SG.hu

Egyre több az internetbanki ügyfél

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Összefoglalójukban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit közölték.

2006 harmadik negyedévében a hazai pénzintézetek internet-használati indexe, a GKI - T-Mobile e-Pénzügyi Index, mely a bankok internettel kapcsolatos várakozásait tükrözi, 33,2 volt, ami az előző negyedévhez képest kismértékű növekedést mutat. Igaz a pénzintézetek az internetben rejlő lehetőségeket némileg lejjebb értékelték, mint az előző negyedévben, az online felület piac-átalakító és ügyfélnövelő hatását pozitívabban látják.


2006. szeptember 30-án az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 1 millió 72 ezer internet-banki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 12%-kal több mint 3 hónappal, és 59%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az internet-banki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban közel 168 ezer volt, ami 18%-os, illetve 64%-os növekedést takar a megelőző 3, illetve 12 hónap során. 2007 első félévének végére a lakossági internet-banki ügyfélkör nagysága várhatóan 1,31 millió, vállalati ügyfélköré pedig csaknem 210 ezer körül alakul majd.

Az elmúlt időszakban egyre több fórumon jelennek meg olyan hírek miszerint a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket (főképp a díjazáson keresztül) az online tranzakciók irányába terelni. Ezt támasztja alá az is, hogy a bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között (utóbbiak esetében kiemelkedő mértékben). A második, illetve harmadik helyre a vállalati ügyfélkör esetében a tranzakciók ellenőrzése és a számlainformációk interneten keresztül történő lekérdezése került.


A lakossági ügyfelek esetében a pénzintézetek várakozása alapján a második, illetve harmadik helyre a befektetési jegyek, illetve állampapírok online vétele és eladása került. E két tranzakciótípus esetében a bankok várakozásai tovább javultak az elmúlt negyedévben, amit az internetes értékpapír-szolgáltatásokra szerződött ügyfelek dinamikus növekedése is igazol.

A felmérés 2006 novemberében történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívekkel megkérdezve a hitelintézeteket a 2006 harmadik negyedéves adatokról és a várakozásokról. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 69%-a a képviseltette magát a felmérésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!