Kruza Richárd

Blu-Ray vagy HD-DVD - melyik marad?

A Blu-Ray és a HD-DVD közötti harcból eddig még egyik formátum sem jött ki győztesen, miközben szakértők azt kutatják, hogy mi fogja eldönteni a nagy kérdést - hogy ki lesz a győztes, azt úgysem lehet még tudni.

Annak idején a VHS és Betamax közötti rivalizálás volt hasonló a mostani helyzethez, melyből - sajnos - a technikailag gyengébb VHS jött ki győztesen. Ebből egyérteműen kiderül, sok szempont szerepet játszhat egy ilyen kérdés eldöntésében, és maga a funkcionalitás vagy minőség csak egy a sok közül. A Blu-Ray/HD-DVD harcnak ráadásul az a jellemzője, hogy a két formátum a funkcionális szempontjából majdnem egyforma, tehát egyik sem emelkedik ki.

A gyártók 2007-es kínálatából kiderül, szinte minden lejátszónak kiváló, éles és részletgazdag képe és hangminősége van - a legtöbb felhasználó észre sem veszi a különbséget. Bár a Blu-Ray tárkapacitása valamivel nagyobb, mégis mindkét formátum kapacitása bőven elegendő a legkülönfélébb extráknak, hangsávoknak, előzeteseknek, interaktív menüknek stb, ráadásul a nagy filmstúdiók mindkettőt támogatják. Chris Crotty, az iSuppli elemzője szerint: "A két formátum között nincs elég nagy különbség ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani melyik fog nyerni."



Elemzők szerint sokkal inkább egy olyasmi helyzet fogja eldönteni végül a harcot, mint mondjuk egy karácsonyi vásár, melyen akciósan megjelenik mondjuk egy 500 dollár alatti lejátszó. Igaz ugyan, hogy léteznek Toshiba gyártmányú HD-DVD lejátszók 400 dollár körüli vételáron, viszont fejlettebb processzorral felszerelt és jobb hangminőségű lejátszók - melyeket a vevők jobban preferálnának - egyelőre ennél több száz dollárral többe kerülnek. Hozzá kell tenni, hogy átlagban a Blu-Ray lejátszók valamivel drágábbak mint a HD-DVD-k, ez alól viszont van egy kivétel - a Sony PlayStation 3, ami a 400 dolláros árkategóriában van, de a játékkonzolok, tehát a PS3 és az Xbox 360 ebben a vonatkozásban nem játszanak döntő szerepet.

Közben egyre többen töltenek le HD minőségű filemeket az internetről, ezért nincs is szükségük asztali lejátszókra és lemezekre. "A két formátum rengeteg időt és energiát ölt bele az egymás elleni harcba, miközben lehet hogy együtt kellene küzdeniük a közös ellenséggel - az online piaccal" - mondta Crotty.

Ebben a helyzetben az LG okos lépésre szánta el magát, amikor piacra dobta hibrid lejátszóját. Mivel sokan azért nem vettek még lejátszót, mert várják a harc végeredményét, nyerőek lehetnek az ilyen hibrid lejátszók. "Sokan inkább kicsit többet költenek annak érdekében, hogy tartós legyen amit vesznek" - állította Crotty.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BReal #54
    Remélem egyébként a HD filmeket tároló lemezek és az azokat olvasó egységek (legyen az HD DVD vagy Blu-Ray) hasonló áron fognak csökkeni, mint ahogy a DVD lejátszók és filmek csökkentek/csökkennek. Ma egy új film kevesebb, mint fele annyiba kerül, mint a DVD megjelenése idején.
  • BReal #53
    Dez, nem 3 layeres HD DVDről beszélek, hanem 2 oldalas, 2 rétegűről. Hozzátenném még, hogy a SONY az LCD TV-k területén is, igen fejlett technológiát használ. A mostani EISA LCD TV díjat is ők nyerték. Egyébként azt nem értem, hogy a PS3 miért szerepel gyengén a várthoz képest. Képes BR lemezeket olvasni, ezért persze drágább az XBOX360-nál. Viszont ha azt megnézzük, hogy mindössze egy Samsung BD olvasót lehet PS3 körüli áron kapni (Panasonic BD lejátszó nagyjából 100000-tal több jelenleg, mint egy PS3), így a PS3 már nem is olyan drága.
  • NEXUS6 #52
    Na és akkor most egy kis friss statisztika, BD vs. HD-DVD lemezeladások: 9-1.

    Mert biztos nem számít a PS3.;)
  • dez #51
    azon=azok
  • dez #50
    Sokmindent elsőként fejlesztettek ki, ez talán csak nem baj. Jó cuccok lettek volna azon, inkább az a baj, hogy túl drágán adják. (Kicsit az Apple-re hasonlítanak.)

    Ne csak azt soroljuk, ami nem terjedt el, hanem azt is, ami igen: Walkman, Trinitron CRT, Betacam (professional video, minden komolyabb video- és tévéstúdió ezzel van tele), SPDIF, "1-bites" D/A-k (ma delta-sigmának hívják [megvannak a korlátai, de sokkal jobb, mint az olcsóbb más rendszerű D/A-k]), stb.

    A Sony már jópár éve alkalmazza a Blu-ray technológiát a profi videós termékvonalában, most már le akarta hozni a kommersz vonalra is.

    Évekig próbáltak egyezkedni, nem sikerült... :(
  • Mardel #49
    Én azt próbáltam leírni, hogy a sony mindenben egyeduralkodó szeretne lenni.

    De ha észre is veszi magát, hogy a terméke nem nyerő, akkor is azt próbálja az emberre erőltetni.

    Nemhogy összefogna a két rivális és egybe ölnék bele idejüket és pénzüket (blu ray vs hddvd)
  • dez #48
    1. A PS2, mint első DVD-s, filmezésre is alkalmas konzol, nagy szerepet játszott annak idején a DVD elterjesztésében.
    2. A Blu-rayt enyhén szólva nem csak a Sony támogatja, hanem multik tömege + a filmkiadók nagy része...
    3. Nézd csak meg a HDDVD vs. Blu-ray eladási statisztikákat...
  • Mardel #47
    elírásokért (gépelési hiba) sry. :)
  • Mardel #46
    Jelen pillanatban is döntő szerepet játszik! (A cikkiró meg kicsit le van maradva.) Most pl. emiatt átvette az eladási vezető helyet a Blu-ray, valamivel kevesebb eladásból 2x annyiba ment át, és ez csak növekszik.

    Nem gondolod hogy a nagy sonni a nem a saját papírlemezét szeretné odatolni a tömeg elé, nem a elég pées3 még bluréjt is erősítsd.

    Sony mindig így csinál, egy volt az mp3/atrac3 plusos empéháromlejátszókkal is.
    Meg az asztali Audio,SACD lejátszókkal. Ha megnézed csak a sony támogatja magát.

    Hány mp3 lejátszóban láttál atrac3 plus támogatást, vagy asztali SACD támogatást? Mind2 a sony találmánya. elterjedt?...

    Miért tennének kivételt apléhszésönnel?
  • Mardel #45
    De torrenten nem ilyenek a sebességek. Hiszen az emberek nagyrésze aki feltölt, asszimetrikus ADSL-t vagy valami hasonlót használ, ergo, hiába van 8Mbits-s neted, nem tudod kihasználni, mert nincs akkora feltöltés, max a negyede kb.

    Publikos oldalakon ez van. Mert a ott nem számít az arány így bekorlátozzák nagyon alacsonyra a feltöltést, persze nem számolva azzal, hogy a letöltés is belassul irreális csökkentésnél.

    Privát oldalakon a legtöbb nagy sebességgel rendelkező feltöltő ha úgy látja, hogy nélküle is megy már, akkor kb. 8-10 seeder mellett kilép a bolyból, és teszi fel a következőt.