SG.hu

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, a fejlesztés eredményeként az ország csaknem teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. A projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával több mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg - közölte a KIFÜ.

Az EU Digitális Menetrendje és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célul tűzte ki, hogy 2020-ra minden háztartás számára biztosított legyen a legalább 30 Mbps (megabit/másodperc) sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége, valamint az, hogy a háztartások legalább felében 100 Mbps-os internet hozzáférés álljon rendelkezésre. A vállalt NGA (Next Generation Access, újgenerációs hozzáférés) hálózatfejlesztést kiemelten az ellátatlan, felzárkózó, alacsonyabb népsűrűségű, aprófalvas, elszórt tanyás és ritkán lakott hegyvidéki területekre kellett megtervezni.

A fenti célkitűzések teljesülése érdekében indult el a szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása nevű pályázattal a Szupergyors Internet Program (SZIP). A projekt keretében létrejött egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési adatbázis is, amely alkalmas volt a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére és a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására.

A szolgáltatók önerős vállalásával mintegy 300 ezer, míg az állami támogatású pályázatokkal 196 járási pályázatban közel 350 ezer igényhely ellátása valósult meg. Magyarország 30 Mbps vezetékes internethálózati lefedettsége 2020-ra meghaladta a 95 százalékot, a projekt keretében bevezetett speciális mobilszolgáltatással kiegészítve elérte a teljes lefedettséget. A gigabites elérésre képes háztartások aránya 2022 végére átlépte a kétharmados küszöbértéket. Az infrastruktúra kiépítése során mintegy 22,5 ezer kilométer optikai kábelt fektettek le, és 8,3 ezer kilométer új alépítményi infrastruktúrát építettek ki - közölték.

Spaller Endre, a KIFÜ elnöke rámutatott: a program keretében 3800 közintézmény, iskola és önkormányzat kapott korszerű optikai hálózati csatlakozást, ami a közigazgatási és közszolgáltatások hatékonyabbá tételét támogatja. A projekt sikere nemcsak a szélessávú hálózatok fejlesztésének köszönhető, hanem a magyar digitális infrastruktúra és gazdaság fejlődésének mérföldköve is. Az elért eredmények hatására Magyarország már most a digitális térkép élmezőnyében található, az OECD globális összesítése szerint hazánkban a nyolcadik legmagasabb a letöltési sebesség országos átlaga - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • repvez #2
  ja ez jo nagy kamu meg pénzlenyulás, mert papiron lehet hogy megcsinálták, de felénk se történt semmi fejlesztés sem, még mindig a maximális inviteles adsl csomagban vagyok ami 15 mbit/0,9mbit tehát a feltöltéssel egy képet is több mp feltölteni , nem hogy 1 gigabites ,de még a cikkben emlitett 30 mbites sebességtöl is messze vagyok.
  Papiron persze a polgármesteri hivatal már 2020ban megadta az engedélyt a fejlesztésre a területen aminek 2018 van volt a pályáztatása és itt vagyunk 2024 ben ,de még nem történt semmi mozgás ahogy irtad egy kapavágás nem történt.
  2022ben amikor az invitelt megvette a digi akkor hirdették, hogy fejlesztik a területet és 1 gigabites netet kap mindenki akinek már van inviteles netje. felhivtam a központot és a helyi uzletkötöt is, de csak azt a választ kaptam, hogy még nem tudják mikor lesz ,de majd értesitenek, ennek is már 2 éve . szóval nem anynira sikerstory ez.
  és arról sem beszélve, hogy nem egy eldugott helyrol van szó, mert 4kmre egy nagyobb város és 30kmre egy megyeszékhely van , nem egy tanyavilág vagy hegyes vidék ahova nem tudnák megcsinálni, nem hiszem, hogy a 3%ba esnénk.
 • kjhun #1
  Szép kis mese... Mert erre mifelénk, még kapavágás sem történt eddig, hogy húznák, azt a fránya optikai kábelt! A maradék 3%-nyi internetező, örökké az őskorban marad??? Mobil/mikrós net, nem ér!!