Berta Sándor

Egy nap számítógép nélkül?

Helmut Schmidt német kancellár 1978-ban azt próbálta elérni, hogy az emberek tartsanak legalább hetente egy televíziómentes napot. A kezdeményezés éles vitát váltott ki. Most néhányan az internetmentes nap mellett lobbiznak.

Az új kezdeményezői Denis Bystrov és Michael Taylor weboldal-üzemeltetők, akik szerint sokak számára egyetlen nap számítógép nélkül is extrém nehéz, sőt elviselhetetlen és elképzelhetetlen lenne. "Amennyiben egy napra eltűnne a számítógépük, tudnának élni nélküle?" - teszi fel a két szakember a kérdést.

Bystrov és Taylor azt szeretnék elérni, hogy az általuk idén március 24-re meghirdetett úgynevezett Shutdown Day keretében minél többen kapcsolják ki a számítógépüket és próbálják ki, hogy kibírják-e 24 órán át PC nélkül. A résztvevőknek regisztrálniuk kell magukat, meg kell adniuk az e-mail címüket és azt, hogy mit akarnak aznap tenni. Az akcióhoz eddig 10 000-en csatlakoztak és 1600-an mondták azt, hogy nem tudnak meglenni a számítógépük nélkül.

A két weboldal-üzemeltető azt szeretné elérni, hogy egyre többen csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz. Fontos, hogy aki így döntött, az más számítógép elé se üljön le. Az akcióhoz tartozó blogban egyébként arra hívták fel a figyelmet, hogy nemrég Bill Gates is úgy nyilatkozott, korlátozza a gyermekei számítógép előtt eltöltött idejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bermuda3 #15
    oké. ha más kategória akkor igazad van. csak én nem kezdtem el kategóriákra bontani rögtön az embereket.
  • Mighty #14
    Az szerintem egy teljesen más kategória. Az én munkám is a számítógéphez köt, napi 8-9 órában. Kivitelezhetetlen lenne az ilyen és hasonló munkahelyen a számítógép nélküliség.
  • bermuda3 #13
    jó de azért olyan is van akinek abszolut sztgép a munkája! és azért nem tud elszakadni mert mindennap ott kell ülnie. 7végén meg dolga van a gépen :)
  • Mighty #12
    Ez a gépmentes nap a nyugati országokban szerintem sokkal problémásabb, mert már rengeteg mindent net-en keresztül intéznek (bevásárlás, ügyintézés, stb). Nálunk ugye ezek még nem nagyon vannak elterjedve, úgy hogy itt csak azok mondják (szerintem), hogy nehéz lenne gép nélkül, akik nem tudnak elszakadni a játékoktól/chat-eléstől, stb.
  • bermuda3 #11
    én nyáron elmegyek táborba és nem fogok gépezni 8 napig... simán kibírom. de amíg itt a gép addig nem fogom kínozni magam azzal h csak úgy poénból nem használom...
  • rágógumi #10
    fu én nem birnám gép nélkül :|
  • ProClub #9
    Nekem nem lenne probléma... attól eltekintve, hogy a munkaeszközöm. Egyébként szoktam számítógép-mentes napot tartani. TV-zni meg... egyáltalán nem szoktam. 3-4 havonta egyszer. :D
  • ssdb #8
    ha a mobilom velem van amin van net és MSN akkor nincs gond :) De ha az se akkor már gázabb a szitu. Egy nap teljesen elzárva... kiba nehéz lenne.
  • HuAn82 #7
    Simán kilehet bírni. Sőt még többet is.
  • Teppik Amon #6
    Menjenek már valahova. Miért ne lehetne kibírni 1 napot (hetet, akármennyit) gép nélkül? Van hogy 16 órát nyomom van hogy egyáltalán be sem kapcsolom. Sőt még a nyaralásokba sem haltam bele.
    Hype az egész. Démonizálás. Mondjuk én ugyan olyan nagyra értékelek egy jó könyvet mint mondjuk az Obliviont.
    Egyébként a természetjárást is össze lehet kötni a technikával. Tessék kipróbálni a geocaching-et :)