Gyurkity Péter

Egyénire szabhatjuk a Google térképeit

A keresőcég logikus kiegészítéssel szeretné még népszerűbbé tenni online szolgáltatását: az alapértelmezettként megtekinthető térképeket saját anyagokkal bővíthetjük ki, amelyeket publikussá tehetünk.

A változtatást egyelőre nem harangozták be, de a szemfülesek rögtön észrevehetik az új My Maps elnevezésű fület, amely a Google Maps oldalán jelent meg. Ez lehetővé teszi, hogy a jól ismert térképet saját bejegyzésekkel, képekkel és egyéb tartalmakkal egészítsük ki, személyes és publikus információként egyaránt. A készítők szerint ezzel még tovább növelhetik a szolgáltatás népszerűségét és a felhasználók végre egyénire szabhatják az oldalt, anélkül, hogy ebbe komoly időt és munkát kellene ölniük.


Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy átváltunk az új fülre a térkép mellett balra helyet foglaló hasábban. Itt új térképeket hozhatunk létre, vagy a meglévőt szerkeszthetjük át, meghatározva, hogy kiegészítéseinket az interneten, mások számára is elérhetővé akarjuk-e tenni, vagy ezeket a módosítások kizárólag személyes használatra, saját magunknak szánjuk. Ezt követően megjelenik egy kicsinyke szerkesztői felület néhány gombbal, és hozzáláthatunk a térkép egyénire szabásához. Az egyes helyszíneken, épületeken saját jegyzeteinket helyezhetjük el, képeket rendelhetünk hozzájuk, a főoldalon pedig kiválaszthatjuk, hogy a térkép mely változatát szeretnénk látni - az eredetit, vagy a mások által módosítottat.

Példaként a kalendáriumok, naplók és önéletrajzok egyfajta egyvelegét említi a Google. Az új állásra, továbbtanulásra vágyók az egyes intézményekhez köthetik az írásokat, naplónk bizonyos részeit a különböző városokhoz rendelhetjük, vagy egyszerűen kiválaszthatjuk kedvenc éttermeinket és saját véleményünkkel magasztalhatjuk a kiszolgálást - persze csak azokon a helyeken, ahol a Google Local is jelen van.

Az új kiegészítés az USA-ban, illetve kilenc további országban elérhető a hivatalos nyelven, ezek sorrendben az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország Japán, Hollandia és Spanyolország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #1
    ha még magyar nincs ako' e nem yó