Berta Sándor

Először tartanak német informatikai csúcstalálkozót

Az esemény rangját jelzi, hogy megjelent és felszólalt többek között Angela Merkel német kancellár, három német miniszter, valamint több német informatikai, távközlési és szoftverfejlesztő konszern vezetője is.

A potsdami Hasso Plattner Intézetben rendezték meg vezető politikusok és informatikai szakemberek részvételével az első német informatikai csúcstalálkozót. A rendezvény megtartását még idén márciusban a CeBIT-en Angela Merkel német kancellár jelentette be. A tervek szerint politikusok és gazdasági szakemberek közösen akarják elkészíteni a német gazdaság, ezen belül is az informatikai és távközlési ágazat stratégiai célkitűzéseit és új technológiai, fejlesztési terveit tartalmazó fehér könyvét.

Németországban a hightech-ágazatba tartozó számítástechnika, informatika, távközlés és szoftverfejlesztés területén jelenleg összesen 800 000 embert dolgozik, az éves forgalom pedig eléri az 180 milliárd eurót. A technológiai fejlettség ellenére azonban ezen a területen Németországot megelőzi számos ázsiai ország és az Egyesült Államok is. Egyöntetű vélemény tehát a német politikusok és szakemberek körében, hogy felzárkózásra van szükség, csak a célkitűzések tekintetében vannak viták.

"Először akarjuk összehozni az információs és kommunikációs technológiák használóit és fejlesztőit, hogy megbeszélhessük, milyen jövőt is képzelünk el ennek az ágazatnak" - jelentette ki Angela Merkel.

A szakemberek konkrét dolgokat fogalmaztak meg. A BITKOM például azt akarja elérni, hogy a technológia kapjon az eddiginél nagyobb szerepet a német oktatásban. Azt szeretnék, hogy ha adókedvezmények segítségével minden ötödikes gyermeknek már notebookot vásárolhatnának a szülei. Így biztosítva lenne az informatikai szakemberek utánpótlása. A Német Ipari Szövetség (BDI) szeretne egyaránt politikai támogatást kapni mind a beruházásösztönző körülmények megteremtéséhez, mind az egyes konkrét programokhoz. A BDI szerint ilyen támogatás lehet például a tervezettnél kisebb mértékű online tartalomszabályozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #2
    értelmes... marhakifejező szó!
    azért németbuzik ne legyünk már!

    a cikk témája bár érdekes, de konkrétumok nélkül. ha ennyi rakat nagykutya összeül és kiemelnek kőkemény 3 társaságot meg odanyomják Merkelt, akkor az már menő? értelmes?
  • Visor #1
    Na!
    Végre egy értelmes cikk ami Németországból jött!