Berta Sándor

Új keresőt fejlesztett ki egy 19 éves hallgató

A program képes nemcsak szövegekre, de képekre és audiofájlokra is rákeresni és sorrendbe rendezni. Ezzel a Würzburg melletti Mainbernheimből származó 19 éves diák feladta a leckét a keresőpiac többi szereplőjének.

A Markus Franz által létrehozott kereső prototípusa az M4 nevet viseli. Érdekesség, hogy a programban már számos olyan funkció is van, amelyet a Quaero nevű európai kereső fejlesztői még csak terveznek létrehozni.

A Quaero projektben az európai szakemberek egy olyan keresőt akarnak kifejleszteni, amelynél akár multimédiás tartalmakra is rá lehet keresni a világhálón és amely képes a találatokat különböző szempontok alapján rendszerezni. A képfelismerő vagy a többnyelvű információk automatikus lefordítását lehetővé tevő funkció szintén részét képezi majd a Quaerónak.

A programot a francia és a német kormány összesen 400 millió euróval támogatja és részt vesz benne például a Siemens és a SAP is. "Amit a Quaerónál meg akarnak valósítani, annak egy részére már az M4 is képes. Például, ha valaki beadja a Beatles szót a keresőbe, akkor nemcsak minden, az együttesre vonatkozó szöveget és képet listáz ki a program, hanem az összes zeneszámot és videót is. A találatokat az M4 négy hasábba rendezi" - nyilatkozta Markus Franz.

A fiatalember a keresőt a Suma-eV egyesület tagjaival közösen fejlesztette ki. A Suma-eV olyan informatikai professzorokat, számítógépes szakembereket fog össze, akiknek célja a nagy keresők technológiáival szembeni alternatív megoldások létrehozása. Ilyen megoldás például a fájlcserélő hálózatok működésére épülő, központi szervert nem igénylő YaCy nevű kereső. Az M4 a metager2 továbbfejlesztett változata. Mind a két alkalmazás úgynevezett metakereső, vagyis ők maguk nem kutatnak, hanem összegyűjtik és csoportosítják más programok találatait. Markus Franz programját jelenleg is tesztelik néhányan, és hogy megakadályozzák a túlterhelődést, a használatát jelszavas hozzáféréshez kötik.

"A legfontosabb most a kereső működésének stabillá tétele és a szükséges infrastruktúra kiépítése" - tett hozzá Michael Nebel, a Suma-eV egyik tagja. Idén decembertől a keresőt alkalmassá teszik majd a képek felkutatására is. A végső cél annak elérése, hogy a felhasználóknak csupán a keresett kifejezést kelljen megadniuk és azt, hogy a program milyen kategóriákban (szöveg, kép, zene, videó, mind) kutasson.

A 19 éves fiatalember mindenesetre nem ül babérjain. Sugoma néven céget alapított a megoldásai értékesítésére és egy olyan alkalmazást fejleszt, amely képes lesz mobil készülékekben a weboldalakon és az SMS-ekben való keresésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #38
    Azért az durva, h ez a Markus gyerek 1,7 Mrd € nélkül is meg tudta csinálni..
    A Quaerónál mindenkit le kéne csukni csalás miatt.
  • Tetsuo #37
    Azért marhára nem mindegy h valaki sztohasztikus, minimalista v más underground zenéket szeretne azonosítani v a Padödö aktuális slágerét.
    Pl az én kedvenceim valszeg utolsóként kerülnek adatbázisba, ha 1általán bekerülnek (és nem is játszák őket rádióban); amit meg mindennap játszanak orrba-szájba azt nem tökmind1 ki játsza?
  • Dj Faustus #36
    "20-ból huszat nem ismert fel, így uninstall lett a vége. Felejtős."
    Tévedés.
    1. Nálam (80-as 90-es évekbeli zenékből) 20-ból csak 6-ot nem ismert fel (alapbeállításban!). Legtöbbje remixek, amikről valószínűleg még nem készült "ujjlenyomat".
    2. File/Options/Internet Database/Internet audio database based on Fraunhofer audio ID technology résznél beállítható az ujjlenyomat mérete, a hasonlóság mértéke.
    3. Mivel ennek a dolognak is szükséges háttér-adatbázis (mint minden keresőnek), ezt fel kell tölteni ami időbe telik (ráadásul ez a rendszer zárt - ezért ez lassabban megy).

    "A fórumát olvasgatva viszont úgy néz ki, hogy nem működik a dolog."
    Nem ír sehol olyasmit hogy nem működne.
    Illetve lásd előző válaszom 3. pontját.
  • wanek #35
    "PeerBox - egy másik." - nincs megfelelő eszközöm, hogy kipróbáljam. A fórumát olvasgatva viszont úgy néz ki, hogy nem működik a dolog.
    "MAGIX Music Manager 2006" - 20-ból huszat nem ismert fel, így uninstall lett a vége. Felejtős.
  • Dj Faustus #34
    MAGIX Music Manager 2006 - egy szoftver, mely alkalmazza az előbb említett technológiát.
    PeerBox - egy másik.
  • wanek #33
    Nekem ez eléggé képzelgésgyanús. Tudsz olyan programot/szolgáltatást mondani, amivel ennek a valódiságát le tudnám ellenőrizni? A "papír", mint tudjuk, sok mindent elbír. De a puding próbája az evés. Vagyis hol tudnék az állítás valóságtartalmáról megbizonyosodni?
  • Dj Faustus #32
    "Ha egy olyan kazettát rakok be, amit azzal vettem fel, kb. 5 mp-es olvasás után azonnal megmondja, hogy melyik az a kazetta, mi van rajta, és éppen hol áll a kazetta"
    Az más technológia. Ott külön kódot raksz a hangra (kb. mint az RDS, a CDDB/FreeDb, MP3 ID3).

    Itt viszont nem kerül fel semmi külön információ (fejléc, ID3 tag, vízjel, stb...) a hang mellé, arról készül egy "lenyomat".

    Bővebben erről ebben a Powerpoint bemutatóban:
    No associated information required (headers, ID3 tags)
    No embedded signals (e.g. watermark), are required
  • wanek #31
    pwmosquito és Dj Faustus: szó sincs itt valódi felismerésről, hanem egy előre bekódolt információ kiolvasásáról.
    Valódi felismerést az emberi agy tud elvégezni mindenféle előre bekódolt infók kiolvasása nélkül. Ilyet - megfelelő kapacitás híján - gépek nem tudnak megcsinálni, csak maximum trükközni lehet.
  • wanek #30
    Rádió esetében ez úgy is működhet, hogy az adó eleve sugározza a zene adatait, mint pl. az RDS-t. Ilyet sem nagy művészet kiolvasni, ha van megfelelő eszköz rá.
  • wanek #29
    Úgy nem nehéz, ha eleve bele van kódolva a zenébe. De ez nem felismerés/keresés, inkább csak kiolvasás.
    Ez kb. hasonló, mint a könyvtárrendszert használó videomagnók, nekem is van olyan. Ha egy olyan kazettát rakok be, amit azzal vettem fel, kb. 5 mp-es olvasás után azonnal megmondja, hogy melyik az a kazetta, mi van rajta, és éppen hol áll a kazetta. De ez nem több, mint kiolvasása annak az adatnak, ami rögzítéskor kerül rá. Vagyis ez egyfajta vízjel.
    Ha egy zene/kép/video eleve tartalmaz ilyen vízjelet, akkor nem ördöngösség róla bármit is megállapítani. De én nem ilyen, már eleve manipulált zene/kép/video felismerésről írtam.