Berta Sándor,Specker Balázs

A fejlett országokban is megjelenik az olcsó laptop

Nicholas Negroponte, az MIT Médialaboratóriumának alapítója és a projekt szülőatyja eredetileg a szegény államok számára akarta kifejleszteni a készülékeket, azonban ez hamarosan módosulhat.

"Az olcsó laptopokra ugyanis immár a fejlett országokban is lenne igény, így az OLPC kész felülvizsgálni korábbi álláspontját" - nyilatkozta Michalis Bletsas, a szervezet egyik vezetője. A vásárlást azonban egy feltételhez kötnék, ez pedig a kettőt vesz, egyet kap akció. Vagyis minden érdeklődő két notebookot vásárolhatna, azonban az egyik készüléket fel kellene ajánlania a rászoruló gyerekek számára.



Erre a célra külön szervezetet hoznának létre, ami kifejezetten ezekkel a megrendelésekkel és a szállításokkal foglalkozna. Ezenkívül új támogatókat is szereznének, ezek egyike pedig akár az eBay is lehetne. Mindez csak azért érdekes, mert azt már decemberben tudni lehetett, hogy százdolláros laptop fejlesztői fejlett országokkal tárgyalnak nagyobb tételek megvásárlásáról, azonban akkor még arról szólt a fáma, hogy ezeket a készülékeket nem saját használatra vennék, hanem egyfajta adományként a szegényebb államoknak. A tárgyalások tényét Nicholas Negroponte az ITU World Telecom konferencián jelentette be.

Az olcsó laptopok forgalmazása 2008-ban kezdődne meg, addig a hangsúlyt a szegény országok ellátására helyeznék. "Amennyiben az eladásokat már most megkezdenénk, akkor nagyon jó üzletet csinálnánk. Azonban nem ez a célunk, hanem az, hogy megsegítsük a fejlődő államokat" - tette hozzá Bletsas. Eddig Nigéria, Thaiföld, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Pakisztán, nyolc dél-amerikai ország, köztük Brazília és Argentína jelezte, hogy vásárol az olcsó laptopokból, de érdeklődik a készülék iránt Egyiptom és Kína is. Líbia szintén rendelt a készülékekből és emellett azt tervezi, hogy olcsó laptopokat venne több szegény afrikai államnak, így Ruandának, Nigernek és Csádnak is, így segítve őket.

A fejlesztő csoport eközben formabontó akkumulátortöltőt mutatott be az idei CES-en. A - külsőre leginkább jojóra emlékeztető - töltő remek szolgálatot teljesíthet az elektromos-ellátásban hiányt szenvedő térségekben.



A tetszőlegesen kiválasztott fix ponthoz - ajtókilincs, fa stb. - rögzített mechanikus akkumulátortöltő húzózsinegének megrántása után máris megkezdődik a töltés - írja a ComputerWorld. Michail Bletsas, az OLPC (One Laptop Per Child project) kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy a töltőket a fejlődő országok gyermekeinek szánt 100 dolláros laptopokhoz csatolnák, de ezzel párhuzamosan a fejlett országok boltjainak polcain is megjelennének a praktikus darabok. Bletsas elmondása szerint az eszköz öt perc alatt képes feltölteni egy mobiltelefont.

A 10 dolláros anyagköltségű töltőt a Squid Labs LLC munkatársai fejlesztették ki. Tervezett fogyasztói áráról egyelőre nem érkezett hír. A szervezet több alternatív megoldás - pedál, hajtókar - után döntött a jojó-töltő koncepciója mellett. Mivel a speciális laptopok közül vélhetően sok kerül olyan helyre, ahol korlátozott az áramellátás, így emberi erővel vezérelt megoldásra volt szükség.

Bletsas azt is elárulta, hogy még mindig az elektromos energia jelenti a legnagyobb problémát a számukra. Ráadásul a laptopok mellett a 130 dolláros - 5 watt energiaigényű - szerverek, illetve az internetes kapcsolódást lehetővé tevő eszközök energiaellátását is meg kell valahogy oldaniuk. Némely területeken emellett műholdas interneteléréssel próbálnak spórolni az elektromosságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #31
    Jesszus! Szerinted is hasonlít? Na ne.
  • Bith #30
    Ugye csak viccnek szántad, hogy hasonlít? Ha nem, akkor valami nagy baj van a szemedddel :). Az egy elég komoly és jó drága cuccnak tűnik. Nem ilyen OviTOP(c) (óvoda+laptop).
  • GABOR16 #29
    érdekes...
    Mivel szinte minden az AMD procijában van benne, így sok különbség sem lehet felépítésben.
    Maximum a kijelző más. És több memóriája lehet. Nomeg normálisabb színei vannak a háznak...
    Még ez is eljuthat ide, ha sikeres ott ahol kitalálták (Talán a japánoknál? Nem tudom. Eléggé elmosódott a kép.).
  • turul16 #28
    És az is megy több, mint 11 órát malacka nélkül ?
  • Vorpal #27
    arra persze ne gondolj, hogy az afrikai éhezést az európai kajadömping is tartja fenn.(államilag támogatott)

    szal annyira nincsenek ellátva segitséggel.

  • HUmanEmber41st #26
    Mindenki tudja, h a válasz: 42 :) :)
  • Mr Gumby #25
    69!
  • vax #24
    Amiket kapnak "adományokat, segélyeket" ezekre a "sz-ra" kell elkölteni. Na bravó. Gratulálok. Bár még mindig jobb mint fegyverekre.
  • dez #23
    Ezt láttátok már?
    link
    Kísérteties hasonlóság?
  • Mo.Organ #22
    Nem a szegényeknek kell megvenni a laptopot, hanem az állam veszi meg és az ossza szét. (Kicsit figyelemmel kellett volna kisérni a régebbi cikkeket is a témáról.)