MTI

Gigabites hálózatfejlesztés fejeződött be öt dél-borsodi településen

Lezárult a Szupergyors Internet Program (SZIP) hálózatfejlesztése öt dél-borsodi településen, a közel 140 millió forint értékű beruházás záró sajtótájékoztatóját ma tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszadorogmán.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a kistelepüléseken élő embereket ugyanúgy megilleti a gyors internet, a megfelelő minőségű utak és oktatás, vagy a könnyen elérhető közösségi terek, mint a nagyobb városokban élőket. Mindenkinek egyformán kell biztosítani a megfelelő infrastruktúrához történő hozzájutást - hangoztatta az államtitkár. Tállai András hozzáfűzte, az ilyen célok elérést segítik a különböző operatív programok, amelynek finanszírozását az Európai Unió mellett a hazai költségvetés is támogatja.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, a SZIP mintegy 150 milliárd forint értékű, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program segítségével megvalósuló fejlesztése a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű hálózatfejlesztési program. Az országos projekt keretében a mezőcsáti járás öt településén közel 140 millió forintból építették ki az internethálózatot és összesen 247 háztartás lefedése valósult meg.

Ezeken a településeken a legkorszerűbb optikai hálózat jött létre, akár 800 Mbit/s sávszélességű internetcsomagra is elő lehet fizetni - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, az itt élők ugyanolyan minőségű internetet kapnak, mint egy nagyvárosban, vagy a sűrűbben lakott területeken. Debreceni Győző, a Szupergyors Internet Program projektvezetője a beruházással harminc hónap alatt készült el a kivitelező, amely a hálózat kiépítése mellett a települések közterületein ingyenesen elérhető wifi-pontokat is létesített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!