MTI

Megsüketül az iPod-generáció?

Olasz fülészek szerint az MP3-lejátszók terjedése miatt egyre többen küzdenek hallásproblémákkal, és a helyzet hamarosan sokkal rosszabbra is fordulhat.

Az európai fiatalság rákapott az MP3 lejátszókra: már 42 millió fiatal mászkál fülhallgatóval, amelyen - hogy túlharsogja az utcazajt - akár 100 decibeles hangerővel bömböltetik a zenét, mégpedig a fülbe egyre mélyebben behatoló fülhallgatókon. Carlo Giordano, a torinói egyetemi klinika ismert fülész szakorvosa szerint ez "súlyos halláskárosodást okoz."

Olasz orvosok adatai szerint, ha a döntéshozók nem lépnek fel kellő eréllyel a probléma ellen, az MP3- lejátszók terjedése miatt "2015-re a fejlett ipari államokban egymilliárd ember szenved majd rossz hallása miatt, ami akár 60 milliárd euróval is megterhelheti az egészségügyi rendszereket."

Szigorúbb törvényekre van szükség, amelyek a munkahelyen és otthon is megkímélnek a lármától, ezek hiányában pedig könnyen előfordulhat, hogy 2010-re minden harmadik olasz halláskárosodással fog küzdeni - figyelmeztetnek a szakorvosok, akik szerint egyébként a mobiltelefon sem tesz jót a fülnek.

Olaszországban jelenleg a lakosság 12 százalékának van problémája a hallásával, a kezelésre pedig 20 milliárd eurót (ötezer milliárd forintot) fordítanak. A tendencia növekvő, és három éven belül több halláskárosult lehet, mint idős ember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #15
    Barom az aki fej/fülhallgatóval hallgat zenét nem pedig hangfallal.
  • Mighty #14
    Az utolsó bekezdésben van a lényeg:

    "Olaszországban jelenleg a lakosság 12 százalékának van problémája a hallásával, a kezelésre pedig 20 milliárd eurót (ötezer milliárd forintot) fordítanak. A tendencia növekvő, és három éven belül több halláskárosult lehet, mint idős ember."

    Szerinted annak a 20 miiliárd eurónak nem lenne jobb helye?
  • Garrett27 #13
    amúgy kiskoromban a metallistákról állították, hogy nagykorukra megsüketülnek, de nem jött be... :P
  • Garrett27 #12
    bezony, nem a mi hallásunk jobb, hanem "az övék" rosszabb... :S
  • TH448 #11
    Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem örülnék neki, ha például pár év múlva az én drága adómból fizetnék mondjuk annak a gyereknek a kezelését, aki olyan hangerőn hallgatta a zenét(fülhallgatóval), hogy a metró kocsi másik végén hallottuk. Aki hülye, hal(l)jon meg, de ne a többiek adóján...
  • Magnificat #10
    a walkman időkről is pont azt mondták, hogy megsüketül a generáció... hát spec nem történt meg... (hülyülni hülyült, de az más kérdés)
  • ssdb #9
    aki nem tudja mi és h kell kezeleni hát istenem :S Ő dolga baya
  • AranyKéz #8
    "jogos-e a drogok betiltása"

    Hahaha, pont jóba nyúltál bele.
  • BlackRose #7
    A KRESZ nem azért van, hogy téged vigyázzon saját magadtól, hanem, hogy téged vigyázzon másoktól és másokat tőled. És ez így jogos. Érezni kell a két dolog közötti különbséget.
  • Atomy #6
    A walkman majdnem 30 éves, ez a probléma már ott is felmerült mégsem süketültek meg annyian amennyit jósoltak. (Egyébként a jó hallás sem feltétlenül jó nagyvárosi környezetben, a háttérzajok miatt igen nehéz tanulni vagy dolgozni, moziban, bármilyen zenés szórakozóhelyen nem lehet megmaradni)