MTI

A Hálón neveletlenekké válunk

Az internetes kommunikációban az emberek sokszor agresszívebbek, neveletlenebbek, mint személyes kapcsolataikban. Erra a problémára már felfigyeltek a pszichológusok is.

Egy amerikai kutatás szerint ennek különböző okai vannak, így a Háló által biztosított névtelenség, az a tény, hogy nem látjuk-halljuk a másik felet, vagy az idő, amely az elektronikus posta elküldése és annak a címzett által elolvasása között eltelik. De lehet a túlzott öntudat is, amelynek kedvez a számítógép előtt eltöltött magányos órák nagy száma - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az e-mail gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek, de ez a hatás némely esetben lehet pozitív is, ha valaki túlzottan félénk és az internet ad számára bátorságot a kommunikáláshoz.

A probléma gyakori a serdülőknél, de nemcsak őket érinti. Ma egy új tudományág, a szocio-neurológia tanulmányozza, hogy mi történik az agyban, amikor két személy közvetlenül beszélget egymással és akkor, amikor a dialógus virtuális síkon folyik. Ez utóbbi esetben nincsenek meg azok a jelzések, amelyek a direkt kapcsolatnál lehetővé teszik a mondanivaló méretezését a beszélgető partner és fizikai reakciói alapján.

Az empátia-központ az agykéreg homloki részében van. Akinek a homloki agykérges sérült, mindenféle bakit követ el és érthetetlen cselekedetekre ragadtatja magát. Az ép kéreg viszont felhasznál minden szociális jelzést a hanghordozásból a fintorig, amelyek a virtuális dialógusból értelemszerűen hiányoznak.

Egy agresszív, gyorsan elküldött e-mail valószínűleg nem születne meg, ha küldője szemtől szemben állna a címzettel. Az ártatlan mondatok is tévesen értelmezhetők e fizikai jelzések nélkül. Egy kísérlet kimutatta, hogy például a diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással, egészen más hangnemet ütöttek meg az e-mail kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balage74 #8
    gyűlik, gyűlik:D ÉN szeretem ezt a "beszólok" típust:D
  • Indigo #7
    Háhá, előbb meg kellene tanulni fogalmazni és helyesen írni, hogy egyáltalán komolyan vegyenek, háhá... Kétszer olvastam el a hsz-ed, és még mindig csak sejtem, hogy mit akartál mondani...
  • HJPOWER #6
    Teljesen más úgy nyilatkozni, hogy adod az egészhez a pofád, vagy csak magyarázól a nagyvilágba.... Ehhez nem kell túl sokat kutatni...
    Amúgy mennyi pénzt tudnak ilyen faxságokra költeni.
  • Vorpal #5
    Szintén egyetértek - olyan szinten találkoztam megnyilvánulásokra én is,
    hogy öröm volt nézni - és beszélek itt a reakciókról az én mondanivalómra.
    Nem hiszem, hogy valaki a valamilyen szembe merné mondani azt amit ide kihány alkalmankén véleményként - mert tudja, hogy ugy orrbavarják,
    hogy tanul valamit egy életre - és valóban kinn a való világban ez a legritkábban
    is fordul elő.

    Bár ez a cikk rámutat miért de engem azért érdekelne,
    mi játszódik le egy-egy felelőtlen megnyilvánulás
    közben a szerző fejében - pl : háhá de megattam nekik vagy ilyesmi?
    én vagyok a király ha bekapatom mindenkivel.

    Nekem a legjobb eddig - a az én gépemen tökéletesen müködik -
    - elmész te a véres rákba a gépeddel volt - azért ez kicsinyesebb volt akármi .D
  • AranyKéz #4
    Ez hülyeség.

    Faszok vagytok :P
  • Balage74 #3
    Atomy nincs igazad, sajna többször tapasztaltam már a neten azt amit most leírtak itt. A névtelenség bátorrá tesz, de amint kideríted, hogy ki az illető ,még ha nem is ismered (hidd el nem nehéz sokszor kideríteni mind a nevet, mind a lakhelyet, telefonszámot méghozzá legálisan) és közlöd vele akkor megszeppen. Én ezt kipróbáltam. Sajnos teljesen független, hogy az illető milyen iskolát végzett vagy hogy mit dolgozik. Mindenesetre én - mikor ez történt - jól szórakoztam az illető(-k)-ön:D, levelet is váltottam többször egyikőjükkel, elég tanulságos volt a sztori számomra.
  • Atomy #2
    "Az e-mail gátlástalanná tesz, mondják a szakemberek"
    Ez hülyeség, azok az emberek akik személytelenül gátlástalanok akkor is azok amikor szemben állnak egy másik emberrel, csak akkor gyávák is, félnek attól hogy mit fog tenni vagy gondolni akivel beszél meg azok akik hallgatják. Persze nagyon nem lehet elítélni őket hisz az emberek 99%-a nem veszi jó néven ha szemébe mondják a kritikát még akkor sem ha kultúrált formában teszik.
  • viktro #1
    "diákok, akik kifogástalan és udvarias modorban beszélgetnek egymással"

    loool, léteznek ilyenek? :D