.
    Bár persze, itt megint a telefongyártókról van szó. Valaki le is írta lentebb, hogy a világ többi részén már telített a mobilpiac. 6-7 éve még poén volt, senkinek sem volt, egyből vett több száz millió/milliárd ember telefont, mikor megjelent, viszont azóta, átlagos ember, jó ha 2 évente lecseréli. Ebben már nincs business. Viszont most az afrikaikat be lehet etetni, hogy milyen jó dolog is ez a mobil, és már ők is inkább többet éheznek, vagy lopnak, csak hogy a legújabb iPhone-t meg tudják venni, és fakíthassanak vele.
  • zola2000
    #27
    Szerintem a legjobb lett volna békén hagyni őket. Ha azt tettük volna, az afrikaiak még mindig hagyományos módszerekkel termelő természeti népek volnának afrikában. De már szerintem is késő, megrontotta már őket az úgynevezett civilizáció, de nincs meg semmilyük ami az ilyen európaias életmódhoz kell.
  • Ronny
    #26
    volt itt egy cikk amiben azt írták, hogy a kínaiak akár a fizetésük felét is elköltik a mobilra. Náluk ez azt fogja jelenteni, hogy még csoróbbak lesznek.
  • Ronny
    #25
    Mugabe visszahívja az elűzött fehér farmerek mert az azóta az országban éhinség és gazdasági depresszió uralkodik

    tessék, minden fehér kifelé és éhen döglenek.
  • Ronny
    #24
    szép mese, akár elmehetnél történelemtanárnak is.

    A fehérek már rég elhúztak, akik meg nem azoknak az életét megkeserítik a fekete haverjaid vagy ha nincs szerencséjük akkor meg is ölik őket(1994 óta több mint 4000 búrt gyilkoltak meg a fekete "állatok").

    Ezek még a kereket sem találtál fel, szerinted mit kezdtek volna a föld alatt található ásványkincsekkel? Azt sem tudták, hogy léteznek, az meg a másik, hogy ki sem tudták volna termelni(a feldolgozásról már ne is beszéljünk).

    Szerinted, hogy oldanák meg az élelmezést ha nem vittünk volna oda technikát? Megsúgom egész régiókban élnek nyugati segélyeken. Ezek az emberek egyszerűen éhenhalnának a támogatásunk nélkül.

  • zola2000
    #23
    Király az opera mini, most is azzal írok(igazából mindig ~_^)
  • Gerygrey
    #22
    A mobiltelefonoknal az LENNE a lenyeg hogy tudjal hivni/hivast fogadni mert SMSt irni. A tobbi csak sallang. Hala istennek en nem vagyok mobiltelefon-buzi.

    Az autónak meg az LENNE a lényege, hogy elvigyen A pontból B-be, a többi csak sallang. A trabant a legkirályabb autó a világon, nem is értem miért nem gyártják már, hiszen van négy kereke meg motorja, bőven jó.

    Az hogy neked SMS-en és telefonáláson kívül nincs igényed másra, az nem azt jelenti hogy minden más funkció felesleges. Én például jó ha írok havi 2 vagy 3 SMS-t, szóval mondhatom hogy számomra tök fölösleges, viszont heti szinten több órát lógok a neten opera minivel és MP3 lejátszónak is a telefont használom.
  • zola2000
    #21
    De szerintem mindenki aki nem fekete húzzon el afrikából de nagyon gyorsan! De most tényleg, a törzsek remekül elvoltak, nem éheztek régen, megvolt afrikában is a természetes egyensúly, de mentek mások, kizsákmányolták amit lehetett, már a feketék sem élnek normális természetes életet, tehát ha ugy tetszik ami ott van most azt mi -az úgynevezett civilizáció- okoztuk
    ~_~
  • zola2000
    #20
    A maradék 30% meg arra is igényt tart, hogy jól fusson rajta az opera mini. Ahoz meg kell min. 128x160kijelző.
  • m1c1mack0
    #19
    szerintem ezeknek nem kell az SMS mivel a 70% ugysem tud irni olvasni:)
  • cateran
    #18
    Mivel a "fejlett" nyugati világ mobilpiaca "kissé" telített,logikus,hogy a cégeknek más irányba kell fordulni,kiaknázatlan területek felé. Afrikában,ahol erre igény és pénz is volt,már vannak mobilcégek és természetesen mobil hálozatok,azonban ez igy még édeskevés! Mondjuk akinek eddig nem kellett,annak nem hiszem,hogy ezután majd fog,hacsak nem az emberi alaptermészet miatt - irigység(ha a szomszédnak van,akkor nekem is kell hogy legyen)
  • kacsi01
    #17
    Ez is egy nagy f*szság úgy ahogy van. Ennivaló, infrastruktúra, és közbiztonság kell azoknak a szerencsétleneknek, nem mobiltelefon. Százezrek halnak éhen, de az kell b****meg mobil... ökör barmok. Minek? Hogy felhívhassa a szomszéd völgyben lakó rokonát, hogy élsz-e még? Nevetséges. Úgyanúgy a 100S-os laptop is csak arra jó hogy valamelyik büdös bibsi megszedje magát a szerencsétleneken, úgysincs kőolajuk amiért érdemes lenne odatolni a gusztustalan pofáját.
  • duke
    #16
    "Most 2500ft lenne a nagyker ár, akkor kb jó esetben 1000Ft/db a gyártási költség mindnnel együtt /alapanyag+csomagolás+dolgozók+szállítás/...ki a fene, pláne mennyiért gyártana így telót? Vagy a munkások csak havi 5000Ft-ért dolgozzanak?"

    Ha feladnal egy ilyen allas hirdest,hat amerikaban nem volna tul kapos,nem tolongananak az emberek,de kinaban meg aznap jelentkezne ugy kb 100 millio ember.
  • roliika
    #15
    1 mobil átjáttszó 20km-t le tud fedni, de talán nagyobb területet is...túlterheltség pedig egy igeig nem valószínű. Visznek pár cölöpöt és felteszik rá az átjáttszókat. Oda ahol van valami áram féleség. Ha nincs nem gáz, napelemről is mehet, nincs túl nagy fogyasztásuk. Szerintem nem itt van a gond.

    Ott van, hogy a telókat ki fogja fillérekért legyártani? Siemensnél melóztam 3 éve. Voltak akkor ezek az "új" szines kijelzős SX telók. Olyan 80k körül lehetett kapni..namost a Siemens ezekért a szolgáltatótól alig 10k-t kért.
    Ígyis soronként műszakonként 2500 telót kellett legyártani, néha ez sem volt teljesíthető, és a dolgozók alig kaptak többet mint ami a minimálbér volt.

    Most 2500ft lenne a nagyker ár, akkor kb jó esetben 1000Ft/db a gyártási költség mindnnel együtt /alapanyag+csomagolás+dolgozók+szállítás/...ki a fene, pláne mennyiért gyártana így telót? Vagy a munkások csak havi 5000Ft-ért dolgozzanak?
  • Zozo76
    #14
    A mobiltelefonoknal az LENNE a lenyeg hogy tudjal hivni/hivast fogadni mert SMSt irni. A tobbi csak sallang. Hala istennek en nem vagyok mobiltelefon-buzi. Nem is veszek soha. Oroklom a csaladtol a megunt keszulekeket mindig. Nekem jo lenne egy ilyen csoro olcso telefon is. ;)
  • Gerygrey
    #13
    Miért, szerinted afrikában csak busmanok meg bantu törzsek élnek, és csak oroszlánvadászattal meg gyapottermesztéssel foglalkoznak? Ott is vannak városok és városi emberek, egy kicsit alacsonyabb technikai színvonalon, de vannak, és igénylik a modern technika vívmányait, csak nincs rá pénzük.

    Az más kérdés hogy a 100 dolláros laptop esetében kvázi peer-to-peer módszerrel meg tudják oldani az internethozzáférést, de a mobiltérerő honnan lesz?
  • Sith
    #12
    off mivel mindenki a saját életét éli, a te példád kb. ua. mint amikor itthon elmesélem hogy megint másfél órát *optam egy ki*aszott kontakthiba miatt... ő azért mert gyorsan futott a zsiráf :)
    on
    szerintem is le lehetne porolni a gyártó sorokat kis dizájn beli módosítás és valami alternativ név és máris meg van oldva 3210 tökéletes példa szerintem
    relative nagy masziv egyszerü és biztonságos :)
  • bandypappa
    #11
    Namost srácok télleg. Most csak a képből kiindulva. A nigériai kis M'bongo önfeledten cseveg a szomszéd törzsbeli spanokkal, hogy ök már a héten a 3. oroszlánt vadászták le a héten. Én érzem csak furcsának a helyzetet. Nem azt mondom hogy nem jó a 10 dolcsis teló, mer jó, csak ahhoz hogy valakinek értelmes mondanivalója legyen, azt elöször taníttatni kell a világ dolgairól (nem hülyék az öslakosok, csak elmaradottak). Oké alapfelszerelés a tuszi törzsben a macséte dárda íj meg a mobilteló, esetleg gps-es, merhogy vadászatnál kell a tájékozódás.
    Ez azért kicsit erös szakadást okoz technikai és a hagyományok szintjén. Ezenkivül a kis M'bongo törzse mivel fizet a tarifákért a szolgáltatónak? 50 kg zsiráfhússal? Nemhinném hogy azt be lehetne rakni a bankba. Itt elöször nem mobilteló kéne hanem infrastruktúra, Róma se 1 nap alatt épült fel.
  • brueni
    #10
    presztizsvesztés lenne a nokiának ha szarér-hugyér adná azt újra, amit régen 60ezerért adott.

    elvből nem...
  • Gerygrey
    #9
    Most komolyan, miért nem lehet előkotorni pl a 3210 porosodó gyártósorait, és újra piacra dobni ezt a típust? Az új modell kifejlesztése is pénzbe kerül, miért nem lehet egy régi, de az alapfunkciókat tökéletesen teljesítő modellt újra árulni olcsón?
  • richy86
    #8
    van 2siemens a35,meg egy a40 raktáron,mind a 3-t adom 10dolcsiért!
    de a pannon amit összeszedet készülékcserés kacatokat azok is mehetnének afrikába,oroszlánt dobálni az is jó,aztán még jótékonykodna is!
  • AgentKis
    #7
    Olcsó alapfelszereltségű kártyafüggetlen mobil, mondjuk 3-5000 forintért nagyon kiráj lenne, vennék mint a cukrot. És az 5000-es ár már jóval 20 dolcsi fölött van, úgyhogy egyet kifizetne a vevő egy szegény ország belinek is. Mondjuk érelme úgy lenne, ha ők utána ki tudnák fizetni a beszélgetés árát. Mer ugye, hiába van telcsije, ha max. az európai főnöke éri el rajta, akinek nem drága a telefonálás költsége.

    Viszont ami fontos: Telefon, SMS, hosszú üzemidő egy akksi feltöltéssel...
  • sgbo
    #6
    Őszintén : ha a mobilt mint pusztán kommunikációs eszközt képzeljük el csak ennyi kell : lehessen vele telefonálni, SMS-t küldeni (hisz nem mindíg elérhető a hívott, hangposta meg senkit sem érdekel), hosszú üzemidő.
    Szép egyszínű kijelző, kellő megbízhatóság és kész.

    Még nálunk is rengeteg embernek nincs szüksége többre, Afrikában meg főleg.
  • bandypappa
    #5
    igen alá kell irni, de azárt már a 10 dolcsis telonál ez furcsa lenne.
  • Hegyikecske
    #4
    most a motorolának van egy full alapkategóriás telója asszem F3... jószar azon még az SMS is extra, ugyanis olyan kijelzője van mint a számológépeknek, ergo ékezetkizárva, olvass el rajta vmit, már az is csoda...
    A megvalósításba azt látnám ésszerűnek mint az olpc-ben, h az se 100dollár de kapható kereskedelmben is - dupla áron. aki azt megveszi kifizeti a sajátja mellett egy gyerekét is... lehet még ugyis megéri, és emellett még a gyártónak is lenne haszna rajta
  • metaljesus
    #3
    de 70 forintért csak akkor kapod meg ha aláírsz két éves hűségnyilatkozatot. itt meg pont az a lényeg hogy a lá natur 10 dolcsi lesz a teló

    azért az sms-es duma tényleg érdekes :D
  • bandypappa
    #2
    Nem a készülék eladása a biznisz, hanem az üzemeltetése. Ezt ugy csinálják szerintem ( mert ugy érné meg gyártói oldalrol) hogy lepaktálnak teszemaszt a vodával vagy a trémobillal és az üzemeltetési hasznon megosztoznak.

    Másik oldalról: nagyügy 10 dolcsis telo, a voda 70ft-ért dobálta mindenkinek meg máshol is vannak ilyen akciok. Tehát a jövöben is igy lesz . A 10 DOLCSIS TELOBOL A SZOLGÁLTATÓK FOGJÁK KURVÁRA MEGSZEDNI MAGUKAT, MERT ELEVE KEVESET FIZETNEK A TELJES KÉSZÜLÉKÉRT, FILLÉREKÉRT ELPASSZOLJÁK ÉS UTÁNA A PÓGÁRON HOZZÁK VISSZA KAMATOSTUL AZ ÁRÁT.
  • Griphons
    #1
    "A gyártást az olyan plusz funkciók drágítják, mint a színes kijelző, a többszólamú csengőhangok vagy az SMS-küldés és -fogadás."
    Az már elég gáz, ha az SMS küldés és fogadás nem alapfunkció egy mobilban. Azt hittem azt fogja példának felhozni, hogy fényképezőgép, bluetooth, infra, esetleg MMS képesség, de hogy SMS???
    Lehet hogy MMS-t akart írni a cikkíró?