MTI,Napi Online

Itt az iPhone-őrület

Hatalmas szenzáció az iPhone, az internetes oldalak böngészésére, levelezésre, zenehallgatásra és filmnézésre egyaránt alkalmas telefon.

Az iPhone a mobilkészülék, a kézi számítógép és az Apple piacvezető zene- és videoletöltő eszköze, az iPod egyesítése. Ennek megfelelően telefonálásra, levelezésre, internetezésre, zene, illetve videoklipek letöltésére és hallgatására, illetve nézésére egyaránt alkalmas - egyszóval teljes értékű hordozható multimédiás berendezés. További különlegessége, hogy alig több mint egy centiméter vastag, és billentyűk használata helyett a tenyérnyi képernyőjén megjelenő szimbólumok megérintésével lehet működtetni.

A nagy érdeklődést jól mutatja, hogy a Google internetes kereső szerda délután - szűk egy nappal az Apple új fejlesztésű készülékének bemutatója után - már 10 millió találatot jelzett az iPhone kifejezésre. A nagy érdeklődés korántsem meglepő, hiszen az iPhone az utóbbi évek legjobban várt fogyasztói elektronikai készüléke, amely teljesen új felfogásban készült - hasonlóan az Apple olyan korábbi nagy újításaihoz, mint például az iPod digitális zenelejátszó, amelynek új generációs változatai már mozgóképek, játékok, hangoskönyvek és fényképek feltöltésére és lejátszására is alkalmas.


Az Apple az internetes zeneletöltésben már megmutatta, hogy egy üzletág állócsillagát is képes elmozdítani, hiszen a walkmanok új generációját képviselő iPod zenelejátszók behozhatatlannak látszó előnyt szereztek a walkmant bevezető Sony hasonló készülékeivel szemben. Az iPhone bemutatásakor máris közölték, hogy már az idén egymilliót, 2008-ban pedig 10 milliót akarnak eladni belőle, miközben az annál kevesebbet tudó Blackberryből például a legutóbbi negyedévben csak 1,8, a Palm kézi komputereiből pedig mindössze 1,21 millió kelt el.

Bár Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója csak a cég idei Macworld konferenciáján mutatta be különleges mobilkészülékét, az iPhone-t, ez is alaposan megmozgatta tegnap a mobilkészülék- és kéziszámítógép-gyártó társaságok részvényárfolyamát. Az előbbiek részvényei 1-2 százalékkal, a kézi számítógépeket gyártó brit Palmé 5,7 százalékkal gyengült, az e-mailek fogadására és küldésére képes Blackberry készülékeket gyártó amerikai RIM-é 7,9 százalékkal zuhant. Az Apple részvényei eközben 8,3 százalékkal emelkedtek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár elsősorban a hangátvitelt szolgálja, az iPhone vérbeli "okos" telefon, amely minden funkcióval rendelkezik, amire csak vágytak a fogyasztók. Mivel vezeték nélküli internet kapcsolattal is bír, mikor érzékelője talál egyet, a készülék automatikusan átáll a sokkal költségesebb mobilhálózatról a WiFi-hálózatra. Az iPhone a rendkívül népszerű, úgynevezett VoIP technológián alapuló ingyenes internetes telefonálásra is alkalmas, hiszen a Skype és a Yahoo! Messenger with Voice elnevezésű szolgáltatás egyaránt elérhető vele.

Az iPhone továbbá 2 megapixeles kamerával is rendelkezik és magába olvasztja az iPodot is. Az egyre nagyobb méretű kijelzőre és a kezelhető billentyűzetre irányuló mobiltelefon-használói igényeknek megfelelően szokatlanul nagy, a kezelőfelületet és a kijelzőt egyaránt magába foglaló érintőképernyővel működik és mindössze négy gomb van rajta.

Szakértők szerint az iPhone sokkal több, mint egy jó telefon, egy nappal a bemutató után már sokan a telefónia új korszakának beköszöntéről beszélnek: a Reuters brit hírügynökség szerdai összefoglalója szerint a mobiltelefonnal első alkalommal jelentkező Apple alaposan átalakíthatja a piaci viszonyokat. A forradalmian új megoldásokat felvonultató iPhone hatalmas kihívást jelent a mobiltelefon-gyártóknak, akik most várhatóan lázas fejlesztésbe fognak, hogy minél hamarabb behozzák a pozíciójukat fenyegető Apple-t.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iPhone a legdrágább típusokat magába foglaló úgynevezett high-end kategóriában lép be a versenybe. A vetélytársak új fejlesztései is ebben a szegmensben jelennek majd meg először, de ahogy lenni szokott, az újítások - inkább előbb mint utóbb - feltűnnek az olcsóbb kategóriába tartozó készülékekben is.

Az iPhone megjelenésének érdekes hatása lehet, hogy megadhatja a döntő lökést a legendás angol popzenekar, a Beatles felvételeit gondozó - történetesen Apple Corps nevű - cégnek, hogy végre hozzájáruljon a "gombafejű" csapat munkásságának digitális úton való terjesztéséhez. Egyes elemzők legalábbis hírértéket tulajdonítanak annak, hogy Steve Jobs Apple-vezér keddi prezentációján, ahol bemutatta az iPhone-t, a Beatles Lovely Rita című száma volt az aláfestő zene. A Reuters tudósítása idéz egy bennfentest, aki szerint "előrehaladott tárgyalások zajlanak az Apple és az Apple között."

Előfordulhat azonban, hogy az iPhone új nevet kap még mielőtt megérkezne a boltokba, mert a Cisco óriásvállalat korábban levédette a márkanevet és három hete azonos nevű internetes telefonszolgáltatást indított. A The Times című brit napilap honlapján szerdán megjelent cikk szerint az Apple évek óta tárgyalásokat folytat a Ciscóval a márkanév használatáról. Az iPhone bemutatója előtt egy nappal az Apple jogászai már a megállapodás véglegesnek szánt változatát küldték meg a Ciscónak, ennek részleteiről azonban nem nyilatkoztak a felek. Egyes kommentátorok úgy vélik, hogy ha nem sikerül dűlőre jutni, az Apple inkább kerülni fogja az összeütközést a Ciscoval és valószínűleg PodPhone-ra nevezi át a készüléket - ez annál is valószínűbb, mivel a Cisco már be is nyújtotta keresetét egy kaliforniai bíróságon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Magyarországon is élénk érdeklődés előzte meg az Apple kedden bemutatott mobiltelefonját. Ezzel együtt az európai felhasználóknak még jó ideig várniuk kell a készülékre, ugyanis az első példányok itt csak 2007 év végén jelennek meg - közölték a cupertinói székhelyű vállalat magyarországi képviseletét ellátó ITM CE Szolgáltató Kereskedelmi Kft.-nél.

Az árral kapcsolatban azonban hivatalosan semmilyen konkrétumot nem tudtak mondani, azt azonban megjegyezték, hogy az iPhone a drága készülékek számát növeli, hiszen a legkisebb, 4 gigabyte-os kapacitású mobiltelefonért az Egyesült Államokban 499 dollárt kell leszurkolni a kasszánál, ám ez a "kedvező" ár csak kétéves hűségnyilatkozat esetében érvényes. Ezt figyelembe véve egy neve elhallgatását kérő ITM CE-alkalmazott úgy vélekedett, ezen kivitel kártyafüggetlen ára 200 ezer forint körül alakulhat Magyarországon. Hozzátette, ez csak magánvélemény, ugyanis nincs még kialakult elképzelés, hogy a telefont hogyan és milyen csatornán keresztül forgalmazzák belföldön.

A Nokia - érdeklődésünkre kifejtett - álláspontja szerint márkaerejük, technológiai vezető szerepük és gyártókapacitásaik együtt adottak ahhoz, hogy a multimédiás készülékek piacát vezessék. A finn cég állítása szerint tavaly csaknem 40 millió eladott készülékkel egyértelműen globális piacvezető volt ebben a szegmensben, ahol a teljes piac 90 millió, ám várakozásaik szerint ez 2008-ra eléri a 250 milliót. A Nokia számára az internetkonvergencia hatalmas lehetőségeket kínál a további terjeszkedésre, és sok versenytárs számára is van még hely ezen a gyorsan bővülő piacon.

Arra a körkérdésünkre, hogy mikor és milyen áron jelenhet meg az Apple új készüléke a magyarországi szolgáltatók kínálatában, s mikor kezdenek tárgyalást erről, a következő választ kaptuk: "A Pannon örömmel üdvözöl minden új releváns terméket és nyitott a tárgyalásokra. A konkrét dátumról és számokról korai lenne még nyilatkozni. A Pannon elkötelezett a zeneletöltés, zenei tartalmak ügyfeleink részére történő biztosításában, illetve készülékportfóliójában is folyamatosan megtalálhatók a legújabb mobil zenei szolgáltatásokat nyújtó mobilszélessáv-képes készülékek is, így érdeklődéssel várjuk az Apple piacra lépését."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #128
    Innen kezdődik a multimédiás telefon
  • precision #127
    Szép az iPhone, jó az iPhone, okos az iPhone, DE:

    - ez már megint egy 'almás' termék, ami más mint a többi igaz, biztos van amiben jobb mint a konkurencia, de semmiképp sem forradalmi... megint a bármit el lehet adni tipikus esete forog fenn, azzal a kivétellel, hogy azért az iPhone nem szar végülis, csakhát drága...de vkinek biztos megéri majd, ezzel nincs is gond

    - az apple hajlamos úgy viselkedni, mint a microsoft, abban a tekintetben, hogy szinte már magáénak tekint olyan dolgokat amik már korábban léteztek. Igen most a touchscreenre gondolok. A marketing olyannyire elsötétíti az amúgyis sötét agyú egyszeri felhasználókat, hogy ilyen hsz -ek születnek, mint pl itt, hogy forradalmi mert van benne touchscreen...nadehát kérem...nézzetek meg egy mostani cikket ugyancsak itt az sg -n, asszem az a címe hogy 25 év mulva a mobil, v. vmi hasonlo... ott is van egy ilyen mondat hogy a jövő mobilja abban fog különbözni a mostanitól megjelenésében, hogy nem lesznek rajta gombok, hanem egy nagy érintőképernyő lesz az egész, és ide van bevezetve az a mondat is ami ugy szól, hogy MA csupán az iPhone rendelkezik ilyennel...itt borult el az agyam, elsötétült minden, és miközben tajtékzott a szám, és az ütőerem épp elpattanni készült, az apple marketingesére gondoltam, hogy azért ennyire nem kéne hülyének nézni az embereket. Igenis vannak ma is érintőképernyős telefonok. Nincs rajtuk alma, de a képernyőjük érintésérzékeny.

    Amugy ehhez az egész iPhone mizériához még annyit, hogy miközben ezeket a sorokat írom, az apple nálam is elérte a célját, mégpedig, a telefonról beszélek. Ez már vmilyen szinten manipuláció, ami féreg dolog. Tanultam marketinget, tudom hogyan lehet csupán egyszerű reklámokkal rávenni az embert arra hogy vedd ezt a terméket mert ha nem szar alak vagy. Ezért nem értek egyet ezzel az agresszív, egy-két helyen picit "ferdítő" reklámhadjárattal.

    Ennek ellenére azt mondom, hogy egy bizonyos rétegnek ez jó vétel lesz...lesznek olyanok is akik presztízsből, neadjisten divatból fogják venni, lesznek akik csak azért mert szimplán tetszik nekik, ezzel sincs semmi bajom, engem nem izgat különösebben hogy ki fogja venni...a lényeg, az apple szempontjából hogy igenis venni fogják.
    Én biztos nem adnék ki érte ennyit, holott tetszik a designja miatt.

    Na, szófosás vége.
  • juzosch #126
    Én most vettem telót, az jó lesz vagy 3-4 évig. Akkorra megjelenik az iPhone normális változata (3G, stb), és talán már megfizethető is lesz:)
  • NEXUS6 #125
    Pontosan, egy valóban forradalmi kezelőfelelület mellé gyak semmit, csak éppen annyit, hogy még működjön mint média lejáccó és mobil telcsi.

    1-2 GB-nyi anyagot csak zeneszámokkal marha gyorsan el lehet fogyasztani, még néhány film esetleg aztán a kisebbik 4GB-os változat már fullon is van.

    Viszont csak 1 cm vastag. Nem mintha az a plusz 1 centi nem férne el az ember zsebében: 1 normális aksi, egy wincsi, vagy bővítőkártya hely még éppen beleférhetett volna abba a plusz 1 cm-be.
  • juzosch #124
    Egyébként ahogy nézem csak annyi mindent pakoltak bele, ami a forradalmi megoldásai mellé kellenek. Se több, se kevesebb.
  • Sly06 #123
    megvan az új irány, és sztem nem is kell sokat várni sorra jönnek majd a koppintások. de ez tuti hogy a apple forradalmi új kütyüt hozott össze, és jöhetnek itt a dumák hogy már ebben is volt meg abban is, mégsem láttunk eddig semmi hasonlót...
  • BRobee #122
    Lehet, hogy tudtak volna jobbat csinálni, lehet, hogy tudtak volna korszerűbbet csinálni.. De ez így mégtöbb pénz, hisz majd kijön egy év múlva feketében, nyakpánttal, 20 giga memóriával és 3G-vel. Forradami lesz ismét, és tejelni fognak a potenciális vásárlók. Jól ki van ez találva. Egy biztos, a Zune-ba akorát rúgtak, amekkorát lehet:D
  • juzosch #121
    Akkor te ne vegyél ilyet, ha nem kell. Ennyiért én sem veszek. De ettől még a kezelőfelület forradalmi marad.

    Nem ugyanarról az érintőképernyőről van szó ez messziről látszik. (ez olyan, mintha a HDSPA-t fikáznád, mondván már 3 éve is neteztél, szépen elsunnyogva, hogy csak GPRS-en) Az Apple úgy csinálta meg ezt az érintőképernyőt, ahogy mindig is kellett volna. Az eddig alkalmazásoknál az ujjunk csak az egér helyettesítője volt és kész, most mindez egy új minőségi dimenzióba emelkedett. Kereskedelmi forgalomban először.

    Persze ez nem ANNYIRA nagy dolog (elmarad pl az említett HDSPA jelentőségétől), de a szokásos +1mpixel, x giga memória stb újdonságok közül messze kiemelkedik.
  • NEXUS6 #120
    Ég és föld persze, többek között mert ezek 3 éves készülékek.

    Érintőképernyősek?
    Igen

    Van bennük teló, esetleg 3G?
    Igen

    Tud videót, zenét lejáccani?
    Igen

    Van néhány GB tárolókapacitásuk?
    Igen

    Igen láttam a videót, de könyörgöm, amikor telózok vagy zenét hallgatok/videót nézek, valami júzer progit nyomatok, akkor marhára nem érdekel, hogy milyen csilivili a kezelőfelület. Csak az, hogy memennyi szám/videó fér rá (-4/8 GB - és lévén hogy nem bővíthető, ennyi pénzért szégyen), milyen mobil szolgáltatást tudok igénybe venni (nincs 3G), milyen progik futtathatók (java progikat azt valszeg tudja, de a symbianra már a SONY rátette a mocskos kezét, szal maradt az Apple saját OS-e, arra meg kérdés mennyi mobilos alkalmazás lehet a bemutatottakon kívül).

    Aláírom télleg fasza a kezelőfelület, de kb 15000 Ft pluszt ér meg, nem 10X ennyit, 100-200 ezret!!!!!
  • juzosch #119
    iPhone

    Van itt 1 érdekes video, vagy ezt nem láttad, vagy más érintőképernyős eszközt nem láttál még közelről.