MTI

Az alapító a számítógépes bűnözésről

Vinton Cerf, az internet "alapító atyja" az 1960-as években dolgozta ki annak a módját, hogy miként lehet számítógépek útján kommunikálni.

1976 és 1982 között az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban a Darpa ügynökség vezetője volt, ezekben az években született meg az internet "őse", a katonai kommunikáció Hálója. Cerf, aki jelenleg az internetet menedzselő, az amerikai kormány által felügyelt magánszervezet, az ICANN elnöke és a Google alelnöke, a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjúban fejtett ki az internettel kapcsolatos néhány problémát.

A világháló - mondta - az utóbbi években rendkívül gyorsan terjedt, számos területen idézett elő nagy változásokat, ugyanakkor bűnös tevékenységek is segítőjévé vált. A világon mindennap bekapcsolt, mintegy 600 millió számítógépből 100-150 millió sérülékeny, ezt használja ki többek között a cyber-bűnözés.

Nem könnyű ezt megakadályozni, mert a világ minden részéből kiindulhat. Már a rendszer születésekor vita volt a mérnökökből és matematikusokból álló csoportban, mert felismerték a támadhatóságát. Ugyanakkor bíztak abban, hogy a technológia kifejleszthet olyan eszközöket, amelyekkel meg lehet védeni. Arra azonban nem gondoltak, hogy a támadások ilyen masszívak, erőszakosak lesznek. Igaz, az internet ilyen átütő sikerére sem számítottak, pedig éppen ez a siker robbantotta ki az informatikai bűnözést.

Vannak még megoldatlan problémák ezzel kapcsolatban, de a technikusok egyre hatékonyabb ellenőrzési technológiákat dolgoznak ki. Ma, ha elkövetnek egy informatikai bűntettet, két-három óra alatt meg lehet találni azt a számítógépet, amelyről elindult a támadás. Az ellenrendszabályoknál véleménye szerint vigyázni kell arra, hogy ezek a rendszert ne bénítsák le, ugyanakkor szükség van egy normatív keretre, amely kivétel nélkül mindenkire érvényes.

Másfél évvel ezelőtt egy tuniszi konferencián számos ország képviselői nyilatkoztak úgy, hogy az internetet ki kellene vonni az ICANN felügyelete alól, és az ENSZ-nek kellene átvennie ezt a szerepet. Mivel azonban a többség szerint ezzel a bürokrácia és a politika lépne be a rendszerbe, a javaslatot elutasították. Létrejött viszont Tuniszban az Internet Government Forum, amely kidolgoz egy, a számítógépes bűnözés elleni stratégiát és közös szabványokat állapít meg.

Cerf szerint ez fontos munka, amelyről keveset beszélnek. De hogy mennyire szükség van rá, az felmérhető, ha arra gondolunk, milyen következményei lehetnek az elektronikus aláírás általános elismerésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #1
    Cerf április elején előadást tart majd nálunk is a Mindentudás Egyetemén